torsdag den 3. november 2011

Læsesvage får hjælp via pc

Bibliotekerne skaber stadig flere projekter sammen med andre, for at hjælpe den store gruppe af IT- og læsesvage borgere, som har det svært når stadig mere offentlig service digitaliseres.

På landsplan arbejder Danmarks Biblioteksforening konstant på at finde samarbejdsparte og ikke mindst finansiering til den ekstraordinære læringsindsats, der skal igang for at virkeliggøre visionen om det Digitale Danmark, hvis alle skal have en chance for at deltage.

Lokalt findes der også rigtig mange gode eksempler, f.eks.  kunne man den 25. oktober læse I Sjællandske:

En overvældende stor del af kommunikation mellem det offentlige og den enkelte borger er baseret på skriftlig information.
Det kan ofte være svært helt at forstå indholdet og rækkevidden i de informationer man får, men for en meget stor del af befolkningen, byder det på en helt særlig vanskelighed, nemlig for de ordblinde.
Dem forsøger Slagelse Kommunes biblioteksvæsen nu at hjælpe.
Biblioteker forbindes normalt med bøger og læsning, og er derfor naturligt blevet fravalgt af ordblinde, selv om moderne biblioteker har en række tilbud, som også ordblinde kan benytte sig af: Musik, film, lydbøger , lydavis og arrangementer som de mest oplagte.
Læseafdelingen på Center for Specialundervisning og Slagelse Bibliotekerne har nu indgået et partnerskab, som skal komme den læsesvage del af befolkningen til gode.

Pc-arbejdsplads
Der er oprettet en pc-arbejdsplads på hvert af kommunens tre store biblioteker i Slagelse, Korsør og Skælskør med hjælpeprogrammerne ViTre, som kan hjælpe den læsesvage med at få læst et brev eller en bog eller et blad højt, og som kan hjælpe den læsesvage med at formulere et brev og stave det rigtigt.
Arbejdspladserne vil være frit tilgængelige for brugerne, præcis som bibliotekernes øvrige publikums-pc'er.
Desuden er nogle af bibliotekernes medarbejdere uddannet i brugen af programmerne af læsekonsulenter fra CSU, og står klar til at hjælpe brugerne med at anvende hjælpemidlerne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar