Gå videre til hovedindholdet

Biblioteket skal være det sted man kan få hjælp, når man ikke kan få det andre steder – og der er ikke andre steder!

"Biblioteket skal være det sted man kan få hjælp, når man ikke kan få det andre steder – og der er ikke andre steder!"

Den sætning har sat sig fast i mit hoved, for er det ikke lige nøjagtig det biblioteket handler om. 

Sætningen stammer fra en bruger af Brønderslev Bibliotek og blev sagt i forbindelse med en undersøgelse de lavede. Jeg hørte den under en middag, hvor jeg havde bibliotekschefen til bords og det gjorde indtryk.  

Hun fortalte også om et andet spændende initiativ, som jeg ikke tidligere havde hørt om, nemlig en læseklub for SURE Gamle mænd. Du kan høre en af dem her:

I Nordjyske har de lavet en uddybende artikel, hvor Finn Verner Jensen fortæller om hvorfor initiativet er rettet mod sure gamle mænd bunder blandt andet i, at han har bemærket, at der over de seneste 10-20 år har været en tendens til, at skønlitteratur i meget stor udstrækning bliver skrevet af kvinder. 

Læs det selv artiklen og find eller skab en Klub på et bibliotek nær dig:


Ny læseklub skal give mænd mulighed for at dele deres læseoplevelser

BRØNDERSLEV: Tirsdag 28. januar søsættes et nyt initiativ i Brønderslev, som er rettet til en speciel målgruppe: Sure, gamle mænd.

Der er planer om at danne en ny læseklub for dem, og det er Finn Verner Jensen, Brønderslev, der står bag idéen.

- Jeg vil gerne snakke med andre om de bøger, man har læst, siger Finn Verner Jensen, der også tidligere har gjort det, men det har mest været med andre kvinder, blandt andet hans kone - og ikke med mænd.

Finn Verner Jensen har aldrig været med i en læseklub før, men han kender nogle kvinder, der har.

Han ser frem til at tale om, hvad man får ud af bøgerne, og hvad folk lægger mærke til, og til at tale om de psykologiske aspekter i bøgerne.

- Der er næsten altid noget i romaner, hvor man kan overveje, hvorfor de gjorde sådan, siger han.


Mænd og kvinder

At læseklubben er rettet mod mænd bunder blandt andet i, at han har bemærket, at der over de seneste 10-20 år har været en tendens til, at skønlitteratur i meget stor udstrækning bliver skrevet af kvinder. 

- Det er spændende og ret nyt. Det er spændende, fordi så ser man mere de ting, kvinder lægger mærke til i en almindelig dagligdag. For eksempel hvilket tøj andre kvinder har på, og hvordan tøj, smykker og make up matcher. De ser på, hvor godt de er sluppet fra det, og hvad for en type, de vil signalere. Sådan noget har jeg da aldrig tænkt over - det tror jeg, de færreste mænd har, fortæller Finn Verner Jensen, der også har bemærket, at der er mange bøger, hvor kvinder er store helte.


Knotne pensionister

Det med, at mændene helst skal være både sure og gamle, er sagt lidt med et glimt i øjet - men også med indhold bag.

- Man siger, at der er en tendens til, at gamle mænd på den anden side af pensionsalderen bliver sure. Man mister indflydelse. Ingen hører efter. Verden går videre, og det kan den ikke være bekendt, illustrerer han.

- De er mere knotne. Sådan nogle vil jeg gerne sidde og snakker om bøger sammen med.

Han går også selv på pension i nær fremtid, så der får han måske chancen for at komme til at passe endnu bedre ind i målgruppen.

Læseklubben skal mødes om tirsdagen. Finn Verner Jensen møder første gang op uden at vide, hvor mange der kunne finde på at dukke op og være interesserede. Han har heller ikke været ude at spørge nogen, han har bare hængt en plakat op i BAS.

- Jeg har ingen idé om interessen. Det kan være, jeg bliver den eneste, smiler han.

Det foregår på biblioteket, og biblioteket er også med til at støtte op om den nye læseklub.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Hør, hvorfor børn, der vokser op med bøger, klarer sig bedre senere i livet

Kulturmagasinet  KRÆS - RADIO4   (kl. 14.00-15.00) skal i dag handle om hvorfor det er vigtigt at børn læser.  Ikke kun fordi det er fedt at læse gode historier, men fordi n y forskning bekræfter, at tilgængelige bøger i hjemmet hjælper børn til at læse mere, blive bedre læsere og bedre uddannet senere i livet. Og har børnene ikke adgang til bøger i hjemmet er det vigtigt at de får adgang via andre institutioner som biblioteker. Det budskab udfolder sig i en samtale mellem Ea Hoppe Blaabæk, post. doc KU, Michel Steen-Hansen direktør i Danmarks Biblioteksforening og værten "kulturjunkien" Maja Hald.   Hør det her  Det hele tager sit afsæt i Ea Hoppe Blaabæk ph.d.-afhandling om, hvordan forældre giver kulturel, social arv videre til deres børn. Den er også blevet fyldigt omtalt i Kristeligt Dagblad  I   Kristeligt Dagblad   artikel skriver det også at afhandlingen punkterer en, for avisen og tilsyneladende også forskeren, udbredt myte om bibliotekerne som kulturelle fyrtårne

Når folkeskoler og folkebiblioteker bruger hinanden

I sidste uge efterlyste jeg gode eksempler på samarbejder mellem Folkebiblioteker og Folkeskoler og det er strømmet ind. Tak for det.  Det er også startskuddet på  Danmarks Biblioteksforening temaside om Folkebibliotekerne og den nye folkeskolereform, som du kan se og bidrage til på db.dk/folkeskole Jeg har lavet et kort oplæg til det "Dialogmøder om den åbne skole" som undervisningsministeret afholder i dag og alle de eksempler jeg kommer med vil indgå i DB's tema. Til præsentationen har jeg også fået hjælp af Signe Jarvad Chef Københavns Biblioteker - Kultur Valby, som har arbejdet systematisk med de københavnske bibliotekers læringsindsat i forhold til folkeskolen.  Vores fokus vil være understøtteden undervisning  som det udtrykkes i den nye folkeskolereform. På længere sigt vil DB lavet et inspirationskatalog til alle landets biblioteker, skoler og kommuner om hvordan vi kan udnytte de forskellige kompetencer vi besidder til gavn for eleverne og vide

Regeringen vil bruge 130 millioner på at genoplive døde bymidter i 'donut-byer' - biblioteket er en oplagt hjertestarter

Regeringen lancerer i dag en forsøgsordning, hvor 10 byer i landet skal deles om 130 millioner kroner. De skal bruges på, at bymidterne skal genopfinde sig selv og få livet tilbage, forklarer indenrigs- og boligminister, Kaare Dybvad (S). - Jeg tror det er vigtigt at kigge på, hvilke andre ting man kan gøre for at gøre det attraktivt for folk at opholde sig i midtbyerne, siger han til DR . I den sammenhæng kan kultur og specielt biblioteker spille en afgørende rolle, hvis man skal modvirke den såkaldte DONUTEFFEKT. I Donut-byer er der befolkningsvækst i forstæderne, og folk i forstæderne tager ikke længere ind til byen for at handle, fordi de handler på nettet, i storcentre eller i de større byer, hvor de har arbejde. Denne effekt ses i de små og mellemstore byer, hvor man endnu ikke har fundet en løsning på problematikken. I sådanne byer kan kultur og kreativ udnyttelse af bymidten spille en særdeles vigtig rolle Det ligger i forlængelse af regeringsudspillet fra sidste år "Tætte