mandag den 19. september 2016

Har folkebiblioteket en fremtid?

"Er det stadig bibliotekernes kerneopgave at stille bøger til rådighed, som Bertel Haarder fastslog tidligere på året? Eller vil andre medier og opgaver få den bærende rolle? Vil der overhovedet findes fysiske biblioteker om 10 år, når det meste kan fås digitalt? Hvad mener DU, at fremtidens bibliotek skal kunne? "

Sådan lyder det i invitationen når Mona Madsen fra Lokallisten i Birkerød og Danmarks Biblioteksforening i aften inviterer til debat.

Det foregår kl. 19.30 i Store Sal ved Birkerød Bibliotek, og såvel op til mødet som i en pause undervejs kan du kigge indenfor på dette moderne og veludstyrede bibliotek.


På mødet vil du kunne høre markante synspunkter fra blandt andre Københavns bibliotekschef Jakob Heide Petersen – Gyldendals direktør Johannes Riis - bibliotekarforbundets forkvinde Tine Jørgensen – Jakob Scharff fra Dansk Erhverv, mig alias Michel Steen-Hansen direktør i Danmarks Biblioteksforening – og måske fra dig?


Mona Madsen fra Lokallisten lover i pressemeddelelsen, at det bliver en anderledes debataften, hvor publikum hele vejen inddrages. ”Der er mange kritiske vinkler i tidens syn på bibliotekerne”, erklærer hun, og nævner nogle eksempler:

- Er det rimeligt, at der kasseres langt flere bøger end der indkøbes? Skal lånerne presses over på at bruge digitale bøger? Er det en sund udvikling, at lån og besøgstal falder, mens mængden af arrangementer vokser? Kan vi i sparetider overveje former for brugerbetaling (ud over skattebilletten)? Skal bibliotekerne til at låne andre ting ud, som f.eks. værktøj – eller skal bibliotekerne tilbyde at lave borgerserviceopgaver som pas og kørekort? Kan man helt undvære det lokale bibliotek og nøjes med at få service over nettet?"

Men den indgangsbøn fra Mona Madsen er banen jo også kridtet op til en spændende debat, hvor jeg er sikker på der kommer en del ønsker til hvordan vi skal indrette fremtidens biblioteker, hvor der fortsat vil være rigtig mange bøger, men også mulighed for en masse andre aktiviteter. Danmarks mest besøgte kulturinstitution oplever nemlig at stadig flere kommer, som nok låner lidt færre fysiske bøger, men mange flere digitale og så bruger de bibliotekerne til alt mulig andet. Kernen er stadig litteraturen og inspirationen, men brugerne rundt om i landet har mange ønsker til deres biblioteker.

Derfor er det også spændende at komme til sådanne debatter rund om i landet, så vi i fællesskab kan udvikle og tilpasse bibliotekernes mangefacetrede tilbud


Men kig selv forbi i aften kl. 19.30 i Store Sal ved Birkerød Bibliotek

Ingen kommentarer:

Send en kommentar