mandag den 12. juni 2017

Digital dannelse, fællesskab og demokrati – det kommer ikke af sig selv. Danmarks Biblioteker på Folkemødet

I samarbejde med Allinge Bibliotek er en række af Danmarks største biblioteks-organisationer gået sammen om at sætte bibliotekernes samfundsrolle og værdi på agendaen på Folkemødet under parolen: Digital dannelse, fællesskab og demokrati – det kommer ikke af sig selv!Formålet er at sætte fokus på biblioteket som en mere aktuel og vigtig institution end nogensinde. Vi har lysten, kompetencerne og viljen til at bidrage med at løfte vigtige samfundsopgaver, som presser sig på i det stadig mere digitaliserede og fragmenterede samfund - nemlig at understøtte (digital) dannelse, de nationale og lokale fællesskaber og sikre demokratiet.

Danmarks Biblioteker repræsenteres på Folkemøde 2017 af Bibliotekschefforeningen, Bibliotekarforbundet, Centralbibliotekerne, Danmarks Biblioteksforening og Tænketanken Fremtidens Biblioteker.

Du kan se mere her db.dk/FM17 eller følge os SoMeTwitter på #DanmarksBiblioteker og selvfølgelig mig @saintmichels Facebook hos Danmarks Biblioteker  og selvfølgelig mig facebook.com/saintmichels

Jeg deltager også selv i en del andre debatter - dem vil jeg givetvis skrive meget mere om undervejs.
Det hele begynder med en aften i det digitale ekkokammer, hvor vi debatterer 

Hvorfor har jeg altid ret?

Arrangør:
Højskolerne. Danmarks Biblioteker.
Dag:
15. juni 20:00 - 21:00

Sted:
A1 Højskolernes Folkekøkken - Danchells AnlægBeskrivelse:
Vi lever i digitale ekkokamre, hedder det sig, hvor vi kun bekræftes i det, vi i forvejen mente. Og algoritmerne sørger for, at vi bare får mere af det, vi selv har bedt om. Så findes der overhovedet en fælles offentlighed? Hvem har ansvaret for at skabe den? Er digitale rum løsningen eller problemet, og hvem skal levere public service? 

Deltagere:
Mette Bock, Kulturminister, LA. Christine Sørensen, Communications and Public Affairs Manager, Google. Esben Elborne, Nordic PR & Communications Manager, VICE. Michel Steen-Hansen, Direktør, Danmarks Biblioteksforening. Mikkel Vinther, Lærer og projektleder, Krogerup Højskole og Digital (Ud)Dannelse.Programmet for Danmarks biblioteker se således ud:
Fredag 16. juni kl. 15:00 - 16:00
Hvordan sikrer vi borgernes digitale tryghed?
Vi er næsten alle online hele tiden. Den offentlige borgerservice er digital, over halvdelen af befolkningen får deres nyheder fra Facebook, og vi accepterer gang på gang alenlange betingelser, hvor man skal afgive personlige data som modydelse. Når vi færdes på nettet, efterlader vi os spor, som kan udnyttes kommercielt og måske bruges imod os.
Hvem har egentlig ansvaret for befolkningens datasikkerhed og digitale dannelse? Hvordan sikrer vi befolkningens privatliv på nettet? Hvordan uddannes borgerne bedst til at passe på sig selv og deres data. Og hvor står de kommercielle online-tjenester, når det kommer til borgernes privatliv og datasikkerhed?
Debattører
 • Anette Høyrup, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk
 • Pernille Tranberg, founder, advisor og speaker, Digital Identity
 • Anders Thomsen, Government Affairs Director hos Microsoft
 • Louise Overgaard, innovatør og Coding Pirate, LouiseOvergaard.com
 • Tine Jørgensen, formand i Bibliotekarforbundet, moderator
Lørdag 17. juni kl. 10:30-11:10
Den der råber lyver - Mediebrugerens manual til løgnens tidsalder
Chefredaktør på Zetland Lea Korsgaard har skrevet "Den der råber lyver – Mediebrugerens manual til løgnens tidsalder" og sætter spot på medieudviklingen i det, nogen kalder ”det postfaktuelle samfund”. Den er udkommet i et samarbejde med Danmarks Biblioteksforening, som samtidig har lanceret en nem guide til at spotte Fake News. Men som Lea Korsgaard skriver i sin bog er fake news "ikke bare et anliggende for Facebooks algoritmer eller Trumps erklærede krig mod ‘mainstream-medier’. Hvad der er på spil i den nye medievirkelighed, er snarere noget fundamentalt i en meningsfuld tilværelse, nemlig den tillid, som fæstner ethvert menneske i et forpligtende fællesskab."
Hvilke rolle spiller biblioteket i den kontekst, både som indgang til viden og information, men også som klassiske dannelsesinstitution?
Oplev chefredaktør på Zetland Lea Korsgaard og bibliotekschef I Kolding Pia Friis biblioteksforeningens i samtale med direktør Michel Steen-Hansen.
Vi deler bogen ud efter debatten og Lea signerer.
Deltagere
 • Lea Korsgaard, chefredaktør på Zetland
 • Pia Friis, formand for BCF og bibliotekschef i Kolding
 • Michel Steen-Hansen, direktør i Danmarks Biblioteksforening
Lørdag 17. juni kl. 11:20 - 12:00
Public service, fake news og fællesskabets dannelsesinstitutioner
Vi lever i et online samfund, hvor de væsentligste nyhedskriterier er hastighed og breaking news-overskrifter og hvor de sociale medier er styret af delbarhed og klikpotentiale. Hvilke krav stiller det til civilsamfundets klassiske institutioner såsom folkebiblioteket?  Hvilke krav stiller det til bibliotekariske kompetencer som kildekritik, kulturformidling og dannelse i en stadig mere digital verden? Hvordan udvider vi public service tænkningen til at inddrage den traditionelle folkeoplysning, der skal sikre alle lige mulighed for at være deltagende medborgere.
Debattører
 • Mette Bock, Kirke- og kulturminister 
 • Rasmus Nordqvist, kulturordfører i Alternativet
 • Lisbeth Knudsen, direktør og chefredaktør på Mandag Morgen
 • Lea Korsgaard, chefredaktør på Zetland
 • Steen B. Andersen, formand i Danmarks Biblioteksforening
Lørdag 17. juni kl. 17:30-18:30
Aktivistisk poetry slam show
Oplev digte, som du aldrig lærte om i skolen. Tekster, der flyder over af humor og skævheder og krop og meget mere, og som tilmed stræber efter at ændre verden (lidt). Kom og nyd politisk performance-poesi med DM-vinder i poetry slam, Peter Dyreborg. Og vil du selv prøve at skrive nogle af de sjove og skæve tekster til showet, så kom med på kreativ skrive-workshop her på biblioteket tidligere på dagen.
Deltagere
 • Peter Dyreborg, Spoken word og poetry slam-performer, Peter Dyreborg & Co.
 • Rasmus Rohde, skuespiller

Workshops på væveloftet
Lørdag 17. juni kl. 12:00-12:45
Lørdag 17. juni kl. 15:00-15:45
"Slip skrivelysten fri og sæt dit folkemøde på vers"
Slam bam! Kan dit Folkemøde blive til en sjov, skæv tekst? Vær med til skrive-workshop oppe på biblioteks-loftet med DM-vinder i poetry slam, Peter Dyreborg. Peter fortæller samtidig om aktivistisk litteratur = tekster, der gerne vil ændre verden (lidt), og viser, hvordan fx digte kan bruges politisk. Du kan indlevere dine tekster efter workshoppen, og få Peter til at fremføre dem som performance i sit poetry slam show på biblioteket senere på dagen. Denne workshop afholdes igen kl. 15 samme dag og sted.
Facilitator
 • Peter Dyreborg, Spoken word og poetry slam-performer, Peter Dyreborg & Co
   
Torsdag 15. juni kl. 14.00-15.00
Fredag 16. juni kl. 12.00-13.00
Lørdag 17. juni kl. 17.00-18.00
"Sikker når du klikker"
Arrangeret i samarbejde mellem Forbrugerrådet TÆNK og Bornholms Biblioteker
Koordinatorer
 • Michael Thage Wohlert, TÆNK
 • Jon Madsen fra Bornholms Biblioteker

Ingen kommentarer:

Send en kommentar