Hvordan skaber vi samfund i en digital og teknologisk tidsalder – globalt og lokalt? Alternativ åbningstale til Folketinget
Spørgsmålet er nu, hvad denne udvikling gør ved os som samfund? Hvordan sikrer vi, at den kommer flest muligt til gavn? Hvordan sikrer vi et fortsat velfærdssamfund, hvor mange traditionelle arbejdspladser givet vis vil forsvinde? Hvordan sikrer vi bærende fællesskaber, når disse ikke længere er givet på forhånd? Ja, hvordan sikrer vi fundamentale demokratiske rettigheder?
Det er nogle af de spørgsmål som Grundtvig-Akademiet og Grundtvigsk Forum sætter fokus på når de i dag har indbudt til Vartovmøde, her 3 uger før Folketingets åbning under overskriften: ”Det lange lys på Danmark”.
Man behøver ikke være grundtvigianer, for at blive indbudt, for så deltog jeg næppe. Men jeg tilslutter mig dele af Grundvigs demokratisyn og hans tanker om oplysning som forudsætning for folkestyret. Frihed og fællesskab er tæt forbundne i den grundtvigske tradition, og et nøglebegreb fra Grundtvigs tænkning er ”til fælles bedste”. Hvis vi alle skal være rustede til den digitale tidsalder, kræver det samtale på tværs i samfundet, og det kræver, at der skabes nye forbindelser.
læs også Digital Dannelse er forudsætning for digitaliseringen i D-landEn spændende debat i forhold til hvordan dannelsen ændrer sig at at samfundet bliver digitalt eller om den gør. I dag nøjes vi ikke med en alternativ åbningstale, for der skal en del til for at inspirere folketinget og statsministeren her tre uger før åbningen, finanslovforhandlinger og diskussion om skattereform.
Så det bliver til hele tre alternative åbningstaler
Tale nr. 1: Mads Øvlisen, tidl. administrerende direktør i Novo Nordisk og nuværende medlem af The United Nations Global Compact Board
Tale nr. 2: Bente Sorgenfrey, formand for hovedorganisationen FTF
Tale nr. 3: Hella Joof, filminstruktør og skuespiller
Så er det spændende om vi finder svaret på hvordan skaber vi samfund i en digital og teknologisk tidsalder – globalt og lokalt? og specielt om det lykkedes at sprede inspirationen.
Kommentarer
Send en kommentar