onsdag den 19. april 2017

Samtidskommission for faktatjek og kildekritik starter i dag

Jeg er i dag indbudt til at deltage i opstarten af Samtidskommissionen for Faktatjek og Kildekritik som starter på initiativ af Samtidens Akademi, det er et arbejde jeg ser frem til.
"Fake news, alternative fakta og manglende kildehenvisninger. I den seneste tid har jeg gang på gang oplevet at uverificerede og decideret usande nyheder har ramt mig. Selve indholdet har påvirket mig, både positivt og negativt. I flere tilfælde har jeg selv, ukritisk, sendt historier, billeder og links videre på sociale medier eller videreformidlet fortælbare brudstykker af virkeligheden.Uden at tjekke fakta, kilder eller for et kort øjeblik overveje, hvordan informationerne passer ind i den større sammenhæng, hvem der står bag og hvem der har fordel af, at jeg (og andre) bliver medfortællere og medansvarlige i informationsstrømmen." skrev kommissionsformand Sascha Amarasinha som optakt.  

Det kan jeg jo kun være enig med hende i og er også oplevelser jeg deler. Det er også en af årsagerne jeg på vegne af Danmarks biblioteker deltager. En af de elementer jeg deltager med i dag er vores guide til at tjekke Fake NewsDet er et emne som ikke kun optager bibliotekerne og mig, men som har en afgørende effekt på den offentlige debat, hvor nogen ligefrem taler om et postfaktuelt samfund, som truer hele det oplyste demokrati. Uanset trusselsniveauet er det vigtigt at have fokus på kildekritik, og det at gøre det enkelte menneske i stand til at skelne sandt fra falsk. Derfor er jeg sikker på du vil hører meget mere fra Samtidskommissionen for Faktatjek og Kildekritik når vi først kommer igang.

Det har jeg bla. skrevet om i Det postfaktuelle samfunds bibliotek og du kan også se mere i Danmarks Biblioteksforening db.dk/FakeNews

Læs også: 

Du kan læse mere om Samtidens Akademi og Samtidskommissionen for faktatjek og kildekritik her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar