Gå videre til hovedindholdet

Er kommunistiske diktaturer de nye allierede i det internationale kultur samarbejde? #UNESCO

Jeg sidder i UNESCO nationalkommission . Når jeg fortæller det til folk, bliver de ofte lidt fjerne i blikket, for de færreste ved hvad det er.

Så jeg plejer at sige jeg er folkets repræsentant i FN's kulturbevarende styrker. For mig handler UNESCO arbejdet nemlig om, at sikre folk i hele verden adgang til kultur i aller bredeste forstand. Det er selvfølgelig en forenkling og absolut ikke hele sandheden. 
Læs også FN's kulturbevarende styrker
I disse år handler det meget om FN udviklingsmål 2030 for en bæredygtig udvikling af hele verden (SDG). Det er også på dagsordenen når vi i de kommende dage mødes med de andre nordiske lande i Helsingør , for at forberede en fælles indsats i forhold til UNESCO Generalkonferencen i november, som afholdes hvert andet år i Paris. Det giver også mig stof til nogle personlige overvejelser om det internationale arbejde.

Det handler dybest set om at skabe forpligtende samarbejde om en bæredygtig udvikling, og her har den fælles nordiske demokratimodel og velfærdssamfund en del at byde på. I Norden er vi også traditionelt fortalere for et stærkt multilateralt samarbejde som man kender det fra FN, så derfor er det naturligt, at vi i norden forberede fælles dagsordener. Desværre er der de seneste år kommet en underliggende dagsorden, når vi mødes i det nordiske samarbejde som handler om hvorfor Danmark biddrager så lidt økonomiske til UNESCO samarbejdet, i forhold til resten af norden, hvor regeringerne prioriterer arbejdet og den økonomiske støtte noget højere.

De nordiske deltagere i UNESCO samarbejdet samlet i Helsingør.
Men verden er i forandring og traditionelle samarbejdrelationer brydes. Pludselig opleves det at dialogen med Kina, Pakistan og Sydafrika øges, fordi de også er foretalere for stærkere multilaterale samarbejder, mens andre traditionelle vestlige samarbejdsparter er mere skeptiske over for forpligtende internationale samarbejder. På samme vis, som man oplever at USA pludselig er isoleret når der tales miljøpolitik, mens Kina forsøger at være i føresædet. Eller et Davos topmøde hvor den kinesiske præsident taler om frihandel, imens den amerikanske præsident sidder hjemme i USA og planlægger toldmurer.

En udvikling jeg personligt har meget vanskeligt ved at forholde mig til, da jeg har et demokratisyn, der i en del af verden opleves som (demokrati)fundamentalistisk, fordi jeg synes at demokrati, menneskerettigheder og ytringsfrihed, bør være grundlaget for samarbejdet. Men hvis man går til det internationale samarbejde med holdningen "Democracy first" så stopper dialogen inden den er begyndt, så jeg og mange andre, må æde nogle kameler og acceptere en dialog med kommunistiske og religiøse diktature for at styrke det forpligtende internationale samarbejde og håbe på det påvirker dem mere end os. En dialog som er nødvendig for en bæredygtig miljøpolitiske udvikling og en frihandelspolitik, der ikke kun sætter "America first". 

I det internationale samarbejde kan man ikke altid
gå rundt råbe demokrati, specielt ikke hvis man
repræsenterer det officielle Danmark,
 men så kan man go i korridorerne og hviske demokrati
eller føre demokratiske samtaler andre steder end på talerstolen,
lærte jeg da jeg deltog i UNESCO generalkonference i Paris
første gang. 
I det nordiske samarbejde forsøger vi også altid at koordinere vore kandidater til de styrende organer og tale med en fælles stemmen. Det lykkedes selvfølgelig ikke altid, og vi er ikke enige om alt, men vi har et dog her et fælles demokratisk udgangspunkt. Opfattelsen af de nordiske kandidater "ude verden" er også ofte, at de er objektive og bygger deres holdninger på viden og fakta, hvilket giver en del støtter. Samtidig er det også dette objektive grundlag, som får en del til at modarbejder vore kandidater, fordi det vanskeliggør den politisering som nogle lande dyrker, for at modarbejde forpligtende internationale samarbejder og den nordiske opfattelse af demokrati. Men dialogen er vigtig og nødvendigt for at skabe en bæredygtig udvikling i verden, så vi fortsætter ufortrødent.

Finland har lavet valgmaterialer
for deres kandidat til UNESCO
Executive Bord på de 6 FN sprog
for at sikre en nordisk stemme
 i bestyrelsen
Men hvem er UNESCO og hvilken rolle spiller nationalkommissionen, som jeg sidder i? UNESCO er forkortelsen for United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. UNESCO er FNs særorganisation for uddannelse, videnskab, kultur og kommunikation.

De danske myndigheder, der i første række er involveret i UNESCO-arbejdet, er Undervisningsministeriet, Udenrigsministeriet, Kulturministeriet og videnskabsministeriet. Det parlamentariske ansvar påhviler undervisningsministeren.
Den danske UNESCO-nationalkommission er ikke det samme som UNESCO; hvert medlemslande bør (nogen steder er der ikke så meget "folk" over den proces) nedsætte en nationalkommission, som skal være bindeled mellem UNESCO og det enkelte lands civilsamfund og regering.


Nationalkommissionen
Kommissionen er sammensat af eksperter fra ”det civile samfund” inden for hvert af UNESCOs fagområder samt repræsentanter for de i UNESCO-sammenhæng relevante ministerier.

Nationalkommissionen har indtil 14 medlemmer, som beskikkes af undervisningsministeren for perioder på 4 år ad gangen. 7 af medlemmerne er områderepræsentanter og indtil 7 medlemmer personligt udpeget af undervisningsministeren. Og det er altså Undervisningsministeren der har udpeget mig, som repræsentant for Folkebibliotekerne, eller i virkeligheden er det en personlig udpegning, men mon de havde udpeget mig, hvis ikke jeg havde været direktør i Danmarks Biblioteksforening. 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

The development of ‘open library’ in Denmark #wlic2013

In occasion of my participation in the World Congress for Libraries IFLA, I have made ​​a presentation of the libraries in Denmark and especially the concept we call OPEN LIBRARIES. The theme of WLIC 2013 is "Future Libraries: Infinite Possibilities" and OPEN LIBRARIES is one of the possibilities. In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books. We have 98 municipalities and all of them are obligated, by legislation, to have a library and to finance it. Some of the municipalities have more than one library. We have approximately 450 public libraries, to a population of 5,5 mil. people.  Half of the libraries are closed in the last ten years, but the development has hopefully stopped now. It seems that development lead to fewer and few...

Hvad læser børn i en skole uden et bibliotek?

Mine største børn siger stadig at de går på skolebiblioteker, men jeg tvivler på at min den yngste på 4 kommer til at kende begrebet. I kølvandet på folkeskolereformen er skolebiblioteket nemlig blevet afskaffet eller i hvert fald erstattet af pædagogiske læringscentre . Hvad betyder det for skolen og elevernes kompetencer i forhold til traditionelle biblioteksdyder som litteratursøgning, kildekritik og læselyst, når man ændre fokus fra bibliotek til læringscenter. Det er tanker der er inspireret af at jeg er på vej til generalforsamling i Aarhus hos Kommunernes Skolebiblioteksforening eller de har naturligvis også skiftet navn til  Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre . En forening som vi I Danmarks Biblioteksforening har et godt og udbytterigt samarbejder med, hvilket vi desværre ikke har med den anden "skolebiblioteksforening" Pædagogisk LæringsCenterForening som har meddelt at de ikke længere ønsker at deltage i biblioteksparaplysamarbejdet da de ikke l...

Open libraries - without staff ............. all the time

Do you know this when you visit the library? The experience is no longer as common in Denmark North Beach: San Francisco Public Library   yesterday at 9:55 am When I as a Dane participant in such a big event like IFLA or the ALA Annual Meeting is one of the questions we often get; is it true that in Denmark the libraries are open without staff?  The answer I give is; no, we do not have libraries without staff, but we have libraries that are open even when the staff is not there. More than half of all public libraries in Denmark are now "open libraries" In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books.  See  New e-book deals between all danish publishers and the public libraries in Denmark We have 98 municip...