Gå videre til hovedindholdet

Bibliotekslukninger

Der har igen været debat om de mange biblioteksfilialer der er lukket og det er da også en kendsgerning, at der er nedlagt over 300 filialer i de seneste 10 år og desværre også lavet store besparelser på sektoren.

Den 3. juni var DR fremme med overskrifter om at nedlæggelse af biblioteksfilialer har ført til større udlån, hvilket givetvis er rigtigt nogle steder, men absolut ikke alle. Hvor det er tilfældet skyldes det ofte at det bibliotekstilbud der er nedlagt ikke har været tiltrækkende nok, ikke har haft en tilstrækkelig interessant samling og måske endda er udsultet økonomisk.

I de tilfælde hvor et filialbibliotek ikke er bærerdygtigt og kan revitaliseres, så synes jeg, at det kan være ok at lave en omfordeling til andre løsninger, som udbygning af større biblioteker eller mobile betjeningsformer.

Det skal så også understreges, at det ikke er på udlån alene, at man kan bedømme om biblioteket er bæredygtigt. Vi kan se at udlånet af bøger generelt er svagt faldende i Danmark, men der komme stadig flere på de fysiske biblioteker. Vi ved f.eks. at halvdelen af dem der kommer på biblioteket slet ikke kommer for at låne fysiske materialer. Folk kommer altså efter noget andet end blot af låne. Bibliotekernes ændrede rolle er også at de spiller en stadig større rolle, som det lokale mødested.

Lukning og flere udlån

Medierne får det til at se ud som om der er en automatik mellem færre biblioteker og flere udlån, men den automatik er der altså ikke og er på grænsen til manipulation i sin forenkling.

F.eks. skriver DR.dk 03. jun. 2010 09.30 Kultur
”Lukkede biblioteker gav flere udlån

Politikerne behøver ikke at frygte for mindre belæste borgere, hvis de lukker biblioteker.

Erfaringen viser nemlig, at udlånet af bøger faktisk stiger i kølvandet af bibliotekslukninger, skriver Fyens Stiftstidende.

- Når lånerne rykker fra det lille bibliotek til et større, udnytter de, at der er mere at vælge mellem på hylderne, forklarer direktøren i Danmarks Biblioteksforening, Michel Steen-Hansen.” Det sagde jeg - men i en lidt mere nuanceret kontekst.

Den forenkling har de så gentaget i DR nyhederne på P3 om morgen den 3. juni, mens de på P1 nuancerer den lidt mere. DR fandt så i løbet af dagen ud af at det nok ikke er helt så simpelt, så de bragte et længere interview med mig i Kulturnyt samme eftermiddag.

Hvorfor er det ikke så enkelt?

Bibliotekerne er kendt for at være nogle ekstremt omstillingsparate institutioner og derfor sker der selvfølgelig også tilpasninger i den fysiske struktur. Nogle steder er det helt naturligt, at de meget små filialer nedlægges, fordi de ikke længere er tidssvarende og befolkningen stemmer med fødderne og ikke længere benytter dem. I andre lokalområder er det mere betænkelig at der lukkes filialer, da biblioteket i en del lokalområder er en vigtig del af den lokale identitet.

Når man træffer lokale beslutninger om at ændre biblioteksstruktur er det derfor vigtigt nøje at overveje, hvilke konsekvenser det får for lokalområdet og for borgernes mulighed for at få adgang til information, viden og kulturel oplevelse.

For Danmarks Biblioteksforening er det et helt centralt mål, at alle mennesker har adgang til et stærkt bibliotekstilbud i videns- og kultursamfundet. Det er derfor vigtigt at understrege, at tilpasning af den lokale biblioteksstruktur ikke må blive et mål for besparelser i sig selv. Det er bydende nødvendigt at de frigivne midler bruges til at sikre, at bibliotekerne forsat kan udvikle sig som et omdrejningspunkt i vidensamfundet, til gavn for alle borgere.



Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne - lad det være et wake-up call

"Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne – »grænsen er nok nået« ifølge interesseorganisation" er overskriften på en artikel i Kulturmonitor i dag. Og denne milde underdrivelse om at grænsen nok er nået stammer fra mig og Danmarks Biblioteksforening. Den kunne også have været børn der ikke har adgang til bøger bliver dårligere til at læse. Baggrunden for artiklen er en opgørelse som kulturministeriet har lavet til SF’s socialordfører, Theresa Berg-Andersen. Her har ministeren opgjort antallet af for biblioteker fra 2006 og frem til i dag og gjort det klart, at antallet af danske biblioteker er faldet drastisk gennem de sidste 17 år. Opgørelsen viser at at antallet af biblioteksfilialer, er faldet fra 420 (2006) til 310 (2022) altså en en lukning af 1/4 af bibliotekerne. Havde de dykket lidt længere tilbage end til kommunalreformen kunne de se at antallet er halveret siden 1996 hvor der var 900 betjeningssteder. Stof til politisk eftertanke I Kulturmonitor siger

Fremtidens fysiske bibliotek i Slagelse

Idé I mange år havde Slagelse Centralbibliotek ønsket en udbygning. I 2000 blev arkitekt Claus Bjarrum derfor inviteret til at fortælle om biblioteksbyggeri. Han sagde de magiske ord: I har masser af plads, I bruger den bare forkert! Det blev et af udgangspunkterne da projekt Fremtidens fysiske bibliotek tog sin begyndelse. Biblioteket havde også i nogle år haft en række organisatoriske udfordringer. Derfor valgte man at kæde de to ting sammen. Lundgaard konsulenterne blev koblet på en organisationsudvikling, samtidig med at en arkitekt fra Claus Bjarrum A/S fulgte processen. Den ny organisationsplan byggede på fire dimensioner: Kultur, Viden og Information, Børn samt en social dimension. Denne organisation har vi løbende udfoldet, men det er en ganske anden historie. Med udgangspunkt i disse dimensioner tegnede arkitekten tre skitser til et nyt bibliotek i de eksisterende bygninger. Et entusiastisk kulturudvalg traf den endelige beslutning om at iværksætte skitse 1 til godt 10 mio. kr

Der er brug for bibliotekerne som aldrig før også for Vanopslagh

Hen over sommeren har der været en del debat om biblioteket, som opstod i kølvandet på at formanden for Liberal Alliances Alex Vanopslagh i sin bog ’Vejen til ansvar’ forslår at lukke bibliotekerne. Debatten koger stadig og i dag tager vi en tur i et par radiokanaler, hvor Radio4 sætter emnet til debat kl. 9.00-10.00 og Paw Østergaard Jensen, formand for Danmarks Biblioteksforening spiller ud i Radio4 kl. 09.35 i en snak om, hvorfor det er der er behov for bibliotekerne som ingensinde før og det er da også landets mest besøgte kulturinstitution. P1 Debat forsætter Kl 12.15 -13.30 (denne er udsat til senere på ugen) hvor spørgsmålene igennem debatten bliver: ’Luk folkebibliotekerne? Kan og bør private erstatte dem? Vil det sætte viden, dannelse og lokalsamfund og sammenhængskraft over styr, hvis man lukker? Er bogen død? Er det bibliotekernes rolle at holde diverse arrangementer? Og er systemet indrettet rigtigt i kommunalt regi?’ Panelet er: Jens Kristian Lütken (V) KBH, Simon Fe