Gå videre til hovedindholdet

Bibliotekschefer ser mørkt på fremtiden

På folkebibliotekerne forventer man flere lukninger af filialer, færre nye bøger og kortere åbningstider næste år, viser en rundspørge blandt bibliotekscheferne, som Berlingske Tidende har lavet.

Jeg må stille mig selv hvor pessimistiske vi skal være? Skal vi ikke håbe på en politisk erkendelse af, at man ikke kan spare mere hvis vi fortsat skal udvikle vores samfund?

I Berlingskes artikel citeres jeg da også for:
I Danmarks Biblioteksforening deler man bekymringen, men tror på et større politisk fokus på bibliotekerne fremover.

»Hvis der kommer store besparelser, vil det betyde et tab for videnssamfundet. Vi har at gøre med den største og mest besøgte kultur- og læringsinstitution, så derfor håber jeg ikke, at der er grund til pessimismen. Jeg ved godt, at krisen kradser, men jeg tror, at der er en politisk erkendelse af, at hvis vi skal udvikle vores videnssamfund, så er bibliotekerne en af indgangene til det,« siger Michael Steen-Hansen, direktør i Danmarks Biblioteksforening.

Jeg kan godt forstå, at man på bibliotekerne er bekymret, for der er skårret ind til benet og desværre er besparelserne jo ingenlunde et overstået kapitel alle steder.

I artiklen hedder det:
"De danske biblioteker står over for hårde tider. Lukninger af filialer, færre nye bøger på hylderne og kortere åbningstider med færre bibliotekarer er scenariet, som en stor del af landets biblioteker ser det.

Det viser en rundspørge, som Berlingske Research har foretaget blandt landets bibliotekschefer. 74 ud af 97 har svaret. Af dem forventer hele 82 procent, at der må gennemføres besparelser på budgettet for 2011.

Over halvdelen af disse, 57 procent, regner med, at nedskæringerne vil udmønte sig i mindre bemanding i åbningstiden. Og knap hver tredje, 31 procent, regner med at skære på indkøbet af nye bøger og andet materiale næste år.

Bekymring
De fremtidsudsigter bekymrer Pernille Drost, formand for Bibliotekarforbundet.

»Der er ikke flere knapper at skrue på. Vi har rationaliseret og digitaliseret alle processer for mange år siden, så der er ikke andre steder at spare end på materialer og den gode service. Det er chefernes svar et udtryk for, og jeg kan i den grad kende billedet. Både medarbejdere og ledere melder, at man kun lige kan holde den daglige drift kørende, og man prøver at tilgodese alle de krav, der er, men der er simpelthen ikke penge,« siger hun.

Over 300 filialer er blevet nedlagt de seneste ti år. Men også næste år vil flere små biblioteker lukke, lyder forventningen fra bibliotekscheferne. 19 af landets bibliotekschefer regner således med filiallukninger.

»Problemet ved at lukke filialer er, at når du lukker et lokalt bibliotek, lukker du også for adgangen for børn, unge og ældre. I debatten om folkeskolen er det vigtigt at huske, at det, der gør, at børn bliver gode til at læse, er, at de læser af lyst. Men det bliver sværere og sværere for dem og andre at komme på et bibliotek,« siger Pernille Drost.

Ansvar
Hun efterlyser, at politikerne tager ansvar. »Der er behov for, at lokalpolitikerne siger: Ja, vi har skåret i servicen. Man kan ikke blive ved med at skære i kerneydelserne og så hævde, at verden er uforandret,« siger Pernille Drost.

I Danmarks Biblioteksforening deler man bekymringen, men tror på et større politisk fokus på bibliotekerne fremover.

»Hvis der kommer store besparelser, vil det betyde et tab for videnssamfundet. Vi har at gøre med den største og mest besøgte kultur- og læringsinstitution, så derfor håber jeg ikke, at der er grund til pessimismen. Jeg ved godt, at krisen kradser, men jeg tror, at der er en politisk erkendelse af, at hvis vi skal udvikle vores videnssamfund, så er bibliotekerne en af indgangene til det,« siger Michael Steen-Hansen, direktør i Danmarks Biblioteksforening.

Berlingske Tidende ville gerne have spurgt kulturminister Per Stig Møller (K), om bibliotekscheferne efter hans vurdering har grund til deres bekymring. Men det har ikke været muligt at få en kommentar fra ministeren. "

Kilde: http://www.berlingske.dk/boeger/bibliotekschefer-ser-moerkt-paa-fremtiden

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

The development of ‘open library’ in Denmark #wlic2013

In occasion of my participation in the World Congress for Libraries IFLA, I have made ​​a presentation of the libraries in Denmark and especially the concept we call OPEN LIBRARIES. The theme of WLIC 2013 is "Future Libraries: Infinite Possibilities" and OPEN LIBRARIES is one of the possibilities. In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books. We have 98 municipalities and all of them are obligated, by legislation, to have a library and to finance it. Some of the municipalities have more than one library. We have approximately 450 public libraries, to a population of 5,5 mil. people.  Half of the libraries are closed in the last ten years, but the development has hopefully stopped now. It seems that development lead to fewer and few...

Hvad læser børn i en skole uden et bibliotek?

Mine største børn siger stadig at de går på skolebiblioteker, men jeg tvivler på at min den yngste på 4 kommer til at kende begrebet. I kølvandet på folkeskolereformen er skolebiblioteket nemlig blevet afskaffet eller i hvert fald erstattet af pædagogiske læringscentre . Hvad betyder det for skolen og elevernes kompetencer i forhold til traditionelle biblioteksdyder som litteratursøgning, kildekritik og læselyst, når man ændre fokus fra bibliotek til læringscenter. Det er tanker der er inspireret af at jeg er på vej til generalforsamling i Aarhus hos Kommunernes Skolebiblioteksforening eller de har naturligvis også skiftet navn til  Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre . En forening som vi I Danmarks Biblioteksforening har et godt og udbytterigt samarbejder med, hvilket vi desværre ikke har med den anden "skolebiblioteksforening" Pædagogisk LæringsCenterForening som har meddelt at de ikke længere ønsker at deltage i biblioteksparaplysamarbejdet da de ikke l...

Open libraries - without staff ............. all the time

Do you know this when you visit the library? The experience is no longer as common in Denmark North Beach: San Francisco Public Library   yesterday at 9:55 am When I as a Dane participant in such a big event like IFLA or the ALA Annual Meeting is one of the questions we often get; is it true that in Denmark the libraries are open without staff?  The answer I give is; no, we do not have libraries without staff, but we have libraries that are open even when the staff is not there. More than half of all public libraries in Denmark are now "open libraries" In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books.  See  New e-book deals between all danish publishers and the public libraries in Denmark We have 98 municip...