Gå videre til hovedindholdet

Wikipedia lukker, så biblioteket får travlt

Verdens største onlineleksikon, Wikipedia, lukker...i hvert fald i et døgn. Det sker i protest mod en amerikansk lov, der strammer skruen om ophavsrettigheder på internettet under overskriften “Stop Online Piracy Act”.

Selvom det er et amerikansk lovforslag bør vi have opmærksomhed på hvad det sker. Vi skal have fokus på alt der kan begrænse ytringsfriheden. Det betyder ikke at man skal afskaffe enhver form for ophavsret, men vi skal  holde fokus på hvordan vi forvalter ytringsfriheden som det vigtigste element i den demokratiske verden.

I sag ser den engelelsksprogende udgave af  Wikipedia sådan ud:



De stiller det meget relevante spørgsmål: Forestil dig en verden uden fri adgang til viden?

Bibliotekerne verden over kæmper dagligt for at sikre der er fri og lige adgang til al information. 

Jeg forestille mig derfor at bibliotekerne har rigtig travlt i dag, for mange af de millioner som dagligt bruger wiki vil sikkert opsøge bibliotekerne når de ser denne startside.

På Ritzau kan man læse at Jimmy Wales, som har grundlagt Wikipedia, for et par dage siden advarede om aktionen på sin Twitterprofil:

- Advarsel til studerende! Lav jeres lektier tidligt. Wikipedia protesterer mod dårlig lov på onsdag, skriver han.

I stedet for den normale Wikipedia-side, som trækker 25 millioner besøgende dagligt, vil man onsdag se nærmere instruktioner til, hvordan man kommer i kontakt med lokale medlemmer af USA’s kongres.

Senere på dagen kunne man så i BT læse at USAs præsident, Barack Obama, vil ifølge netudgaven at det amerikanske erhvervsmagasin Forbes ikke medvirke til en lov, der vil indskrænke amerikanske websites’ muligheder for linke til potentielle pirat-websites.

Forslaget er stillet i Kongressen på vegne af film- og medieindustrien med mogulen Rupert Murdoch i spidsen og har udløst skarpe protester samt ikke mindst skabt sorte huller i nettet i det næste døgn. Det kan bl.a. opleves på den amerikanske udgave af internetleksikonet Wikipedia, som onsdag optræder med sort skærm og en tekst, der forklarer baggrunden for den midlertidige lukning.

I følge b.dk har forslaget til hensigt at dæmme op for pirateri på nettet - og giver de amerikanske myndigheder og rettighedshavere en række vidtgående beføjelser.

Det omfatter blandt andet retten til at blokere for amerikanernes adgang til udenlandske tjenester, hvis altså blot de udenlandske tjenester er under mistanke for at deltage i pirateri.

Ifølge forslaget skal søgemaskiner også kunne tvinges til at fjerne links til de mistænkte tjenester.

Forslaget, der forkortet kaldes SOPA (Stop Online Piracy Act), menes dog ikke at have store chancer for at blive virkelighed. Præsident Obama har for ganske nylig meddelt, at han ikke kan støtte forslaget og med den afvisning er det svært at se, at det har nogen fremtid.

Eller som Forbes skriver:

-SOPA has been killed for now


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Fremtidens fysiske bibliotek i Slagelse

Idé I mange år havde Slagelse Centralbibliotek ønsket en udbygning. I 2000 blev arkitekt Claus Bjarrum derfor inviteret til at fortælle om biblioteksbyggeri. Han sagde de magiske ord: I har masser af plads, I bruger den bare forkert! Det blev et af udgangspunkterne da projekt Fremtidens fysiske bibliotek tog sin begyndelse. Biblioteket havde også i nogle år haft en række organisatoriske udfordringer. Derfor valgte man at kæde de to ting sammen. Lundgaard konsulenterne blev koblet på en organisationsudvikling, samtidig med at en arkitekt fra Claus Bjarrum A/S fulgte processen. Den ny organisationsplan byggede på fire dimensioner: Kultur, Viden og Information, Børn samt en social dimension. Denne organisation har vi løbende udfoldet, men det er en ganske anden historie. Med udgangspunkt i disse dimensioner tegnede arkitekten tre skitser til et nyt bibliotek i de eksisterende bygninger. Et entusiastisk kulturudvalg traf den endelige beslutning om at iværksætte skitse 1 til godt 10 mio. kr

Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne - lad det være et wake-up call

"Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne – »grænsen er nok nået« ifølge interesseorganisation" er overskriften på en artikel i Kulturmonitor i dag. Og denne milde underdrivelse om at grænsen nok er nået stammer fra mig og Danmarks Biblioteksforening. Den kunne også have været børn der ikke har adgang til bøger bliver dårligere til at læse. Baggrunden for artiklen er en opgørelse som kulturministeriet har lavet til SF’s socialordfører, Theresa Berg-Andersen. Her har ministeren opgjort antallet af for biblioteker fra 2006 og frem til i dag og gjort det klart, at antallet af danske biblioteker er faldet drastisk gennem de sidste 17 år. Opgørelsen viser at at antallet af biblioteksfilialer, er faldet fra 420 (2006) til 310 (2022) altså en en lukning af 1/4 af bibliotekerne. Havde de dykket lidt længere tilbage end til kommunalreformen kunne de se at antallet er halveret siden 1996 hvor der var 900 betjeningssteder. Stof til politisk eftertanke I Kulturmonitor siger

Kulturen i SVM regeringsgrundlaget 2022

Så blev sløret løftet for det nye Regeringsgrundlag i den kommende SVM-regering. I kan læse det hele her  - jeg har kigget lidt nærmere ned i de kulturpolitiske elementer.  Det indeholder et helt afsnit om om kultur.  Helt overordnet kan man mene at en flertalsregering giver mange muligheder for at udvikle kulturlivet, så alle borgere får mulighed for gode kulturtilbud. Ser man tilbage på valgkampen så har alle tre regeringspartier markeret sig med store ambitioner i valgkampen. særligt Venstre og Moderaterne har lovet massive investeringer i kulturlivet – så det er spændende at se hvordan de konkret vil indfri ambitionerne. Så må vi vente spændt til i morgen, hvor regeringen vil afsløre deres ministerliste og se om der kommer en ambitiøs kulturminister. I regeringsgrundlaget er ét afsnit om kultur: 7.3 Kultur og kirke Kulturen udfordrer vores måde at tænke og se verden på samtidig med, at det binder os sammen som land og folk. Det er den danske identitet