mandag den 4. april 2016

Politisk kommunikation - at finde balancen når man brænder for en sag #polkom og @AltingetLive

Den politiske interessevaretagelse bliver stadig mere kompleks, og den vigtigheden af politisk kommunikation og medielobbyisme vokser i samme takt skriver Altinget som optakt til de afholder konference om emnet. Se program 

Det kan jeg være enig med dem i og i en mindre interesseorganisation som Danmarks Biblioteksforening er vi også ret optaget af den side af det at være interessevaretager eller lobbyist, som det hedder på moderne dansk (men som for mange har en negativ klang)

En case på dagens konference er Landbrug & Fødevarer, hvor den adm. direktør Karen Hækkerup er på og sikkert vil fortælle om at gå fra minister til lobbyist. Et andet interessant aspekt i den case er landbrugets interessevaretagelse generelt, da de altid har været stærkt infiltreret direkte i de politiske partier (særligt Venstre), mens man  i de seneste år har oplevet en mere ballanceret kommunikation og forsøg på at udvise samfundsansvar fra den største organisation Landbrug & Fødevarer, så er lillesøsteren med det misvisende navn "Bæredygtigt Landbrug" en del mere skingre.

"Bæredygtigt Landbrug" skriver selv at de er stiftet ud fra en målsætning om at få afskaffet de økonomisk belastende dele af Grøn Vækst, sikre landbruget mod nye indgreb og få afskaffet skatter og afgifter, der belaster erhvervets økonomi i forhold til konkurrenterne i EU.

Men en sådan målsætning er det nok nødvendigt at bruge helt andre midler end den gængse interesseorganisation. Det interessante er så hvordan man skaber balancen mellem, at sætte dagsorden, skabe politiske resultater og lave en balanceret og fair politisk kommunikation.  Men kan sige at "Bæredygtigt Landbrug" som organisation vandt første omgang af #Gyllegate, da det var deres oplæg der blev omformuleret til lovforlag, men i anden omgang kostede det en minister sin post og spørgsmålet er om ikke det arbejde Landbrug & Fødevarer har gjort for at skabe et mere nuanceret syn på landbrugets lobbyisme er blevet bombet mange år tilbage af netop den grund.

I det lys ser jeg frem til dagens konferencen og fokus på den politiske kommunikation, omend de ikke lægger op til at problematiserer virkemidlerne, men det kan vi jo selv være med til, 

Følg med på Twitter på #polkom og @AltingetLive

I Danmarks Biblioteksforening er vi tvunget ud i at være balanceret. DB er i hele sin natur bygget op om at skabe en politisk kommunikation, da foreningen rummer både fagfolk som skal udfylde rammerne og de politikere som sætter mål og rammer. Formand og næstformand er altid politikere og et flertal i bestyrelse og repræsentantskab er også politikere, mens et mindretal udgøres af fagfolk. Men en sådan organisationsstruktur er det naturligt, at have stor fokus på den politiske kommunikation når man skal kæmpe bibliotekernes sag til gavn for borgere og samfund.

En sådan struktur kræver en konstant opmærksomhed på både den faglig/politiske målsætning, specielt den politiske kommunikation og balancen mellem det at sætte dagsorden, og bevarer en troværdighed i sin interessevaretagelse.
 Se mere  Om DBs organisation
I denne sammenhæng synes jeg i øvrigt at det er befriende at arbejde i en organisation, hvis vision er: Danmarks Biblioteksforening sætter dagsordenen, der synliggør værdien af kultur, læring og dannelse. Danmarks Biblioteksforening er drivkraften, talerøret og rådgiveren, når biblioteker udvikler rammerne for demokrati og fællesskab.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar