Gå videre til hovedindholdet

Social OPAC 7 #ALA11

Lidt nørdet snak, for de der vil inddrage sociale teknologier I deres sites og OPAC frisk fra American Library Association 2011 Annual Conference in New Orleans..

Lige som i Danmark er der i USA fuld knald på at bygge sites i DRUPAL. The San Mateo County har gjort dette og samtidig har de brugt en speciel OPAC, der giver brugerne en mulighed for direkte adgang til alle materialerne og muligheden for at respondere direkte ved f.eks. at tagge eller skrive anbefalinger.

Workshoppen jeg deltog i havde titlen:

The Library eBranch: More than Just a Website
The San Mateo County Library launched a brand new eBranch (smcl.org) on April 12, 2010. This presentation will explain the evolution of the eBranch, lessons learned the first post-launch year and implementation of SOPAC, the Social Opac. Other topics include: choosing a CMS (and why we chose Drupal); vendor selection; our favorite features; engaging staff in content development; and improving the user experience.

The San Mateo County Library har opbygget deres nye site I DRUPAL. De har I denne site indtænkt en masse sociale teknologier, som Flickr-, event-og book carousel, samt indbygget blogs, så personalet kan lægge elementer ud og være i dialog med brugerne. Det er der også flere der forsøger sig med i Danmark, teknologien er der jo, så skal vi bare være bevidste om hvordan vi bruger den.

Men udover dette har de også taget en ny OPAC i brug, som altså er en Social OPAC (SoPAC), der giver brugerne en nem mulighed for at lave egne profiler, næsten gennem ”Single sign on” og lave egne bruger profiler, samt berige materialerne med tags, anmeldelser, anbefalinger, kommentarer og ratings. Og det er ikke kun henvisninger til materialer som man så kan bestille der er mulighed for, nej der er fuldtekst e-bøger, lydbøger og hvad man nu ellers efterspørg. Og direkte fra deres hjemmeside, når man først er logget ind én gang.

Det virker og brugerne er tilsyneladende vilde med det. Det bør vi nok dyrke lidt mere i Danmark.

Du kan se mere om den sociale OPAC her www.thesocialopac.net

Og se et par sider der bruger den

http://www.darienlibrary.org/

www.smcl.org

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Fremtidens fysiske bibliotek i Slagelse

Idé I mange år havde Slagelse Centralbibliotek ønsket en udbygning. I 2000 blev arkitekt Claus Bjarrum derfor inviteret til at fortælle om biblioteksbyggeri. Han sagde de magiske ord: I har masser af plads, I bruger den bare forkert! Det blev et af udgangspunkterne da projekt Fremtidens fysiske bibliotek tog sin begyndelse. Biblioteket havde også i nogle år haft en række organisatoriske udfordringer. Derfor valgte man at kæde de to ting sammen. Lundgaard konsulenterne blev koblet på en organisationsudvikling, samtidig med at en arkitekt fra Claus Bjarrum A/S fulgte processen. Den ny organisationsplan byggede på fire dimensioner: Kultur, Viden og Information, Børn samt en social dimension. Denne organisation har vi løbende udfoldet, men det er en ganske anden historie. Med udgangspunkt i disse dimensioner tegnede arkitekten tre skitser til et nyt bibliotek i de eksisterende bygninger. Et entusiastisk kulturudvalg traf den endelige beslutning om at iværksætte skitse 1 til godt 10 mio. kr

Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne - lad det være et wake-up call

"Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne – »grænsen er nok nået« ifølge interesseorganisation" er overskriften på en artikel i Kulturmonitor i dag. Og denne milde underdrivelse om at grænsen nok er nået stammer fra mig og Danmarks Biblioteksforening. Den kunne også have været børn der ikke har adgang til bøger bliver dårligere til at læse. Baggrunden for artiklen er en opgørelse som kulturministeriet har lavet til SF’s socialordfører, Theresa Berg-Andersen. Her har ministeren opgjort antallet af for biblioteker fra 2006 og frem til i dag og gjort det klart, at antallet af danske biblioteker er faldet drastisk gennem de sidste 17 år. Opgørelsen viser at at antallet af biblioteksfilialer, er faldet fra 420 (2006) til 310 (2022) altså en en lukning af 1/4 af bibliotekerne. Havde de dykket lidt længere tilbage end til kommunalreformen kunne de se at antallet er halveret siden 1996 hvor der var 900 betjeningssteder. Stof til politisk eftertanke I Kulturmonitor siger

Kulturen i SVM regeringsgrundlaget 2022

Så blev sløret løftet for det nye Regeringsgrundlag i den kommende SVM-regering. I kan læse det hele her  - jeg har kigget lidt nærmere ned i de kulturpolitiske elementer.  Det indeholder et helt afsnit om om kultur.  Helt overordnet kan man mene at en flertalsregering giver mange muligheder for at udvikle kulturlivet, så alle borgere får mulighed for gode kulturtilbud. Ser man tilbage på valgkampen så har alle tre regeringspartier markeret sig med store ambitioner i valgkampen. særligt Venstre og Moderaterne har lovet massive investeringer i kulturlivet – så det er spændende at se hvordan de konkret vil indfri ambitionerne. Så må vi vente spændt til i morgen, hvor regeringen vil afsløre deres ministerliste og se om der kommer en ambitiøs kulturminister. I regeringsgrundlaget er ét afsnit om kultur: 7.3 Kultur og kirke Kulturen udfordrer vores måde at tænke og se verden på samtidig med, at det binder os sammen som land og folk. Det er den danske identitet