I Politiken kunne man i sidste uge læse at bibliotekerne bliver digitale. Det har jo så været et af de hotte emner i biblioteksverdnen i de sidste år, men en sådan overskrift vidner om, at man ikke helt er klar over det i verdenen uden for bibliotekerne.
Det er der sikkert rigtig mange gode grunde til. Jeg vil bare konstatere at der ikke er samme interesse for hele digitaliserings udfordringen hos meningsdannerne uden for biblioteksverdenen, som hos dem inden for. Det bør vi holde os for øje, når de næste byggesten skal lægges i Danskernes Digitale Bibliotek, ligesom vi også skal være særdeles opmærksomme på det når vi skal formidle hvad Danskernes Digitale Bibliotek indeholder.
For tiden bruger vi også mange kræfter i Danmarks Biblioteksforening på at skabe denne forståelse i den politiske verden, for hvem det ikke altid er lige klart hvad forskellen på tilgængelighed til Internettet og tilgængelighed til alle de digitale materialer som bibliotekerne betaler licenserne for.
Det bør man også være opmærksom på, når man forsøger at sælge så "store" nyheder som at Kulturministeriet og Kommunerne Landsforening har opnået en fælles forståelse af hvad Danskernes Digitale Bibliotek er.
Stort set ingen medier har beskæftiget sig med det, selvom det faktisk er noget af et paradigmeskift, fordi det kan medfører at alle borgerne kan få adgang til alle de digitale materialer lovligt, nem og gratis via bibliotekerne.
Nu er de første sten lagt til det digitale bibliotek, nu skal vi arbejde videre på at realisere visionen og skabe forståelse for det nødvendige i denne nye digitale infrastruktur til gavn for borgerne. Vi har skrevet lidt uddybende om det her db.dk/DDB
I Politiken blev det til denne lille note:
BØGER 25. FEB. 2012 KL. 17.38
Biblioteker bliver digitale
Danskernes Digitale Bibliotek skal hjælpe kommunerne med at lægge kultur på nettet.
AF JENS LENLER |
At vi kommer til at låne flere bøger, musiknumre og film på nettet, er folkebibliotekerne ikke i tvivl om, for den slags vokser allerede - for eksempel under navne som eReolen og Filmstriben, hvor folk med et lånerkort kan læse e-bøger og se biograffilm.
Men den nye teknologi kan være en stor mundfuld for de enkelte kommuner, ikke mindst økonomisk.
Nu går Kulturministeriet og Kommunerne Landsforening derfor sammen om Danskernes Digitale Bibliotek, som skal drive teknologien, indkøbe materialer og forhandle priser i større mængder m.m.
»Vigtigst af alt, så vil det komme brugerne til gavn, at de digitale materialer nu bliver mere synlige og let tilgængelige«, siger Jane Findahl, som er formand for KL’s Børne- og Kulturudvalg.
Kommentarer
Send en kommentar