Gå videre til hovedindholdet

Hvad laver Danmarks Biblioteksforening på folkemødet? #FMDK

Efterhånden er det vel ikke nogen hemmelighed, at folkemødet i år har er blevet noget helt andet, end end den folkelige politikfestival det havde udviklet sig til.

Se også Folkemødet er demokratisk samtale #FMDK #Bibzonen

Først var der ekstreme danske foreninger, som inviterede udenlandske ekstremister og siden da der blev udskrevet valg og alle folketingspolitikerne meldte fra.

At ekstremister som Gert Wielders fra Holland er inviteret kan undre mig og at det erklærede fascistiske græske parti Gyldent Daggry er med, synes jeg er helt ude i skoven.

Det er i den grad tankevækkende at dansk forening som "Trykkefrihedsselskabet" der officielt er sat i verden for at kæmpe for ytringsfrihed, vælger at invitere en ekstremist som Wilders, da hans politiske agenda er mere end svær at forene med ytringsfrihedsbudskabet. Mest kendt er det nok, at Wilders ved flere tilfælde har foreslået at forbyde Koranen, og der er vel ikke ligefrem foreneligt med trykkefrihed eller ytringsfrihed.

Personligt synes jeg ikke hverken hans budskab eller de græske fascisters indmarch er foreneligt med folkemødets ånd. SÅ jeg vil holde mig langt væk fra dem og blæse deres budskaber en lang march. Men jeg drager ikke i tvivl, at de er i deres ret til at udtrykke deres holdninger også på Bornholm, for det er hele grundlaget for den danske måde at tænke demokrati. 

Dybest set er det også i det demokratiske lys, at bibliotekerne deltager i folkemødet. Jeg har selv deltaget i alle årene, og i de sidste tre år, er vi en række biblioteksorganisationer, som er gået samme om at skabe vores helt egen debatscene Bibzonen. Her byder vi op til debat, om demokrati, kultur, biblioteker og blander det hele med underholdning og kultur, så der er noget for enhver smag. Altså næsten det samme som et rigtigt bibliotek gør til hverdag.

På denne store politiske festival gør vi det bare i en politisk kontekst, hvor vi byder politikerne inden for og udfordre dem til debat. Det har været vældig udbytterigt i de seneste år (se mere) hvor der har været mange debatter, som også efterfølgende har trukket spor både i biblioteker og på det politiske niveau.

Men også det er ændret i år. Det skete det øjeblik hvor statsministeren udskrev valg, for så meldte folketingspolitikerne naturligt nok afbud. De er nemlig i valgkamp, og den skal kæmpes hjemme i de kredse hvor de stiller op og borgerne kan stemme på dem. Det har også betydet at vi i år ikke har nogen folketingspolitikere på scenen, og at kulturministeren ikke kommer og åbner ballet, som hun plejer.
Se mere om politikernes fravær på min private  Folkemøde 15; som at arrangere sit eget bryllup med svigermor i stedet for sin udkårne #fmDK
Heldigvis er vi i bibliotekerne så privilegerede, at kultur er vores brændstof, så vi har så rigeligt kompenseret med en masse kulturelle fyrtårne. Yderligere er folkebibliotekerne jo drevet af kommunerne og der er heldigvis rigtig mange kommunalpolitikere, som deltager, så vi har igen i år fået lavet et spændende program som forhåbentlig igen vil trække fulde huse.

Kom forbi bibliotekssektorens telt ”BIBZONEN” se det fulde program her  
FØLG DB formand Steen B. Andersen
Eller mig vil Facebook eller twitter 
 Den første debat vi lægger ud med til åbningen den 12. juni 15:30 - 17:00, hvor jeg selv får fornøjelsen af at stå på scenen.


Clement Debat – Åbningsdebat i Bibzonen 
Kom og vær med til at skyde Folkemødet i gang i Bibzonen! Clement styrer debatten, når biblioteket som public service institution diskuteres. Hvilke områder skal, bør og må bibliotekerne favne? Hvad er perspektiverne og hvordan kan biblioteket styrke demokratiet?
Beskrivelse:
Biblioteket er Danmarks mest besøgte public service institution og er i mange kommuner den største institution på budgettet. Bibliotekernes opgaver er de seneste år udvidet voldsomt, hvor en af de tydeligste udvidelser er borgerservice. Folkebibliotekerne spiller også en større rolle i forhold til uddannelsesområdet i samarbejder og serviceaftaler med skoler og uddannelsesinstitutioner. I mange lokalsamfund er biblioteket den centrale kulturinstitution som omdrejningspunkt for de kulturelle oplevelser og borgernes mødested. Biblioteket er derfor ofte stedet for den demokratiske debat, hvor biblioteket selv sætter dagsorden eller lægger hus til. Clement Kjersgaard lægger op til debat, hvor debattørerne giver et kort indlæg og efterfølgende udfordres med spørgsmål som: Hvem skal sætte opgaven og trække grænsen? Skal politikerne blande sig eller er biblioteket ”folkets” institution, der skal have autonomi som Det Kgl Teater og DR? Hvor provokerende må en offentlig institution være?
Deltagere:
Clement Kjersgaard, Ordstyrer. Joy Mogensen, Borgmester Roskilde, Socialdomokratiet. Carl-Christian Ebbesen, Kulturborgmester København, Dansk Folkeparti. Michel Steen-Hansen, Direktør, Danmarks Biblioteksforening. Pernille Drost, Vicedirektør og Nationalbibliotekschef, 







Dette års tema i Bibzonen er "Bibliotek - Demokrati - læring"

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

The development of ‘open library’ in Denmark #wlic2013

In occasion of my participation in the World Congress for Libraries IFLA, I have made ​​a presentation of the libraries in Denmark and especially the concept we call OPEN LIBRARIES. The theme of WLIC 2013 is "Future Libraries: Infinite Possibilities" and OPEN LIBRARIES is one of the possibilities. In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books. We have 98 municipalities and all of them are obligated, by legislation, to have a library and to finance it. Some of the municipalities have more than one library. We have approximately 450 public libraries, to a population of 5,5 mil. people.  Half of the libraries are closed in the last ten years, but the development has hopefully stopped now. It seems that development lead to fewer and few...

Hvad læser børn i en skole uden et bibliotek?

Mine største børn siger stadig at de går på skolebiblioteker, men jeg tvivler på at min den yngste på 4 kommer til at kende begrebet. I kølvandet på folkeskolereformen er skolebiblioteket nemlig blevet afskaffet eller i hvert fald erstattet af pædagogiske læringscentre . Hvad betyder det for skolen og elevernes kompetencer i forhold til traditionelle biblioteksdyder som litteratursøgning, kildekritik og læselyst, når man ændre fokus fra bibliotek til læringscenter. Det er tanker der er inspireret af at jeg er på vej til generalforsamling i Aarhus hos Kommunernes Skolebiblioteksforening eller de har naturligvis også skiftet navn til  Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre . En forening som vi I Danmarks Biblioteksforening har et godt og udbytterigt samarbejder med, hvilket vi desværre ikke har med den anden "skolebiblioteksforening" Pædagogisk LæringsCenterForening som har meddelt at de ikke længere ønsker at deltage i biblioteksparaplysamarbejdet da de ikke l...

Open libraries - without staff ............. all the time

Do you know this when you visit the library? The experience is no longer as common in Denmark North Beach: San Francisco Public Library   yesterday at 9:55 am When I as a Dane participant in such a big event like IFLA or the ALA Annual Meeting is one of the questions we often get; is it true that in Denmark the libraries are open without staff?  The answer I give is; no, we do not have libraries without staff, but we have libraries that are open even when the staff is not there. More than half of all public libraries in Denmark are now "open libraries" In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books.  See  New e-book deals between all danish publishers and the public libraries in Denmark We have 98 municip...