tirsdag den 20. marts 2012

Der skal mere på hylderne i fremtidens digitale bibliotek

Det blev så i dag at Kulturministeriet, KL og Kulturstyrelsen offentliggjorde deres længe ventede rapport om Danskernes Digitale Bibliotek.


LÆS OGSÅ Danskernes Digitale Bibliotek - kort og godt 

Det er en interessant rapport og der lægges nogle gode og farbare spor ud. Nu er de centrale spørgsmål blot, hvornår kan alle de gode intentioner i rapporten blive realiseret? 


Jeg håber at det ikke bliver et projekt der trækker ud i årevis, for både biblioteker og specielt borgerne er parate og efterspørger en samlet løsning.

Det andet store spørgsmål som rejser sig er, hvordan giver vi alle borgerne adgang. I rapporten lægges op til at alle kommuner er med i løbet af 3 år og at et succeskriterium er at op mod 90% af borgerne får adgang. Jeg håber de får ret, men jeg tror der skal arbejdes en del med, at for at få alle kommuner med.


Det bliver nogle af de temaer der skal drøftes på Danmarks Biblioteksforenings årsmøde, hvor DDB kommer på som temadrøftelse:

Årsmøde 2012 i Fr.havnI pressemeddelelsen skriver de selv: 

"I dag offentliggøres en ny rapport om Danskernes Digitale Bibliotek, der er udarbejdet af Kulturministeriet, KL og Kulturstyrelsen. Rapporten kommer med en række bud på, hvordan der kommer mere digitalt materiale på hylderne i fremtidens bibliotek. Målet er, at alle kommuner er med i det frivillige samarbejde, og at op mod 90 % af befolkningen har adgang til Danskernes Digitale Bibliotek i løbet af de næste tre år. 

Kulturminister Uffe Elbæk siger:

”Med realiseringen af Danskernes Digitale Bibliotek går kulturen forrest i den offentlige digitale udvikling. Borgerne får adgang til e-bøger, lydbøger, film, elektroniske tidsskrifter og musik online, når de har tid og lyst til at fordybe sig eller blive inspireret. Derfor ser jeg frem til, at der kommer endnu mere digitalt materiale på hylderne i det digitale bibliotek. Hjertet i de danske folkebiblioteker bliver at skabe en biblioteksoplevelse, der kan berige både fællesskabet og den enkelte borger.”

Formand for KL’s Børne- og Kulturudvalg Jane Findahl siger:

”Det er en vanvittig spændende opgave, vi står over for. Jeg håber, at biblioteksverdenen vil tage godt imod rapporten og se den som et godt grundlag at drøfte videre ud fra. Det er en masse spændende muligheder til borgerne, der hen ad vejen vil åbne sig med Danskernes Digitale Bibliotek, men det er også en udvikling, der sætter folkebibliotekerne under pres og kræver omstilling og kommunale investeringer. Med digitaliseringen på biblioteksområdet er der en række opgaver, som vi i kommunerne bør samarbejde mere om end hidtil”.

Det digitale gennembrud er en realitet

Borgerne er for alvor ved at få øje på bibliotekernes mange tilbud på nettet, og de danske folkebiblioteker står midt i en stærk gennembrudsbølge for digitale biblioteksservices. Det viser de seneste erfaringer fra pilotprojektet eReolen, hvor borgerne har downloadet mere end 128.000 e-bøger inden for de sidste fire måneder. Den seneste statistik fra eReolen viser derudover, at 58 % af alle februar måneds downloads skete til mobile enheder. Dette er et godt eksempel på, at litteraturformidling på nye platforme er ved at vinde indpas. 

Lettere adgang, mere for pengene

Realiseringen af Danskernes Digitale Bibliotek vil ifølge rapporten give danskerne bedre og lettere adgang til mere indhold og flere formidlingstilbud af høj kvalitet. Det skal i højere grad være muligt at gøre biblioteksoplevelsen mere fleksibel ved i højere grad at tilpasse den til den enkeltes situation og ønsker. Samtidig vil Danskernes Digitale Bibliotek bane vejen for en bedre udnyttelse af de eksisterende ressourcer til udvikling og en mere rationel drift af bibliotekernes samlede services."


Hent rapporten

2 kommentarer:

  1. Der er mere information om DDB her
    http://www.bibliotekogmedier.dk/biblioteksomraadet/fokusomraader/udvikling-af-det-digitale-bibliotek/nyt-fra-det-digitale-bibliotek/danskernes-digitale-bibliotek/

    bla. baggrundsmateriale og spørgsmål og svar om DDB :-)

    SvarSlet