fredag den 16. juni 2017

Mediebrugerne er ved at have fået nok af slagsiden i den politiske dækning #FMDK

Noget kunne tyde på, at seerne er ved at have fået nok af slagsiden i den politiske dækning skiver Lasse Jensen i går i Information med udgangspunkt i mediernes dækning af afhøringen af den fyrede FBI-chef James Comey. Det ser også ud til at brugerne specielt er trætte af den ensidige dækning hos de mere rabiate Trump-medier. I maj måned måtte Fox News efter at have været den suverænt mest sete og hurtigst voksende kabelstation, i en periode rykke ned på tredjepladsen, og den ’liberale’ station MSNBC rykkede op på førstepladsen. Tendenser som understøttes af ny undersøgelse fra Danmarks Biblioteksforening.

Det er helt sikkert også et emne vi vil berøre i et par af de debatter Danmarks Biblioteker laver på Folkemødet.
Torsdag den 15. Juni kl. 20.00-21.00 i Højskolernes Telt
Hvorfor har jeg altid ret? En aften i det digitale ekkokammer med bl.a. Kulturminister Mette Boch

Lørdag 17. juni kl. 10:30-11:10 på Allinge Bibliotek midt midt i Folkemødet
Den der råber lyver - Mediebrugerens manual til løgnens tidsalder med bl. Lea Korsgaard
Lørdag 17. juni kl. 11:20 - 12:00
Public service, fake news og fællesskabets dannelsesinstitutioner med bl.a. kulturministeren
Se mere 


I Lasse Jensens analyse skriver han også at "seerne begynder at vise træthedstegn over for Fox. Og Breitbart News, der ellers i lang tid har nydt godt af at ride på Trump-bølgen, er nu under økonomisk pres, fordi webavisens nærmest propagandistiske indhold er blevet for meget for et stigende antal annoncører.

Ifølge Mediaradar, som holder øje med indrykningen af netannoncer, er antallet af store annoncører hos mediet faldet med næsten 90 procent siden marts – fra 242 til 26. Og når det gælder de traditionelle medier som New York Times, meldes der om stor tilvækst af nye netabonnenter.

Det sete afhænger af øjnene, der ser. Men når øjnene har skyklapper på og forvrænger den såkaldte sandhed nærmest til ukendelighed, må der komme en modreaktion. Det er for tidligt at konkludere, om den får nogen større virkning, men man kan jo altid håbe."

At mediebrugerne er trætte af polariseringen i mediebilledet eller i hvert fald har gennemskuet, at der er andet og mere på spil når de præsenteres for nyhedder understøttes af en ny stor undersøgelse som Danmarks Biblioteksforening har foretaget.

Undersøgelsen viser at 51% har indtryk af, at de modtager målrettede nyheder på nettet og 95% f.eks. at de har indtryk af, at Google i en vis grad bruger oplysninger om den enkeltes aktiviteter på nettet til at målrette reklamer og andet indhold til netop dem, samt at 87% er af det indtryk, at de på nettet modtager målrettede reklamer.


Undersøgelsen understreger også bibliotekernes ansvar for ikke kun at oplyse borgerne om nettets faldgruber, men også bibliotekets rolle som en troværdig kilde til information. Undersøgelsen viser nemlig også, at kun 6% af borgerne ikke stoler på de informationer og den viden, som de modtager på biblioteket. Se mere

Hvorvidt det får flere brugere til at købe, høre, se, læse og opleve flere nyhedder fra de troværdige "gamle" medier siger undersøgelsen ikke noget om, men er en vigtig indikation på at borgerne er ved at gennemskue en ny medievirkelighed styret af algoritmer og at der står kræfter bag, som ønsker an manipulerer os til at tro på en alternativ sandhed, det som vi i den gamle medievirkelighed kaldte løgn.
Du kan se mere her db.dk/FM17 eller følge os SoMeTwitter på #DanmarksBiblioteker og selvfølgelig mig @saintmichels Facebook hos Danmarks Biblioteker  og selvfølgelig mig facebook.com/saintmichels
Men kom selv og tag del i vore debatter
 Læs mere om bibliotekernes aktiviteter på Folkemøde 2017

Læs også Digital dannelse, fællesskab og demokrati – det kommer ikke af sig selv. Danmarks Biblioteker på Folkemødet

Ingen kommentarer:

Send en kommentar