Gå videre til hovedindholdet

Kæmpe behov for IT-kurser, fører til ventelister

Der stilles flere og flere krav til danskernes IT-kundskaber. På bibliotekerne er der en masse kurser, men behovet er så stort at der nogle steder kan være svært at få en plads på et IT-kursus. Der må en meget større indsats til, hvis alle skal have en chance for at deltage i Det Digitale Danmark.

Fredericia Dagblad kunne man i sidste uge læse følgende historie om læring i IT-junglen


"Det kan være svært at finde rundt i IT-junglen ikke mindst for ældre, der ikke er vokset op med computere og internet.

Men i stigende grad bliver det et krav at kunne bruge en computer for at være en del af samfundet.

Fredericia kommune har for eksempel digitaliseret søgningen af daginstitutionspladser og har i det hele taget som ambition, at de fleste henvendelser til kommunen skal ske via internettet.

Kravet til computerkundskaber har resulteret i, at Fredericia Bibliotek og flere aftenskoler konstant har fyldt op på deres IT-kurser, der enten er målrettet specifikt de ældre, eller som i høj grad benyttes af dem.


Fredericia Bibliotek tilbyder både såkaldte " tænd/ sluk"-kurser for nybegyndere og NemID-kurser for dem, der allerede har kendskab til internettet. Der er plads til 16 på holdene, som er for alle, men det er langt overvejende ældre, der møder op.

Så mange, at det ikke er plads til alle.

Kommer på venteliste
 - Vi har fem NemID-kurser her i efteråret, men de er alle overtegnet. Omkring 10 til 12 står på venteliste, siger bibliotekar Lisbeth Vingum Jensen.

Først til januar bliver der oprettet nye kurser, og Lisbeth Vingum Jensen regner med, at de også hurtigt vil blive fyldt, da de, der er på venteliste, automatisk kommer først i rækken.

Hun kan tydeligt mærke, at kommunens bestræbelser udi digitalisering, har fået de ældre til at strømme til kurserne.

- Da kommunen meldte det, oprettede vi de første kurser i NemID umiddelbart efter, og vi blev fuldstændig overrendt, siger Lisbeth Vingum Jensen.

Biblioteket er dog langtfra det eneste sted, der tilbyder IT-kurser for ældre.
 Aftenskolen Magnum Opus har to IT-kurser målrettet ældre på 50 plus med otte på hvert hold, og hos aktivitetshuset " Nordbo" går hele 57 ældre på IT-kurser.

- Mange kommer af ren interesse til for eksempel billedbehandlingskurser, mens andre kommer af nødvendighed.

Jeg talte med en dame, der fortalte, at hun ingen interesse havde for det, men så sig nødsaget til det, siger kursusleder på " Nordbo" Leif Sabroe Thomsen.

Uden forudsætninger
 Hos Ældre Sagen har man i efteråret ikke haft IT-kurser oprettet, men nye kurser begynder til foråret. Kursusleder Asger Ringgaard Møller fortæller, at kurserne er meget populære. Mange af de ældre føler sig simpelthen koblet af uden IT-kundskaber.

- Det er efterhånden umuligt at komme udenom IT. For eksempel når man køber billet til toget, hvis billetsalget er lukket og skal bestille billetter til biograf og teater, siger han og tilføjer: - Når først man er oppe i 60' erne og 70' erne kan edb være svært at komme igennem, men de ( kursisterne red.) fortæller, det er godt at komme i gang, og som regel kan de også lære det, siger Asger Ringgaard Møller.

V i har fem NemID-kurser her i efteråret, men de er alle overtegnet LISBETH VINGUM JENSEN, FREDERICIA BIBLIOTEK .

Forskellige priser
 Der er stor forskel på priserne på IT-kurser for ældre.

Biblioteket tilbyder gratis kurser, men alle kurser i efteråret er fyldt. Man kan dog komme på venteliste til forårets kurser.

Flere aftenskoler tilbyder også IT-kurser for ældre. Hos aftenskolen Magnum Opus koster fem lektioner 450 kroner.

Aktivitetshuset " Nordbo" kræver medlemskab til 100 kroner og derudover 200 kroner for 10 lektioner.

Ældre Sagen tager 150 kroner for 10 lektioner.

Generelt er det ikke længere muligt at komme på IT-kurser her i efteråret. Efter nytår bliver der de fleste steder oprettet nye kurser."

Der er et stor behov og det danske samfund skylder alle en mulighed for at komme med på den digitale vogn. Danmarks Biblioteksforening har skrevet til de relevante ministre og opfordret  til stærkere uddannelsesindsats overfor IT-svage borgere. Se brevet her

Tilsyneladende er der også opmærksomhed på det i forhandlingerne om Satspuljen, hvor man i fredags kunne læse i Politiken at der er fokus på at oprette forbindelse mellem Det digitale Danmark og dem, der ikke er fortrolige med it-verdenen. Som det hedder i artiklen »Det er vigtigt at lægge tilbuddene ude, hvor borgerne kommer. Det kan være på museer, biblioteker eller på ældrecentrene, det kan sågar være i storcentre« læs selv artiklen her

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

The development of ‘open library’ in Denmark #wlic2013

In occasion of my participation in the World Congress for Libraries IFLA, I have made ​​a presentation of the libraries in Denmark and especially the concept we call OPEN LIBRARIES. The theme of WLIC 2013 is "Future Libraries: Infinite Possibilities" and OPEN LIBRARIES is one of the possibilities. In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books. We have 98 municipalities and all of them are obligated, by legislation, to have a library and to finance it. Some of the municipalities have more than one library. We have approximately 450 public libraries, to a population of 5,5 mil. people.  Half of the libraries are closed in the last ten years, but the development has hopefully stopped now. It seems that development lead to fewer and few...

Hvad læser børn i en skole uden et bibliotek?

Mine største børn siger stadig at de går på skolebiblioteker, men jeg tvivler på at min den yngste på 4 kommer til at kende begrebet. I kølvandet på folkeskolereformen er skolebiblioteket nemlig blevet afskaffet eller i hvert fald erstattet af pædagogiske læringscentre . Hvad betyder det for skolen og elevernes kompetencer i forhold til traditionelle biblioteksdyder som litteratursøgning, kildekritik og læselyst, når man ændre fokus fra bibliotek til læringscenter. Det er tanker der er inspireret af at jeg er på vej til generalforsamling i Aarhus hos Kommunernes Skolebiblioteksforening eller de har naturligvis også skiftet navn til  Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre . En forening som vi I Danmarks Biblioteksforening har et godt og udbytterigt samarbejder med, hvilket vi desværre ikke har med den anden "skolebiblioteksforening" Pædagogisk LæringsCenterForening som har meddelt at de ikke længere ønsker at deltage i biblioteksparaplysamarbejdet da de ikke l...

Open libraries - without staff ............. all the time

Do you know this when you visit the library? The experience is no longer as common in Denmark North Beach: San Francisco Public Library   yesterday at 9:55 am When I as a Dane participant in such a big event like IFLA or the ALA Annual Meeting is one of the questions we often get; is it true that in Denmark the libraries are open without staff?  The answer I give is; no, we do not have libraries without staff, but we have libraries that are open even when the staff is not there. More than half of all public libraries in Denmark are now "open libraries" In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books.  See  New e-book deals between all danish publishers and the public libraries in Denmark We have 98 municip...