Gå videre til hovedindholdet

Bibliotekschefer ser mørkt på fremtiden

På folkebibliotekerne forventer man flere lukninger af filialer, færre nye bøger og kortere åbningstider næste år, viser en rundspørge blandt bibliotekscheferne, som Berlingske Tidende har lavet.

Jeg må stille mig selv hvor pessimistiske vi skal være? Skal vi ikke håbe på en politisk erkendelse af, at man ikke kan spare mere hvis vi fortsat skal udvikle vores samfund?

I Berlingskes artikel citeres jeg da også for:
I Danmarks Biblioteksforening deler man bekymringen, men tror på et større politisk fokus på bibliotekerne fremover.

»Hvis der kommer store besparelser, vil det betyde et tab for videnssamfundet. Vi har at gøre med den største og mest besøgte kultur- og læringsinstitution, så derfor håber jeg ikke, at der er grund til pessimismen. Jeg ved godt, at krisen kradser, men jeg tror, at der er en politisk erkendelse af, at hvis vi skal udvikle vores videnssamfund, så er bibliotekerne en af indgangene til det,« siger Michael Steen-Hansen, direktør i Danmarks Biblioteksforening.

Jeg kan godt forstå, at man på bibliotekerne er bekymret, for der er skårret ind til benet og desværre er besparelserne jo ingenlunde et overstået kapitel alle steder.

I artiklen hedder det:
"De danske biblioteker står over for hårde tider. Lukninger af filialer, færre nye bøger på hylderne og kortere åbningstider med færre bibliotekarer er scenariet, som en stor del af landets biblioteker ser det.

Det viser en rundspørge, som Berlingske Research har foretaget blandt landets bibliotekschefer. 74 ud af 97 har svaret. Af dem forventer hele 82 procent, at der må gennemføres besparelser på budgettet for 2011.

Over halvdelen af disse, 57 procent, regner med, at nedskæringerne vil udmønte sig i mindre bemanding i åbningstiden. Og knap hver tredje, 31 procent, regner med at skære på indkøbet af nye bøger og andet materiale næste år.

Bekymring
De fremtidsudsigter bekymrer Pernille Drost, formand for Bibliotekarforbundet.

»Der er ikke flere knapper at skrue på. Vi har rationaliseret og digitaliseret alle processer for mange år siden, så der er ikke andre steder at spare end på materialer og den gode service. Det er chefernes svar et udtryk for, og jeg kan i den grad kende billedet. Både medarbejdere og ledere melder, at man kun lige kan holde den daglige drift kørende, og man prøver at tilgodese alle de krav, der er, men der er simpelthen ikke penge,« siger hun.

Over 300 filialer er blevet nedlagt de seneste ti år. Men også næste år vil flere små biblioteker lukke, lyder forventningen fra bibliotekscheferne. 19 af landets bibliotekschefer regner således med filiallukninger.

»Problemet ved at lukke filialer er, at når du lukker et lokalt bibliotek, lukker du også for adgangen for børn, unge og ældre. I debatten om folkeskolen er det vigtigt at huske, at det, der gør, at børn bliver gode til at læse, er, at de læser af lyst. Men det bliver sværere og sværere for dem og andre at komme på et bibliotek,« siger Pernille Drost.

Ansvar
Hun efterlyser, at politikerne tager ansvar. »Der er behov for, at lokalpolitikerne siger: Ja, vi har skåret i servicen. Man kan ikke blive ved med at skære i kerneydelserne og så hævde, at verden er uforandret,« siger Pernille Drost.

I Danmarks Biblioteksforening deler man bekymringen, men tror på et større politisk fokus på bibliotekerne fremover.

»Hvis der kommer store besparelser, vil det betyde et tab for videnssamfundet. Vi har at gøre med den største og mest besøgte kultur- og læringsinstitution, så derfor håber jeg ikke, at der er grund til pessimismen. Jeg ved godt, at krisen kradser, men jeg tror, at der er en politisk erkendelse af, at hvis vi skal udvikle vores videnssamfund, så er bibliotekerne en af indgangene til det,« siger Michael Steen-Hansen, direktør i Danmarks Biblioteksforening.

Berlingske Tidende ville gerne have spurgt kulturminister Per Stig Møller (K), om bibliotekscheferne efter hans vurdering har grund til deres bekymring. Men det har ikke været muligt at få en kommentar fra ministeren. "

Kilde: http://www.berlingske.dk/boeger/bibliotekschefer-ser-moerkt-paa-fremtiden

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne - lad det være et wake-up call

"Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne – »grænsen er nok nået« ifølge interesseorganisation" er overskriften på en artikel i Kulturmonitor i dag. Og denne milde underdrivelse om at grænsen nok er nået stammer fra mig og Danmarks Biblioteksforening. Den kunne også have været børn der ikke har adgang til bøger bliver dårligere til at læse. Baggrunden for artiklen er en opgørelse som kulturministeriet har lavet til SF’s socialordfører, Theresa Berg-Andersen. Her har ministeren opgjort antallet af for biblioteker fra 2006 og frem til i dag og gjort det klart, at antallet af danske biblioteker er faldet drastisk gennem de sidste 17 år. Opgørelsen viser at at antallet af biblioteksfilialer, er faldet fra 420 (2006) til 310 (2022) altså en en lukning af 1/4 af bibliotekerne. Havde de dykket lidt længere tilbage end til kommunalreformen kunne de se at antallet er halveret siden 1996 hvor der var 900 betjeningssteder. Stof til politisk eftertanke I Kulturmonitor siger

Fremtidens fysiske bibliotek i Slagelse

Idé I mange år havde Slagelse Centralbibliotek ønsket en udbygning. I 2000 blev arkitekt Claus Bjarrum derfor inviteret til at fortælle om biblioteksbyggeri. Han sagde de magiske ord: I har masser af plads, I bruger den bare forkert! Det blev et af udgangspunkterne da projekt Fremtidens fysiske bibliotek tog sin begyndelse. Biblioteket havde også i nogle år haft en række organisatoriske udfordringer. Derfor valgte man at kæde de to ting sammen. Lundgaard konsulenterne blev koblet på en organisationsudvikling, samtidig med at en arkitekt fra Claus Bjarrum A/S fulgte processen. Den ny organisationsplan byggede på fire dimensioner: Kultur, Viden og Information, Børn samt en social dimension. Denne organisation har vi løbende udfoldet, men det er en ganske anden historie. Med udgangspunkt i disse dimensioner tegnede arkitekten tre skitser til et nyt bibliotek i de eksisterende bygninger. Et entusiastisk kulturudvalg traf den endelige beslutning om at iværksætte skitse 1 til godt 10 mio. kr

Der er brug for bibliotekerne som aldrig før også for Vanopslagh

Hen over sommeren har der været en del debat om biblioteket, som opstod i kølvandet på at formanden for Liberal Alliances Alex Vanopslagh i sin bog ’Vejen til ansvar’ forslår at lukke bibliotekerne. Debatten koger stadig og i dag tager vi en tur i et par radiokanaler, hvor Radio4 sætter emnet til debat kl. 9.00-10.00 og Paw Østergaard Jensen, formand for Danmarks Biblioteksforening spiller ud i Radio4 kl. 09.35 i en snak om, hvorfor det er der er behov for bibliotekerne som ingensinde før og det er da også landets mest besøgte kulturinstitution. P1 Debat forsætter Kl 12.15 -13.30 (denne er udsat til senere på ugen) hvor spørgsmålene igennem debatten bliver: ’Luk folkebibliotekerne? Kan og bør private erstatte dem? Vil det sætte viden, dannelse og lokalsamfund og sammenhængskraft over styr, hvis man lukker? Er bogen død? Er det bibliotekernes rolle at holde diverse arrangementer? Og er systemet indrettet rigtigt i kommunalt regi?’ Panelet er: Jens Kristian Lütken (V) KBH, Simon Fe