Gå videre til hovedindholdet

Skal vi kæmpe for ytringsfrihed...også i Kina?


Jeg har tidligere skrevet om censur og mangel på ytringsfrihed i Kina. Egentlig er jeg ret forundret over hvorfor vi i den demokratiske verden ikke protesterer meget mere over for den diktatoriske økonomiske supermagt Kina. Men det det er måske det med supermagt, der gør forskellen i forhold til andre steder i verden hvor f.eks. det officielle Danmark godt vil hæve den demokratiske fane.   

læs også:  Denne blog er enten blevet spist af aliens eller ...


Det får generelt ikke den store opmærksomhed, når den store samhandelspartner Kina forbryder sig mod menneskerettighederne for tiden, hverken blandt politikere eller medier. Men nu sker det igen Kinesisk politi har åbnet ild mod tibetanske demonstranter og dræbt en og såret op mod 30 andre. Hvorfor er det egentlig der ikke er flere der protestere over for et så udemokratisk styre som det kinesiske? Jeg synes vi skal kæmpe for demokrati uanset om det er i mellem eller østen. Se mere her


Andre steder i verden er det åbenbart nemmere. I Politiken siger udviklingsministeren at "Vi skal ikke være tøsedrenge, der bare stikker af" og vil være hård over for den økonomisk miniput Mali. I det afrikanske land har man netop vedtaget en ny familielov, der blandt andet er blevet kaldt »undertrykkende« og »diskriminerende« af diverse nødhjælpsorganisationer.
Loven betyder blandt andet, at familier i Mali med loven i ryggen kan gifte unge kvinder bort allerede som 16-årige, mens mænd kan gifte sig, når de fylder 18.

Hvad mon han siger til den økonomiske supermagt Kina, hvor der nu igen meldes om dræbte under uro i Tibet. Der er ikke mange menneskerettigheder der holdes i Kina. Håber at Udviklingsministeren også over for Kina har samme flotte holdning, og også vil sige "Hvis vi bare stikker af og render væk, hver gang der er brug for en kritisk dialog, så får vi ikke indflydelse, og så får vi ikke skabt forandringer."


Men er det kun lande hvor der ikke er de store økonomiske interesser vi skal gribe ind over for? 

I sommer oplevede jeg på  American Library Association Annual Conference Rebacca MacKinnon fra Global Voise Online fortælle om hvordan de kinesiske myndigheder censurerende internettet, så kun de oplysninger styrret ville have frem kunne søges. Hun havde et eksempel at hvis man søgte på den kinesiske søgemaskine baidu.com (det kinesiske svar på google)  "1989 og Den Himmelske Fredsplads" (Tiananmen Square 1989 demonstration) var der ingen hits. 

Jeg har forsøgt mig og det er så ikke helt rigtigt at der ikke kommer hits frem, for noget dukker op, nemlig enkelte officielle kinesiske konklusioner på historien. 

F.eks:


Conclusion on Tiananmen Square Disturbance Will Not Change: Tang

   BEIJING, March 6 (Xinhuanet) -- Chinese Foreign Minister Tang  Jiaxuan said here Tuesday that the Chinese government's conclusion about the 1989 political disturbance in Beijing will not change.
   He made the remark at a press conference sponsored by the 4th  session of the 9th National People's Congress, in session here  since Monday.
   He said that the so-called Tiananmen Papers are nothing but  fabrications engineered by some people with malicious political  motives.
   With regard to the political disturbance in 1989 in Beijing,  Tang said, China has made a correct historical conclusion that  will not be changed, and that if China had not taken effective  measures at that time, there would not have been the good  situation of development and stability China is enjoying today.
   Tang said that anybody trying to fabricate stories for ulterior political motives would  be doomed to failure.  
Kilde:  http://news.xinhuanet.com/english/20010306/381643.

Vi har altså her at gøre med et udemokratisk regime som selv skriver historien efter deres forgodtbefindende. Det er skræmmende og jeg håber at vi i fællesskab kan kæmpe for YTRINGSFRIHEDEN også i Kina, uanset hvor mange økonomiske interesser der er, så er der nogle universelle rettigheder man ikke kan gå på kompromis med, hvis man tror på demokratiet.  

Kommentarer

  1. Jeg er enig med dig Michel, vi skal presse får demokrati i hele verden. Kina er ikke det eneste eksempel; mange af de olieproducerende lande i Mellemøsten er diktaturer, her er vi heller ikke særlig aktive på demokratiets vegne.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne - lad det være et wake-up call

"Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne – »grænsen er nok nået« ifølge interesseorganisation" er overskriften på en artikel i Kulturmonitor i dag. Og denne milde underdrivelse om at grænsen nok er nået stammer fra mig og Danmarks Biblioteksforening. Den kunne også have været børn der ikke har adgang til bøger bliver dårligere til at læse. Baggrunden for artiklen er en opgørelse som kulturministeriet har lavet til SF’s socialordfører, Theresa Berg-Andersen. Her har ministeren opgjort antallet af for biblioteker fra 2006 og frem til i dag og gjort det klart, at antallet af danske biblioteker er faldet drastisk gennem de sidste 17 år. Opgørelsen viser at at antallet af biblioteksfilialer, er faldet fra 420 (2006) til 310 (2022) altså en en lukning af 1/4 af bibliotekerne. Havde de dykket lidt længere tilbage end til kommunalreformen kunne de se at antallet er halveret siden 1996 hvor der var 900 betjeningssteder. Stof til politisk eftertanke I Kulturmonitor siger

Der er brug for bibliotekerne som aldrig før også for Vanopslagh

Hen over sommeren har der været en del debat om biblioteket, som opstod i kølvandet på at formanden for Liberal Alliances Alex Vanopslagh i sin bog ’Vejen til ansvar’ forslår at lukke bibliotekerne. Debatten koger stadig og i dag tager vi en tur i et par radiokanaler, hvor Radio4 sætter emnet til debat kl. 9.00-10.00 og Paw Østergaard Jensen, formand for Danmarks Biblioteksforening spiller ud i Radio4 kl. 09.35 i en snak om, hvorfor det er der er behov for bibliotekerne som ingensinde før og det er da også landets mest besøgte kulturinstitution. P1 Debat forsætter Kl 12.15 -13.30 (denne er udsat til senere på ugen) hvor spørgsmålene igennem debatten bliver: ’Luk folkebibliotekerne? Kan og bør private erstatte dem? Vil det sætte viden, dannelse og lokalsamfund og sammenhængskraft over styr, hvis man lukker? Er bogen død? Er det bibliotekernes rolle at holde diverse arrangementer? Og er systemet indrettet rigtigt i kommunalt regi?’ Panelet er: Jens Kristian Lütken (V) KBH, Simon Fe

Open libraries - without staff ............. all the time

Do you know this when you visit the library? The experience is no longer as common in Denmark North Beach: San Francisco Public Library   yesterday at 9:55 am When I as a Dane participant in such a big event like IFLA or the ALA Annual Meeting is one of the questions we often get; is it true that in Denmark the libraries are open without staff?  The answer I give is; no, we do not have libraries without staff, but we have libraries that are open even when the staff is not there. More than half of all public libraries in Denmark are now "open libraries" In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books.  See  New e-book deals between all danish publishers and the public libraries in Denmark We have 98 municipalities a