onsdag den 25. januar 2012

Skal vi kæmpe for ytringsfrihed...også i Kina?


Jeg har tidligere skrevet om censur og mangel på ytringsfrihed i Kina. Egentlig er jeg ret forundret over hvorfor vi i den demokratiske verden ikke protesterer meget mere over for den diktatoriske økonomiske supermagt Kina. Men det det er måske det med supermagt, der gør forskellen i forhold til andre steder i verden hvor f.eks. det officielle Danmark godt vil hæve den demokratiske fane.   

læs også:  Denne blog er enten blevet spist af aliens eller ...


Det får generelt ikke den store opmærksomhed, når den store samhandelspartner Kina forbryder sig mod menneskerettighederne for tiden, hverken blandt politikere eller medier. Men nu sker det igen Kinesisk politi har åbnet ild mod tibetanske demonstranter og dræbt en og såret op mod 30 andre. Hvorfor er det egentlig der ikke er flere der protestere over for et så udemokratisk styre som det kinesiske? Jeg synes vi skal kæmpe for demokrati uanset om det er i mellem eller østen. Se mere her


Andre steder i verden er det åbenbart nemmere. I Politiken siger udviklingsministeren at "Vi skal ikke være tøsedrenge, der bare stikker af" og vil være hård over for den økonomisk miniput Mali. I det afrikanske land har man netop vedtaget en ny familielov, der blandt andet er blevet kaldt »undertrykkende« og »diskriminerende« af diverse nødhjælpsorganisationer.
Loven betyder blandt andet, at familier i Mali med loven i ryggen kan gifte unge kvinder bort allerede som 16-årige, mens mænd kan gifte sig, når de fylder 18.

Hvad mon han siger til den økonomiske supermagt Kina, hvor der nu igen meldes om dræbte under uro i Tibet. Der er ikke mange menneskerettigheder der holdes i Kina. Håber at Udviklingsministeren også over for Kina har samme flotte holdning, og også vil sige "Hvis vi bare stikker af og render væk, hver gang der er brug for en kritisk dialog, så får vi ikke indflydelse, og så får vi ikke skabt forandringer."


Men er det kun lande hvor der ikke er de store økonomiske interesser vi skal gribe ind over for? 

I sommer oplevede jeg på  American Library Association Annual Conference Rebacca MacKinnon fra Global Voise Online fortælle om hvordan de kinesiske myndigheder censurerende internettet, så kun de oplysninger styrret ville have frem kunne søges. Hun havde et eksempel at hvis man søgte på den kinesiske søgemaskine baidu.com (det kinesiske svar på google)  "1989 og Den Himmelske Fredsplads" (Tiananmen Square 1989 demonstration) var der ingen hits. 

Jeg har forsøgt mig og det er så ikke helt rigtigt at der ikke kommer hits frem, for noget dukker op, nemlig enkelte officielle kinesiske konklusioner på historien. 

F.eks:


Conclusion on Tiananmen Square Disturbance Will Not Change: Tang

   BEIJING, March 6 (Xinhuanet) -- Chinese Foreign Minister Tang  Jiaxuan said here Tuesday that the Chinese government's conclusion about the 1989 political disturbance in Beijing will not change.
   He made the remark at a press conference sponsored by the 4th  session of the 9th National People's Congress, in session here  since Monday.
   He said that the so-called Tiananmen Papers are nothing but  fabrications engineered by some people with malicious political  motives.
   With regard to the political disturbance in 1989 in Beijing,  Tang said, China has made a correct historical conclusion that  will not be changed, and that if China had not taken effective  measures at that time, there would not have been the good  situation of development and stability China is enjoying today.
   Tang said that anybody trying to fabricate stories for ulterior political motives would  be doomed to failure.  
Kilde:  http://news.xinhuanet.com/english/20010306/381643.

Vi har altså her at gøre med et udemokratisk regime som selv skriver historien efter deres forgodtbefindende. Det er skræmmende og jeg håber at vi i fællesskab kan kæmpe for YTRINGSFRIHEDEN også i Kina, uanset hvor mange økonomiske interesser der er, så er der nogle universelle rettigheder man ikke kan gå på kompromis med, hvis man tror på demokratiet.  

1 kommentar:

  1. Jeg er enig med dig Michel, vi skal presse får demokrati i hele verden. Kina er ikke det eneste eksempel; mange af de olieproducerende lande i Mellemøsten er diktaturer, her er vi heller ikke særlig aktive på demokratiets vegne.

    SvarSlet