torsdag den 26. januar 2012

Er iBooks et alternativ til den fysiske lærebog?


iPad iBooks 2 textbooks
Apples nye e-bogsbutik iBooks har fået meget omtale på det seneste. De har mange forskellige formater og priser på under 100 kroner for e-lærebøger. Det er en spændende udvikling og det har en vis vægt, da der også er fire af de største amerikanske forlag i ryggen.


Satsningen skal få skoler verden over til at droppe trykte bøger og gå over til iPads. I Danmark er der også lavet flere forsøg med iPads som alternativ til den trykte bog. F.eks. har Oddder Kommune lavet en satsning med iPads til alle. Personligt synes jeg endnu Ipad mangler en del for at kunne være et reelt alternativt til lærebogen på det tekniske plan som f.eks. flash og java, at det er et meget lukket miljø, samt at den i længden trætter at læse lange tekster på fordi den har baggrundslys på skærmen, hvilket rigtige e-bogslæsere ikke har. Men det største problem for at kunne bruge den som alternativ til den trykte lærebog er at der endnu ikke er særlig meget indhold på den pædagogiske front.

Mange andre i gang
Det er meget tydeligt, at der er mange andre forsøg i gang - om end ikke mange i samme skala som i Odder Kommune. Alt lige fra Lyshøjskolen i Kolding, der uddeler netbooks til en hel, startende folkeskoleårgang til forskere og studerende på Ålborg Universitet. Andre eksempler er VUC Sønderborg, som uddeler MacBook pc’er til alle de 2.500 voksne studerende.
Et af problemerne er måske kløften mellem de digitalt indfødte elever og de digitalt indvandrede lærere, men også til dem er der hjælp at hente KMD education laver ny portal , som giver læreren et samlet overblik over digitale læremidlerDet er så det Appels satsning skal gøre noget ved, og som helt sikkert vil rykke på det engelsksprogede marked. Spørgsmålet er så hvornår det for alvor rykker på det danske marked. 


Det analoge og digitale hånd i hånd. Her fra Fra kælder til kvist - Når skolebiblioteket inkluderer  
Du kan læse mere om Appels satsning på  ExtremeTech, der mener, at iBooks markerer den trykte bogs død. Men jeg tror rygterne om den trykte bogs død er stærkt overdrevne, til gengæld tror jeg der kommer en masse spændende indhold i digitalform og en masse mellemformer, der udfordre vores traditionelle billede af både e-bogen og den trykte bog. Det mest fascinerende ved den udvikling er at det også kan være med til at udvikle læringen. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar