mandag den 21. juni 2010

Øget personregistrering er en trussel mod vidensamfundet

Forbrugerrådet rejste i sidste uge kritik imod de nye overvejelser om registrering, bl.a. i forbindelse med køb af taletidskort og registrering af internetbrugere på bibliotekerne.

Bl.a. betyder det ingen adgang til internettet på biblioteket uden at oplyse sit CPR-nummer. Det er et af de forslag som overvejes i regeringen i forbindelse med en optrapning af kampen mod terror og organiseret kriminalitet. Justitsministeriet mener, at de mange frit tilgængelige internetopkoblinger på offentlige steder medfører stigende problemer for politiets efterretningstjeneste, og derfor overvejes det, at indføre påbud om at brugere af offentlige tjenester skal identificere sig for at få adgang til tjenesterne.

Jeg synes ikke om ideen og har tidligere skrevet om det. En sådan ordning vil kræve mange ekstra ressourcer, og den vil næppe have den store effekt, fordi der alligevel er så mange andre steder i det offentlige rum, hvor kriminelle og potentielle terrorister kan komme på internettet.

Det er også et spørgsmål om hvor langt det danske samfund vil gå i forhold til en stadig mere klaustrofobisk overvågning. Og man kan jo også stille spørgsmålet om den stigende overvågning har nogen synderlig effekt på terror og organiseret kriminalitet

Man kan til gengæld frygte, at en sådan øget overvågning og mistænkeliggørelse vil afholde almindelige og helt lovlydige borgere fra at benytte bibliotekets tjenester, hvilket vil være et tab for alle i vidensamfundet.

1 kommentar:

  1. Normalt er brugere af pc'ere på biblioteket registrerede som lånere. Men 'gæster' og brugere af KVIK-pc'erne er der ikke tjek på. De pc'ere står så til gengæld placeret, så enhver nysgerrig kan følge med. Af dén grund tror jeg heller ikke, at det vil have nogen effekt i bekæmpelsen af terror. Jeg kan så til gengæld ikke helt forstå, hvorfor man er så angst for registrering i en tid, hvor man alligevel slynger sit personnummer ud i forskellige situationer, hvor enhver kan høre det.

    SvarSlet