Skills for the future : 7-punkts plan for hvordan ruster vi fremtidens generationer til den nye digitale virkelighed
I dag kunne man i avisen læse at kun 26 procent af virksomheder, i følge en stor undersøgelse fra DI mener, at medarbejdere har de rette digitale kompetencer. Og det selv om tre ud af fire virksomheder peger på, at digitalisering i ’meget høj grad’, ’høj grad’ og ’nogen grad’ spiller en rolle for at skabe vækst og jobs.
Det er en udfordring for det danske samfund, hvis ikke fremtiden arbejdskraft udstyres med rette kompetencer for at kunne få plads på arbejdsmarkedet, men også for demokratiet hvis ikke borgerne generelt har kompetencerne til at kunne tage del.
Jeg mener bibliotekerne skal spille en aktiv rolle i at være med til at udstyre borgerne med de rette digitale kompetencer.
Det er også en af årsagerne til at jeg i dag deltager i en TDC konference, hvor de præsenterer: Skills for the future : 7-punkts plan for hvordan ruster vi fremtidens generationer til den nye digitale virkelighed.
De har nogle ambitiøse politiske, men ikke helt uproblematiske anbefalinger. F.eks. foreslår de "Digital dannelse" som nyt fag i folkeskolen. Det kan umiddelbart virke besnærende, men hvis vi gør det til ėt fag, så misser man at den digitale dannelse fremover er en forudsætning for al læring på samme vis som skrivning er i dag og det er heller ikke et selvstændigt fag.
Men måske det kan være et afsæt for en debat om hvordan man får fokus på digital dannelse i fremtidens uddannelse, for her er en stor udfordring for Danmark. I dag er i hvert fald både undervisningsminister og flere folketingsmedlemmer som deltager. Undervisningsministeren talte i øvrigt i mod digital dannelse som selvstændigt fag.
Ellen Trane Nørby som ikke mener Digital Dannelse mener skal være ét fag i folkeskolen
Sjovt nok er oplægget endnu ikke digitalt, men jeg har lige fået en fysisk udgave og skal nok dele når det kommer i digital udgave.
Hej Michel. Læsning er måske ikke et selvstændigt fag, men det er måske fordi det at læse ikke opfattes som et selvstændigt fagligt område, som kræver den opmærksomhed, man vil mene et fag som matematik kræver. Ikke desto mindre er det helt normalt, at børnene i skolerne får afsat tid til læsning i sig selv. Mht den digitale dannelse, så er vi som mennesker så langt efter den teknologiske udvikling, at det ville give god mening, at sætte det på som et selvstændigt fag på linje med Kristendomskundskab og historie, som er vigtige, omend underkendte fag i skolen. Vi skal i gang med at tale om digital dannelse på den rigtige måde og det er ikke ved bare at tale om det, men ved at gøre det. Derfor vil et decideret fag, der overordnet handler om digital dannelse, men som måske hellere skulle hedde digital formning eller håndværk eller -kundskab, være en særdeles god ide, tror jeg. Et sådan fag vil kunne gøres spændende og lærerigt, og børnene vil lære gennem kreative udfoldelser. Så at feje ideen om digital dannelse som fag af bordet, er en fejl, mener jeg. Det burde være et kundskabsfag mindst på linje med de nuværende kundskabsfag. mh Klaus Støvring, Biblo.dk
SvarSlet