Gå videre til hovedindholdet

Verdens mest inspirerende informations- og bibliotekskonference - ALA Annual Conference #ALAAC15

For 6 år siden deltog jeg for første gang i verdens største informations- og bibliotekskonference ALA Annual Conference i Chicargo med 20.000 deltagere . Jeg var ærlig talt rystende nervøs for jeg var nyansat i Danmarks Biblioteksforening og jeg skulle holde oplæg om Redefining the Library in Political Context ... hvor jeg skulle fortælle om hvordan vi i Danmark tænker biblioteket som et politisk projekt, der skal styrke og understøtte demokratiet via adgang til information, læring og kulturel aktivitet, også når det bliver digitalt.

Det gik nu ok, og gudskelov var den kun en promille af alle deltagerne der mødte op til netop min event, så vi fik en god debat som godt nok mest kom til at handle om Muhammed tegningerne, men det var ligesom det Danmarks var kendt for overthere .

Jeg har haft mulighed for at deltage nogle gange siden og det står for mig som noget af det mest inspirerende jeg har oplevet i min faglige verden. Også nogle af de mest bevægende øjeblikke har det beriget mig med, som da borgmesteren fra New Orleans fortalte om, at det første de begyndte at opbygge efter orkanen  Katrina, var 18 nye biblioteker og community centre som omdrejningspunkt for byens lokale videnstrategi og som lokale samlingssteder. Eller da en mand rejste sig og fortalte, at han havde i mange år havde været politibetjent i New York, men en dag havde han spurgt sig selv, hvad der var fælles for næste alle de mennesker han havde anholdt? Da svaret var, at de ikke kunne læse, havde han besluttet sit for at læse til bibliotekar. Sådan nogle oplevelser kan give kuldegysninger og dem kan man bare samle på, men ikke udpege på forhånd.

I år har jeg igen fået mulighed for at deltage sammen med formand og næstformand i Danmarks Biblioteksforening. En af de store udfordringer i så stor en konference, at få overblikket i det kæmpe udvalg af forskellige spor. I år vil jeg forsøge at følge et tema, der handler om hvordan vi udnytter teknologien til at skabe smarte løsninger for borgerne  og her specielt have fokus på, hvordan vi kan undgå en konstant overvågning af den enkelte.

Konferencen sætter præg på hele byen, og på alle de centrale
gader hænger bannere som her fra 2010
Når man oplever så inspirerende ting vil man jo gerne sprede inspirationen ud over hele verden. Så det vil jeg naturligvis også forsøge denne gang.


Når vi er kommet hjem vil jeg skrive forskellige artikler til forskellige medier, om bibliotekernes rolle  i det moderne samfund. Hvad emner bliver ved jeg ikke endnu, for der er et 200 sider program og ekstremt mange spændende spor. Undervejs vil jeg også dele oplevelserne både her på Biblioteksdebat og via min twitterprofil  eller via konferencen hastag #ALAAC15

Prøv at tjekke ind på #ALAAC15 , for her er amerikanerne milevidt foran os i forhold til at skabe en live online kommunikation, hvor man kan følge hvad der sker når 30.000 mennesker er sammen og lader sig inspirere af hinanden.

Det er en overvældende oplevelse at opleve så mange mennesker deltage i samme event,
Men man mærker det med det samme man ankommer, bare den stemning der er når så mange deltagere samles og sætter sit præg på hele byen. Den stemning har jeg tidligere beskrevet

Læs f.eks. Kommunikationsforum | Den amerikanske stemning - ALA 9 |

 link til konferencens site
Konferencen logo og indgangen til den kæmpe site der har oppe at køre
Conference comics - so many choices at ALA Annual Conference

Så stor konference tiltrækker naturligt nok en del af de helt store kapaciteter indenfor tech, litteratur og kultur. Så der er masser at opleve på scenen og på den kæmpe udstilling af innovative produkter har man også svært ved at forstå dimensionerne af.

Man kan som skrevet følge det meste online og faktisk også som tegneserienyt, hvilket er en af de nye og lidt sjovere måder at formidle på - eller ny er den jo ikke, men at den er live online er nyt .



Men der er mange måde man kan følge konferencen, hvis man ikke lige er så heldig at kunne komme til San Francisco i de næste 5 dage.

Der gemmer sig også en privatmand bag redaktøren af biblioteksdebat, han deler også sine oplevelser også om forretningsrejser, hvor han f.eks. her har gjort sig nogle tankevækkende overvejelser om at det der lyder som et rigtig eksotisk arbejde med rejser ud i den store verden ikke altid
er det - se At lave gris på forretningsrejsen er mest for rigtige mænd

Nogle af de officielle online muligheder for at følge konferencen kan ses her,


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne - lad det være et wake-up call

"Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne – »grænsen er nok nået« ifølge interesseorganisation" er overskriften på en artikel i Kulturmonitor i dag. Og denne milde underdrivelse om at grænsen nok er nået stammer fra mig og Danmarks Biblioteksforening. Den kunne også have været børn der ikke har adgang til bøger bliver dårligere til at læse. Baggrunden for artiklen er en opgørelse som kulturministeriet har lavet til SF’s socialordfører, Theresa Berg-Andersen. Her har ministeren opgjort antallet af for biblioteker fra 2006 og frem til i dag og gjort det klart, at antallet af danske biblioteker er faldet drastisk gennem de sidste 17 år. Opgørelsen viser at at antallet af biblioteksfilialer, er faldet fra 420 (2006) til 310 (2022) altså en en lukning af 1/4 af bibliotekerne. Havde de dykket lidt længere tilbage end til kommunalreformen kunne de se at antallet er halveret siden 1996 hvor der var 900 betjeningssteder. Stof til politisk eftertanke I Kulturmonitor siger

Fremtidens fysiske bibliotek i Slagelse

Idé I mange år havde Slagelse Centralbibliotek ønsket en udbygning. I 2000 blev arkitekt Claus Bjarrum derfor inviteret til at fortælle om biblioteksbyggeri. Han sagde de magiske ord: I har masser af plads, I bruger den bare forkert! Det blev et af udgangspunkterne da projekt Fremtidens fysiske bibliotek tog sin begyndelse. Biblioteket havde også i nogle år haft en række organisatoriske udfordringer. Derfor valgte man at kæde de to ting sammen. Lundgaard konsulenterne blev koblet på en organisationsudvikling, samtidig med at en arkitekt fra Claus Bjarrum A/S fulgte processen. Den ny organisationsplan byggede på fire dimensioner: Kultur, Viden og Information, Børn samt en social dimension. Denne organisation har vi løbende udfoldet, men det er en ganske anden historie. Med udgangspunkt i disse dimensioner tegnede arkitekten tre skitser til et nyt bibliotek i de eksisterende bygninger. Et entusiastisk kulturudvalg traf den endelige beslutning om at iværksætte skitse 1 til godt 10 mio. kr

Der er brug for bibliotekerne som aldrig før også for Vanopslagh

Hen over sommeren har der været en del debat om biblioteket, som opstod i kølvandet på at formanden for Liberal Alliances Alex Vanopslagh i sin bog ’Vejen til ansvar’ forslår at lukke bibliotekerne. Debatten koger stadig og i dag tager vi en tur i et par radiokanaler, hvor Radio4 sætter emnet til debat kl. 9.00-10.00 og Paw Østergaard Jensen, formand for Danmarks Biblioteksforening spiller ud i Radio4 kl. 09.35 i en snak om, hvorfor det er der er behov for bibliotekerne som ingensinde før og det er da også landets mest besøgte kulturinstitution. P1 Debat forsætter Kl 12.15 -13.30 (denne er udsat til senere på ugen) hvor spørgsmålene igennem debatten bliver: ’Luk folkebibliotekerne? Kan og bør private erstatte dem? Vil det sætte viden, dannelse og lokalsamfund og sammenhængskraft over styr, hvis man lukker? Er bogen død? Er det bibliotekernes rolle at holde diverse arrangementer? Og er systemet indrettet rigtigt i kommunalt regi?’ Panelet er: Jens Kristian Lütken (V) KBH, Simon Fe