Gå videre til hovedindholdet

Når besparelserne rammer.....

I Dagbladet Holstebro-Struer skriver man den 28. juni 2010,at de lokale besparelser vækker bekymring i biblioteksforeningen og det har de sgu ret i.

I artiklen skriver de at "Svage grupper rammes, når man skærer ned på biblioteksdriften...

Danmarks Biblioteksforening er bekymret over, at en kulturby som Holstebro skærer ned på biblioteksdriften .

»Hvis man skal spare, kan vi jo ikke stille noget op, men vi er meget kede af det,« siger Vagn Ytte Larsen, der er formand for Danmarks Biblioteksforening .

Michel Steen-Hansen, der er direktør i Danmarks Biblioteksforening , peger på, at det kan blive slemt for de små samfund, når Holstebro Kommune nedlægger bogbussen.
» Biblioteket er ofte det sidste offentlige, ikke-kommercielle rum, der er tilbage i lokalsamfundet, og lokalbefolkningen føler det identitetsskabende, at man kan gå der hen. Derfor har det stor betydning, når biblioteket lukkes, eller bogbussen indstilles,« siger Michel Steen-Hansen.

Der findes ingen statistik over bogbusserne og hvordan de klarer sig i de kommunale sparerunder, men Michel Steen-Hansen mener, at man de fleste steder bevarer bogbusserne.
»Tendensen er nok snarere, at man nedlægger de helt små biblioteker og vælger en bogbusløsning i stedet,« siger han.

Vagn Ytte Larsen er også socialdemokratisk formand for kulturudvalget i Odsherred Kommune, og han forstår godt, at politikerne er kommet på en svær opgave.
»Men vi har ingen forståelse for det, hvis biblioteket bliver ramt ualmindeligt hårdt. Biblioteket er det mest besøgte lærings-og kultursted vi har -også i Holstebro,« siger han.

Frygter konsekvenserne
Vagn Ytte Larsen er især bekymret, hvis besparelserne på materialekontoen går ud over de digitale ydelser.

»Jeg finder det meget beklageligt, hvis man dermed rammer it-oplæringen af den gruppe mennesker, der ikke har it-viden nok til at deltage i det digitale samfund,« siger han.
Michel Steen-Hansen peger på, at man også bør tage hensyn til de unge.
»Man vil gerne have de unge som kulturbrugere, men hvis der ikke er noget spændende at komme efter, vælger de måske noget andet. Så store besparelser vil klart få konsekvenser, og måske især overfor de grupper, man helst vil have fat i,« siger han.

Usolidarisk
Det kan også få konsekvenser, når Holstebro Kommune bruger færre penge til indkøb af materialer end de andre biblioteker .

»Vi har et unikt system, hvor man låner de materialer, man ikke selv har, hos et andet bibliotek , men det er ikke nogen særlig rar tanke, hvis man spekulerer i det og lader andre betale. Det er usolidarisk og underminerer hele systemet,« siger Michel Steen-Hansen og tilføjer, at han konkret ikke ved så meget om Holstebro. »Holstebro har valgt ikke at være medlem af vores forening,« siger han."

Kommentarer

  1. Vi kan fortsat håbe på, at det ikke går så galt. For selvom Dagbadet Holstebro-Struer omtaler besparelserne som om de ER vedtaget, er det ikke tilfældet. Beslutningen træffes i forbindelse med efterårets budgetbehandling.

    Med hensyn til Holstebro Biblioteks materialekonti har de været prioriteret højt og derfor i flere år ligget over landsgennemsnittet og vil med den foreslåede besparelse komme ned på noget nær landsgennemsnittet. Vel at mærke under forudsætning af, at andre kommuner fastholder og fremskriver deres materialekonti.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne - lad det være et wake-up call

"Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne – »grænsen er nok nået« ifølge interesseorganisation" er overskriften på en artikel i Kulturmonitor i dag. Og denne milde underdrivelse om at grænsen nok er nået stammer fra mig og Danmarks Biblioteksforening. Den kunne også have været børn der ikke har adgang til bøger bliver dårligere til at læse. Baggrunden for artiklen er en opgørelse som kulturministeriet har lavet til SF’s socialordfører, Theresa Berg-Andersen. Her har ministeren opgjort antallet af for biblioteker fra 2006 og frem til i dag og gjort det klart, at antallet af danske biblioteker er faldet drastisk gennem de sidste 17 år. Opgørelsen viser at at antallet af biblioteksfilialer, er faldet fra 420 (2006) til 310 (2022) altså en en lukning af 1/4 af bibliotekerne. Havde de dykket lidt længere tilbage end til kommunalreformen kunne de se at antallet er halveret siden 1996 hvor der var 900 betjeningssteder. Stof til politisk eftertanke I Kulturmonitor siger

Fremtidens fysiske bibliotek i Slagelse

Idé I mange år havde Slagelse Centralbibliotek ønsket en udbygning. I 2000 blev arkitekt Claus Bjarrum derfor inviteret til at fortælle om biblioteksbyggeri. Han sagde de magiske ord: I har masser af plads, I bruger den bare forkert! Det blev et af udgangspunkterne da projekt Fremtidens fysiske bibliotek tog sin begyndelse. Biblioteket havde også i nogle år haft en række organisatoriske udfordringer. Derfor valgte man at kæde de to ting sammen. Lundgaard konsulenterne blev koblet på en organisationsudvikling, samtidig med at en arkitekt fra Claus Bjarrum A/S fulgte processen. Den ny organisationsplan byggede på fire dimensioner: Kultur, Viden og Information, Børn samt en social dimension. Denne organisation har vi løbende udfoldet, men det er en ganske anden historie. Med udgangspunkt i disse dimensioner tegnede arkitekten tre skitser til et nyt bibliotek i de eksisterende bygninger. Et entusiastisk kulturudvalg traf den endelige beslutning om at iværksætte skitse 1 til godt 10 mio. kr

Der er brug for bibliotekerne som aldrig før også for Vanopslagh

Hen over sommeren har der været en del debat om biblioteket, som opstod i kølvandet på at formanden for Liberal Alliances Alex Vanopslagh i sin bog ’Vejen til ansvar’ forslår at lukke bibliotekerne. Debatten koger stadig og i dag tager vi en tur i et par radiokanaler, hvor Radio4 sætter emnet til debat kl. 9.00-10.00 og Paw Østergaard Jensen, formand for Danmarks Biblioteksforening spiller ud i Radio4 kl. 09.35 i en snak om, hvorfor det er der er behov for bibliotekerne som ingensinde før og det er da også landets mest besøgte kulturinstitution. P1 Debat forsætter Kl 12.15 -13.30 (denne er udsat til senere på ugen) hvor spørgsmålene igennem debatten bliver: ’Luk folkebibliotekerne? Kan og bør private erstatte dem? Vil det sætte viden, dannelse og lokalsamfund og sammenhængskraft over styr, hvis man lukker? Er bogen død? Er det bibliotekernes rolle at holde diverse arrangementer? Og er systemet indrettet rigtigt i kommunalt regi?’ Panelet er: Jens Kristian Lütken (V) KBH, Simon Fe