mandag den 12. juni 2017

Mit folkemøde handler om demokratisk samtale, fake news og den der dannelse som forudsætningen for det hele #FMDK

Når jeg drager til Folkemøde plejer jeg at med Hal Koch at sige demokrati er en livsform, hvor den demokratiske samtale er forudsætningen. I dagens aktuelle debat om hvad Folkemødet koster, skal jeg måske også understrege at demokrati ikke kommer af sig selv eller er gratis, men at det også kan koste penge på at udvikle den demokratiske dialog. Min erfaring er i øvrigt også, efter at have deltaget i Folkemødet hvert år er, at det ikke er de offentlig finansierede arrangementer, der lægger et ekstravagant niveau, men det er ganske andre kommercielle aktører der presser prisen, så en del folkelige organisationer har vanskeligt ved at være med.

Men det gør ikke Folkemødet idegrundlag irrelevant og behovet for at styrke den demokratiske samtale mindre.

Derfor blev min opmærksomhed også vakt da jeg i Jyllands Posten i dag læste om at den danske teolog og demokrati-tænker Hal Koch mente, at demokrati var lig med samtale mellem mennesker.

"Men hvordan går det i grunden med dén samtale i dagens Danmark? Tja, det er da ikke helt ad helvede til, lyder det fra psykolog og samfundsrevser Svend Brinkmann. »Jeg hører ikke til dem, der ser det hele som en stor forfaldsfortælling, hvor kun de stærke kommer til orde, og det er slut med demokratiet. Vi har en levende og rig tradition i Danmark for demokratisk samtale. Vi kan skrive direkte til statsministeren på Twitter, og i mange tilfælde vil man faktisk få et svar,« siger han og fortsætter:

»Det er jo enestående, og det synes jeg faktisk, han skal have ros for. Donald Trump er modbilledet på det. Han er også meget aktiv på Twitter, men han sender bare noget ud. Han bliver svinet til, og nogle forsvarer ham – men der er ikke nogen egentlig samtale i det. Vi har faktisk samtaler med magthaverne i Danmark, og det skal vi virkelig værdsætte.«

Men det gør vi ikke tilstrækkeligt, mener Svend Brinkmann. Tværtimod har vi – de almindelige
danskere – ifølge ham en tendens til at glemme, hvad demokrati i grunden er. Og ikke mindst, at vi også har en rolle at spille.

»Det er vigtigt at minde os selv om, at demokrati ikke bare er det her formelle system, hvor vi har en repræsentation i et parlament, som vi vælger hvert fjerde år. Demokrati er en livsform. Og som en del af den livsform skal vi lære at samtale med hinanden på demokratisk vis. Det er i kommunikation med hinanden, at demokratiet lever,« siger han til Jyllandsposten

Lidt drillende kan jeg tilføje, at jeg er glad for Brinkmann
selv deltager i Folkemødet i år, frem for at sidde der
hjemme og twitte om hvad han tror der sker. 
Her er jeg helt enig med Brinkmann og det er jo netop det der er fokus på når man lavet et arrangement som Folkemødet. At skabe en anderledes, mere afslappet og mindre iscenesat dialog mellem politikerne, interesseorganisationer og folk, som der efterhånden er mange af på Borholm i folkemødedagene.

Derfor skal vi arbejde hårdt på at udvikle og styrke den demokratiske samtale og her er Folkemødet et element, hvor man kan møde politikerne i lidt mindre stivnede former, end vi gør når de er castet til at være uenige i primetime konflikt underholdning på TV


Læs også Folkemødet er demokratisk samtale #FMDK #Bibzonen

Jeg vil i hvert fald være på Folkemødet og indgå i demokratiske samtaler. Min dialog starter med en aften i det digitale ekkokammer, hvor vi debatterer
Hvorfor har jeg altid ret?

Arrangør:
Højskolerne. Danmarks Biblioteker.
Dag:
15. juni 20:00 - 21:00

Sted:
A1 Højskolernes Folkekøkken - Danchells AnlægBeskrivelse:
Vi lever i digitale ekkokamre, hedder det sig, hvor vi kun bekræftes i det, vi i forvejen mente. Og algoritmerne sørger for, at vi bare får mere af det, vi selv har bedt om. Så findes der overhovedet en fælles offentlighed? Hvem har ansvaret for at skabe den? Er digitale rum løsningen eller problemet, og hvem skal levere public service? 

Deltagere:
Mette Bock, Kulturminister, LA. Christine Sørensen, Communications and Public Affairs Manager, Google. Esben Elborne, Nordic PR & Communications Manager, VICE. Michel Steen-Hansen, Direktør, Danmarks Biblioteksforening. Mikkel Vinther, Lærer og projektleder, Krogerup Højskole og Digital (Ud)Dannelse.

Kan aftenskolerne forny sig på trods af færre skoler og stigende gennemsnitsalder blandt deltagerne?
Arrangør: Idrættens Analyseinstitut 
Dag:
16. juni 14:00 - 15:45
Sted: L13 Pilekroen - Kirkepladsen

Beskrivelse:
Hvor er aftenskolerne på vej hen? Antallet af aftenskoler er faldet drastisk,og deltagernes gennemsnitsalder stiger. Vil aftenskolerne også i fremtiden spille en central rolle i danskernes fritidsliv – og i så fald hvordan? Hvordan kan store oplysningsforbund og mindre aftenskoler forny sig og spille en vigtig rolle i det danske samfund? Hvordan spiller aftenskolerne sammen med frivillighed og lokale dagsordener i kommunerne? Deler aftenskolerne udfordringer med andre folkeoplysende aktører? Indledere: Chefanalytiker Henriette Bjerrum og analytiker Malene Thøgersen Videncenter for Folkeoplysning (vifo.dk)

14.00-15.00: Leif Mikkelsen, MF, kulturordfører (LA) Torben Dreier, skoleleder FO-Byen Per Paludan Hansen, formand for Dansk Folkeoplysnings Samråd
15.00-15.45: Michel Steen-Hansen, direktør, Danmarks Biblioteksforening Hanne Lundgreen Nielsen, festival- og eventchef, Folkeuniversitetet Esben Danielsen, direktør, LOA Per Paludan Hansen, formand for Dansk Folkeoplysnings Samråd


Lørdag 17. juni kl. 10:30-11:10
Den der råber lyver - Mediebrugerens manual til løgnens tidsalder
Chefredaktør på Zetland Lea Korsgaard har skrevet "Den der råber lyver – Mediebrugerens manual til løgnens tidsalder" og sætter spot på medieudviklingen i det, nogen kalder ”det postfaktuelle samfund”. Den er udkommet i et samarbejde med Danmarks Biblioteksforening, som samtidig har lanceret en nem guide til at spotte Fake News. Men som Lea Korsgaard skriver i sin bog er fake news "ikke bare et anliggende for Facebooks algoritmer eller Trumps erklærede krig mod ‘mainstream-medier’. Hvad der er på spil i den nye medievirkelighed, er snarere noget fundamentalt i en meningsfuld tilværelse, nemlig den tillid, som fæstner ethvert menneske i et forpligtende fællesskab."
Hvilke rolle spiller biblioteket i den kontekst, både som indgang til viden og information, men også som klassiske dannelsesinstitution?
Oplev chefredaktør på Zetland Lea Korsgaard og bibliotekschef I Kolding Pia Friis biblioteksforeningens i samtale med direktør Michel Steen-Hansen.
Vi deler bogen ud efter debatten og Lea signerer.
Deltagere
  • Lea Korsgaard, chefredaktør på Zetland
  • Pia Friis, formand for BCF og bibliotekschef i Kolding
  • Michel Steen-Hansen, direktør i Danmarks Biblioteksforening
”Den der råber lyver - mediebrugernes manual til løgnens tidsalder” se Lea Korsgaard fra Zetlands 7 gode råd til alle os mediebrugere– lyt til hende og til hinanden som en god begyndelse og kom og deltag i debatten på Folkemødet


”Den der råber lyver” er også en bog udgivet bl.a. med støtte fra Danmarks Biblioteksforenings , Frirummet og TrygFonden

Du kan hente bogen digitalt  EPUB-FIL HER
eller komme forbi vores debat og få den i en rigtig fysik bog af Lea. 

 I bibliotekerne bruger vi den som en del af vores indsats om ’Sådan spotter du Fake News’-guide som bibliotekerne har lavet og som også findes som film. Så man vil møde både bog og "sådan spotter du Fake News" elementerne ude på landet biblioteker i den kommende tid. 
Lørdag 17. juni kl. 11:20 - 12:00
Public service, fake news og fællesskabets dannelsesinstitutioner
Vi lever i et online samfund, hvor de væsentligste nyhedskriterier er hastighed og breaking news-overskrifter og hvor de sociale medier er styret af delbarhed og klikpotentiale. Hvilke krav stiller det til civilsamfundets klassiske institutioner såsom folkebiblioteket?  Hvilke krav stiller det til bibliotekariske kompetencer som kildekritik, kulturformidling og dannelse i en stadig mere digital verden? Hvordan udvider vi public service tænkningen til at inddrage den traditionelle folkeoplysning, der skal sikre alle lige mulighed for at være deltagende medborgere.
Debattører
  • Mette Bock, Kirke- og kulturminister i Folketinget
  • Rasmus Nordqvist, kulturordfører i Alternativet
  • Lisbeth Knudsen, direktør og chefredaktør på Mandag Morgen
  • Lea Korsgaard, chefredaktør på Zetland
  • Steen B. Andersen, formand i Danmarks Biblioteksforening
Lørdag 17. juni kl. 17:30-18:30
Aktivistisk poetry slam show
Oplev digte, som du aldrig lærte om i skolen. Tekster, der flyder over af humor og skævheder og krop og meget mere, og som tilmed stræber efter at ændre verden (lidt). Kom og nyd politisk performance-poesi med DM-vinder i poetry slam, Peter Dyreborg. Og vil du selv prøve at skrive nogle af de sjove og skæve tekster til showet, så kom med på kreativ skrive-workshop her på biblioteket tidligere på dagen.
Deltagere
  • Peter Dyreborg, Spoken word og poetry slam-performer, Peter Dyreborg & Co.
  • Rasmus Rohde, skuespiller

Ingen kommentarer:

Send en kommentar