Gå videre til hovedindholdet

Sceneskift til Københavns litterære knudepunkt - Hovedbiblioteket

I den offentlige debat hører man ofte kritiske røster fra forfattere, som ikke mener at bibliotekerne formidler deres bøger på den rigtige måde eller køber nok af deres bøger. Eller at bibliotekerne bruger for meget tid på at formidle frem for bare at stille bøgerne op på reoler - og ofte er det Københavns Hovedbibliotek der må stå for skud, måske ud fra devisen "herfra hvor jeg stå kan jeg se mig omkring..."

På den baggrund blev jeg i dag rigtig glad for at læse i en pressemeddelelse fra Danske forfatterforening, at de fremhæver biblioteket og specifikt Københavns Hovedbibliotek, som ét litterært knudepunkter.

Det gør de i forbindelse med at  litteratursalonen Den Røde Sofa i efteråret skifter location fra byens helt små kroge til "ét af hovedstadens store litterære knudepunkter: Københavns Hovedbibliotek" som de skriver.

Det er jeg glad for, både at de fremhæver biblioteket som det litterære knudepunkt, men også at Den Røde Sofa kommer til at stå på Hovedbiblioteker, hvor netop formidlingen er central midt i mellem alle bøgerne. 


I pressemeddelelsen skriver de videre: 

Bred og smal litteratur i samme Sofa
Pia Deleuran, formand for Den Røde Sofa, udtaler med begejstring i stemmen om sceneskiftet: 

Den Røde Sofa er levende og dynamisk – her ligger man ikke på den lade side. Nu er det på Hovedbiblioteket, at man fremover kan høre om bøger, forfattere, oversættere og illustratorer og blive klogere på litteraturens rolle i samfundet krydret med et skarpt blik på forfatterens værksted. Det er en unik liveoplevelse, der efterfølgende også kommer ud i æteren via Den2Radio – til glæde for alle litteraturelskere i hele landet.


Efterårets arrangementer
I efterårets sæson kan man således opleve to meget forskellige skønlitterære forfatterinder, der både kommer til at tale om historiske romaner, musiske og magiske elementer, store følelser og forholdet mellem det fantastiske og det realistiske, to børnebogsillustratorer, der begge formår at bringe det finurlige og humoristiske ind i deres tegninger, en oversætter af finsk litteratur, der står bag en imponerende række af oversatte værker og som elsker at dykke ned i det 

smukke og anderledes sprog samt en passioneret børnebogsforfatter, der bl.a. har skrevet de elskede bøger om Villads fra Valby. Alle gæsterne i Den Røde Sofa optræder i samtale med en interviewer:

·      Torsdag den 29. september 2016 kl. 17.00 – 19.00: 
Skønlitterær forfatter Anne-Marie Vedsø Olesen i samtale med Susanne Bjertrup.
·      Torsdag den 27. oktober 2016 kl. 17.00 – 19.00: 
Illustratorerne Rasmus Bregnhøi og Peter Bay Alexandersen i fælles samtale. 
·      Torsdag den 10. november 2016 kl. 17.00 - 19.00: 
Skønlitterær forfatter Charlotte Weitze i samtale med Mai Misfeldt.
·      Torsdag den 24. november 2016 kl. 17.00 - 19.00:
Oversætter Siri Nordborg i samtale med Juliane Wammen.
·      Torsdag den 15. december 2016 kl. 17.00 - 19.00:
Børnebogsforfatter Anne Sofie Hammer i samtale med Julia Lahme. 

Alle arrangementer er gratis og åbne for alle. 

Hvem er Den Røde Sofa?
Den Røde Sofa er en tilbagevendende litteratursalon og radioudsendelse, som udspringer af et samarbejde med Dansk Forfatterforening og Den2Radio. Vi afholder arrangementer, der er gratis, åbne og tilgængelige for alle, således at så mange som muligt får mulighed for at opleve dybden, bredden og højden i dansk litteratur. Som mødested mellem læsere og forfatterne gør Den Røde Sofa litteraturen vedkommende og personlig, og såvel læseheste som ferielæsere bliver præsenteret for dansk litteratur i nærværende rammer i København. 

Radioudsendelse og digital arkivering
Alle arrangementer optages og produceres undervejs som radio af Den2Radio, og når derved ud til hele Danmark. Den Røde Sofa har igennem de senere år oparbejdet et imponerende arkiv over interviews, der kan ses og høres på Den2Radios hjemmeside:

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne - lad det være et wake-up call

"Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne – »grænsen er nok nået« ifølge interesseorganisation" er overskriften på en artikel i Kulturmonitor i dag. Og denne milde underdrivelse om at grænsen nok er nået stammer fra mig og Danmarks Biblioteksforening. Den kunne også have været børn der ikke har adgang til bøger bliver dårligere til at læse. Baggrunden for artiklen er en opgørelse som kulturministeriet har lavet til SF’s socialordfører, Theresa Berg-Andersen. Her har ministeren opgjort antallet af for biblioteker fra 2006 og frem til i dag og gjort det klart, at antallet af danske biblioteker er faldet drastisk gennem de sidste 17 år. Opgørelsen viser at at antallet af biblioteksfilialer, er faldet fra 420 (2006) til 310 (2022) altså en en lukning af 1/4 af bibliotekerne. Havde de dykket lidt længere tilbage end til kommunalreformen kunne de se at antallet er halveret siden 1996 hvor der var 900 betjeningssteder. Stof til politisk eftertanke I Kulturmonitor siger

Hvad læser børn i en skole uden et bibliotek?

Mine største børn siger stadig at de går på skolebiblioteker, men jeg tvivler på at min den yngste på 4 kommer til at kende begrebet. I kølvandet på folkeskolereformen er skolebiblioteket nemlig blevet afskaffet eller i hvert fald erstattet af pædagogiske læringscentre . Hvad betyder det for skolen og elevernes kompetencer i forhold til traditionelle biblioteksdyder som litteratursøgning, kildekritik og læselyst, når man ændre fokus fra bibliotek til læringscenter. Det er tanker der er inspireret af at jeg er på vej til generalforsamling i Aarhus hos Kommunernes Skolebiblioteksforening eller de har naturligvis også skiftet navn til  Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre . En forening som vi I Danmarks Biblioteksforening har et godt og udbytterigt samarbejder med, hvilket vi desværre ikke har med den anden "skolebiblioteksforening" Pædagogisk LæringsCenterForening som har meddelt at de ikke længere ønsker at deltage i biblioteksparaplysamarbejdet da de ikke l

The development of ‘open library’ in Denmark #wlic2013

In occasion of my participation in the World Congress for Libraries IFLA, I have made ​​a presentation of the libraries in Denmark and especially the concept we call OPEN LIBRARIES. The theme of WLIC 2013 is "Future Libraries: Infinite Possibilities" and OPEN LIBRARIES is one of the possibilities. In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books. We have 98 municipalities and all of them are obligated, by legislation, to have a library and to finance it. Some of the municipalities have more than one library. We have approximately 450 public libraries, to a population of 5,5 mil. people.  Half of the libraries are closed in the last ten years, but the development has hopefully stopped now. It seems that development lead to fewer and few