Gå videre til hovedindholdet

Når debatterne indtager biblioteket - bibliotekerne som demokratisk debatsted

Debatter i det offentlige rum var før i tiden noget, der fandt sted i forsamlingshuse eller lokale foredragsforeninger, men over årene er disse steder langsomt blevet affolket. Lysten til at lade meninger brydes er imidlertid ikke forsvundet – debatterne er blot flyttet ud i andre fora: Bølgerne går således højt på de mange digitale platforme, der lægger sider til diskussioner i alle afskygninger, men debatterne har i vidt omfang også holdt deres indtog på bibliotekerne.

Bibliotekerne danner nemlig mange steder rammen om den demokratiske samtale i stort og småt. Danmarks Biblioteksforening er også i gang med at udvikle en større kampagne om demokrati og biblioteker som kulminerer i uge 41 - se mere her - en kampagne som skabes sammen med og for alle Danmarks Biblioteker, for folkestyrets skyld - du kan selv biddrage med ideer eller hente inspiration her www.danmarksbiblioteker.dk

Men der er rigtige mange aktiviteter i gang ude i bibliotekerne og det kan være svært at følge med i alle de debatskabende aktiviteter man har gang i ude i Danmarks Biblioteker. Men jeg forsøger.

I dag skal jeg til Gentofte, hvor de har sat temaet "Når debatterne indtager biblioteket - bibliotekerne som demokratisk debatsted" som de sætter til hmmm DEBAT.

Særligt interessant synes jeg det er at opleve FRIRUMMET som er en ny debatform udviklet som projekt i De frie skoler i Danmark (efterskoler, højskoler og friskoler) har taget initiativ til projektet Frirummet. Projektet har til hensigt at udvikle en ny debatform, som ikke er bange for at trække konfliktens fronter op, men som gennem refleksion over tvivl og dilemmaer søger initiativer for det fælles bedste. Se mere www.frirummet.org

De vil præsentere hvad Frirummet er, hvorfor initiativet er blevet til samt forklare modellen for en Frirumsdebat. 
Helt neutral i forhold til projekt Frirummet er jeg nok ikke, da jeg er gift med projektlederen. Men indtil videre er mit kendskab til projekter primært fra samtaler over middagsbordet. Men måske det også kan bruges i bibliotekskontekst.

Det vil nemlig være naturligt at Danmarks mest besøgte kulturinstitution danner partnerskabet om at udvikle den demokratisk debat som modvægt til den til tider ensidige og højtråbende debat i de æterbårne medier og særligt på de sociale medier. 





 Læs også FAKE NEWS
Den deltagende demokratiske medborger har brug for viden og redskaber til selv at kunne gennemskue de falske nyheder, og derfor har Danmarks Biblioteksforening udviklet guiden Sådan spotter du Fake News”, som vi opfordrer biblioteket til at være med til at udbrede.

















På degens temadag vil vi undersøge en række af de spørgsmål, der knytter sig til det at afholde debatter på et bibliotek:
·        Hvorfor er det vigtigt, at bibliotekerne inviterer borgerne til at debattere?
·        Hvilke debatter er vigtige at lægge hus til, set i et demokratisk perspektiv?
·        Hvad er det særlige ved formater, hvor debattørerne er fysisk samlet, og hvordan kan vi dyrke dette element?
·        Hvordan skaber vi gode rammer og kvalificerer debatterne bedst muligt, så flest muligt får udbytte af at deltage?
·        Hvordan iscenesætter man en debat, så den bliver vedkommende og engagerende?
Dagens Program:
Kl. 09.00    Morgenmad, velkomst og introduktion til dagens program
v/ Stig Grøntved Larsen, Gentofte Centralbibliotek

Kl. 09.15    Bibliotekerne og den aktive borger
v/ senioranalytiker Liv Fisker, Tænketanken Mandag Morgen
Bibliotekerne er i gang med en rivende udvikling, som bl.a. handler om at invitere borgerne indenfor på en mere aktiv måde og om at give borgerne selv en mere aktiv rolle. Liv Fisker fra Tænketanken Mandag Morgen giver sit bud på, hvordan udviklingen på biblioteksområdet hænger sammen med udviklingen i resten af velfærdsdanmark, og på hvordan man kan tilrettelægge debatter, som faktisk inviterer til, at borgerne tager aktivt del i debatten.
Liv Fisker er senioranalytiker hos Tænketanken Mandag Morgen Velfærd siden 2011. Hun arbejder med at sætte nye ord og billeder på fremtidens velfærd, eksempelvis i projekter om den aktive borger, nye medarbejder- og lederroller og fremtidens kommune.


Kl. 11.00    Frirummet – en ny debatform
v/ projektleder Marlene Borst Hansen og projektmedarbejder David Jul, Frirummet
De frie skoler i Danmark (efterskoler, højskoler og friskoler) har taget initiativ til projektet Frirummet. Projektet har til hensigt at udvikle en ny debatform, som ikke er bange for at trække konfliktens fronter op, men som gennem refleksion over tvivl og dilemmaer søger initiativer for det fælles bedste.
Marlene og David vil præsentere hvad Frirummet er, hvorfor initiativet er blevet til samt forklare modellen for en Frirumsdebat. Efterfølgende vil de lægge op til fælles arbejde med afsæt i følgende spørgsmål:
        §    Hvordan adskiller en Frirumsdebat sig fra de debatter I arrangerer nu?
        §    Hvordan kan I lade jeres inspirere af Frirummet til at sætte en relevant debat op, lokalt på jeres bibliotek, i forbindelse med kommunalvalget?

Inspirationscases:
Kl. 13.45    Debatter på Købehavns Hovedbibliotek
v/ Kulturformidler Daniel Rasten og litteraturformidler Niels Offenberg, Københavns Hovedbibliotek
Daniel og Niels vil fortælle om deres tilgang til at afholde debatter på Hovedbiblioteket i København – om hvordan de arbejder og hvilke valg de har truffet i udviklingen af deres koncepter.

Kl. 14.30    Debatter på Frederiksberg Bibliotek   
v/ Bibliotekar Andreas Lykke Jensen, Frederiksberg Bibliotek
På Frederiksberg har de arbejdet med flere forskellige debatformater bl.a. ’Tanker og Bobler’ og en debatrække udviklet i samarbejde med magasinet ’Ræson’. Andreas vil fortælle om de forskellige formater de arbejder med og om tankerne bag. 







Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

The development of ‘open library’ in Denmark #wlic2013

In occasion of my participation in the World Congress for Libraries IFLA, I have made ​​a presentation of the libraries in Denmark and especially the concept we call OPEN LIBRARIES. The theme of WLIC 2013 is "Future Libraries: Infinite Possibilities" and OPEN LIBRARIES is one of the possibilities. In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books. We have 98 municipalities and all of them are obligated, by legislation, to have a library and to finance it. Some of the municipalities have more than one library. We have approximately 450 public libraries, to a population of 5,5 mil. people.  Half of the libraries are closed in the last ten years, but the development has hopefully stopped now. It seems that development lead to fewer and few...

Hvad læser børn i en skole uden et bibliotek?

Mine største børn siger stadig at de går på skolebiblioteker, men jeg tvivler på at min den yngste på 4 kommer til at kende begrebet. I kølvandet på folkeskolereformen er skolebiblioteket nemlig blevet afskaffet eller i hvert fald erstattet af pædagogiske læringscentre . Hvad betyder det for skolen og elevernes kompetencer i forhold til traditionelle biblioteksdyder som litteratursøgning, kildekritik og læselyst, når man ændre fokus fra bibliotek til læringscenter. Det er tanker der er inspireret af at jeg er på vej til generalforsamling i Aarhus hos Kommunernes Skolebiblioteksforening eller de har naturligvis også skiftet navn til  Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre . En forening som vi I Danmarks Biblioteksforening har et godt og udbytterigt samarbejder med, hvilket vi desværre ikke har med den anden "skolebiblioteksforening" Pædagogisk LæringsCenterForening som har meddelt at de ikke længere ønsker at deltage i biblioteksparaplysamarbejdet da de ikke l...

Open libraries - without staff ............. all the time

Do you know this when you visit the library? The experience is no longer as common in Denmark North Beach: San Francisco Public Library   yesterday at 9:55 am When I as a Dane participant in such a big event like IFLA or the ALA Annual Meeting is one of the questions we often get; is it true that in Denmark the libraries are open without staff?  The answer I give is; no, we do not have libraries without staff, but we have libraries that are open even when the staff is not there. More than half of all public libraries in Denmark are now "open libraries" In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books.  See  New e-book deals between all danish publishers and the public libraries in Denmark We have 98 municip...