Gå videre til hovedindholdet

Borgerteket, Kulturteket, Demokrateket


Koldingbibliotekerne har gang i en spændende og inspirerende proces, som jeg tror vi kan lære meget af. Udgangspunktet er, at de skal have en ny vision for perioden 2014-2017. Visionen skal medvirke til, at der både internt og eksternt skabes sammenhæng og mening i de aktiviteter og udviklingsforløb, som igangsættes i de næste fire år.

For at sikre, at visionsprocessen kommer godt fra start og at de får tilstrækkelig med flyvehøjde, som de selv udtrykker det, er de i gang med at indsamle inspiration og afdække forskellige udviklingsperspektiver. Det er jeg så heldig at få lov at medvirke i.

De er startet med at interviewe en række personer med viden inden for kultur- og biblioteksverdenen om deres holdninger til, hvordan Koldingbibliotekerne bør se ud i 2014-2017. De mange input har de omformet til tre scenarier for, hvordan Koldingbibliotekerne kan udforme sig. Hvert scenarie repræsenterer en ambition for en retning, biblioteket kan gå.

Det tre bud er:
  • Borgerteket-Det første scenarie vægter borgerinddragelse og borgerskabte aktiviteter højt.
  • Kulturteket-Det andet scenarie er der fokus på oplevelser, og der tilbydes et hav af kulturarrangementer til borgerne.
  • Demokrateket -Det sidste scenarie lægger vægt på biblioteket som demokrati- og solidaritetsskabende institution. En uddybende beskrivelse af scenarierne følger

At de har udtrykt sig i disse tre scenarier betyder ikke at de har "glemt" digitaliseringen, som netop Koldingbibliotekerne faktisk har arbejdet ret meget med, men spørgsmål om digitalisering (det bogløse biblioteket, det virtuelle bibliotek) og tilgængelighed (døgnåbent, bibliotkeket hos frisøren, mekanikeren og i supermarkedet) er blevet diskuteret og skal fortsat indgå i udforskningen af fremtidens bibliotek som en del af det hele.

Min rolle i deres proces er lige nu, at forholde mig til, hvad de tre scenarier rummer af
potentialer og udfordringer. Samt at forholde mig til følgende spørgsmål:

– Hvad kan biblioteket, som ingen andre institutioner kan?
– Hvilken rolle skal Koldingbibliotekerne spille i fremtidens lokalsamfund?
– Hvordan skal Koldingbibliotekerne udvikle sig for at udfylde denne rolle?
– Hvad er Koldingbibliotekernes største trussel?
– Hvad skal i fremtiden differentiere Koldingbibliotekerne fra andre biblioteker?

Det er en udfordring for mig, men også en rigtig spændende proces at indgå i, hvor jeg blot er en blandt flere andre udefra som de inviterer ind til at forstyrre processen. Jeg håber at jeg kan inspirerer Koldingbibliotekerne og jeg er sikker på at de i hvert fald kan inspirere mig og jeg vil håbe de formår at sprede deres ideer og hele måde at gribe visionsprocessen an til andre virksomheder, for hold da op, hvor er der energi i det.

Når man skaber scenarier for sine visioner på den vis, kræver det et godt bud på hvem fremtidens bruger er og hvad borgerne forventer i fremtiden, samt hvad de der borgere kunne tænke sig at bruge biblioteket til. Det er noget af det der optager mig meget for tiden. Derfor tager jeg i mit oplæg udgangspunkt i Torben Steno bud på hvordan kulturbrugeren ser ud. Det har han kaldt "Grey Helmet Hair", og selvom hans opfattelse af kulturbrugeren er stigmatiseret, så har han fat i nogle tendenser og det er fandeme sjovt.
(Du kan se mere om Hvem der egentlig kommer på bibliotekerne? som jo er en noget bredere kreds end Steno tror.)







Du kan se alle mine PowerPoint til oplægget her: 





Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

The development of ‘open library’ in Denmark #wlic2013

In occasion of my participation in the World Congress for Libraries IFLA, I have made ​​a presentation of the libraries in Denmark and especially the concept we call OPEN LIBRARIES. The theme of WLIC 2013 is "Future Libraries: Infinite Possibilities" and OPEN LIBRARIES is one of the possibilities. In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books. We have 98 municipalities and all of them are obligated, by legislation, to have a library and to finance it. Some of the municipalities have more than one library. We have approximately 450 public libraries, to a population of 5,5 mil. people.  Half of the libraries are closed in the last ten years, but the development has hopefully stopped now. It seems that development lead to fewer and few...

Hvad læser børn i en skole uden et bibliotek?

Mine største børn siger stadig at de går på skolebiblioteker, men jeg tvivler på at min den yngste på 4 kommer til at kende begrebet. I kølvandet på folkeskolereformen er skolebiblioteket nemlig blevet afskaffet eller i hvert fald erstattet af pædagogiske læringscentre . Hvad betyder det for skolen og elevernes kompetencer i forhold til traditionelle biblioteksdyder som litteratursøgning, kildekritik og læselyst, når man ændre fokus fra bibliotek til læringscenter. Det er tanker der er inspireret af at jeg er på vej til generalforsamling i Aarhus hos Kommunernes Skolebiblioteksforening eller de har naturligvis også skiftet navn til  Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre . En forening som vi I Danmarks Biblioteksforening har et godt og udbytterigt samarbejder med, hvilket vi desværre ikke har med den anden "skolebiblioteksforening" Pædagogisk LæringsCenterForening som har meddelt at de ikke længere ønsker at deltage i biblioteksparaplysamarbejdet da de ikke l...

Open libraries - without staff ............. all the time

Do you know this when you visit the library? The experience is no longer as common in Denmark North Beach: San Francisco Public Library   yesterday at 9:55 am When I as a Dane participant in such a big event like IFLA or the ALA Annual Meeting is one of the questions we often get; is it true that in Denmark the libraries are open without staff?  The answer I give is; no, we do not have libraries without staff, but we have libraries that are open even when the staff is not there. More than half of all public libraries in Denmark are now "open libraries" In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books.  See  New e-book deals between all danish publishers and the public libraries in Denmark We have 98 municip...