Gå videre til hovedindholdet

Kan kultur bruges som social løftestang?


Jeg har i flere år turneret rundt og talt om bibliotekernes public service forpligtelse. På den baggrund er jeg begejstret for den ide som de radikales kulturordfører Marlene Borst Hansen i dag lancerer i Berlinske om, at der skal være sådan en forpligtelse for de kulturinstitutioners der modtager statsstøtte. 
(NU er hun jo godt nok min kone, men derfor kan jeg jo godt undtagelsesvis være enig med hende, selvom jeg ikke deler politisk anskuelse)


Radikale: Kultur skal hjælpe de udsatte
www.b.dk
De Radikale foreslår, at teatre, museer og andre kulturinstitutioner forpligtes til at gøre noget for hjemløse og prostituerede. Museernes organisation siger nej til detailstyring, og også Rådet for Socialt Udsatte foretrækker frivillighed.

I bibliotekerne betyder public service forpligtelsen populært udtrykt, at vi skal ha noget af det hele, så der er noget til alle borgerne uanset deres sociale og uddannelsesmæssige baggrund. Den selvvalgte public service forpligtelse betyder også, at man skal lave aktive reach out strategier og være der, hvor nogle af de, der ikke selv opsøger os, er. Dermed ikke sagt at man kan eller skal have ALT og være noget for ALLE, og der er også store kommunale forskelle i bibliotekernes prioriteringer, sådan skal det være for borgerne er forskellige og kommunalpolitikerne har forskellige ønsker.

Læs mere om bibliotekerne og Publicservic Biblioteket er også for andre end Informations læsere
Bibliotekerne er ikke altid gode nok til at inddrage nye brugergrupper, men på nogle områder er det lykkedes. F.eks. i forhold til at være en integrationsskabende faktor, hvor Nydanskere er storforbrugere af biblioteker. Vi har også reach out projekter som Bogstart, hvor vi opsøger børn i udsatte boligområder i deres hjem. 

Men ingen tvivl om at bibliotekerne kunne gøre det bedre. At bibliotekerne kan være mere opsøgende og skabe tilbud der er mere bredtfavnende, også i forhold til socialt udsatte. 

Så derfor synes jeg vi skal være opmærksomme på den politiske debat, som altså udtrykkes i berlingske i dag om, at kultur skal bruges som social løftestang, hvilket vel er hovedbudskabet fra de Radikale, som foreslår, at statsstøttede kulturinstitutioner skal forpligtes til at gøre en særlig indsats for udsatte grupper, f.eks. prostituerede og hjemløse, som ellers ikke benytter sig af kulturtilbuddene. Og en ny statslig pulje på 12 mio. kroner.

Samtidig synes jeg også vi skal være opmærksom på at kulturpolitik og socialpolitik ikke er det samme og vi skal erstatte dem med hinanden. Men at kulturpolitiken bør være mere inkluderende synes jeg er en rigtig vej. Jeg tror kultur er den vigtigste faktor i forhold til at skabe sammenhængskraft og forståelse, men at den ikke kan løse de socialeproblemstillinger.

Men det er vel også det der er budskabet, når de radikales ordfører siger til Berlinske :
»Vi skal på ingen måde bruge kulturen til at føre socialpolitik. Vi skal ikke ud og redde nogen med kulturen. Det handler om at give flere mennesker den følelse, som du og jeg og mange andre får ved at opleve kultur,« siger Marlene Borst Hansen. Populært sagt, så får et museumsbesøg ikke prostituerede til at opgive prostitution, ligesom hjemløse ikke får en bolig af at gå i teatret. Men hvad får de så ud af det?»Jeg læste engang en tekst, hvor man spurgte, hvorfor ældre mennesker læser bøger eller går i teatret - de skal alligevel snart dø. Det er provokerende, men et meget eksistentialistisk spørgsmål. Hvad er det, vi bruger kunsten og kulturen til? Det beriger vores liv, men det kan ikke måles.«

Men det vil der være rig mulighed for at drøfte når de radikale holder debateftermiddag på Vartov i dag kl 14.00 Man kan så undre sig over, hvilket segment de henvender sig til med at kalde et møde kl 14.00 for et Fyraftensarrangement om kultur som socialpolitisk løftestang ;-)

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

The development of ‘open library’ in Denmark #wlic2013

In occasion of my participation in the World Congress for Libraries IFLA, I have made ​​a presentation of the libraries in Denmark and especially the concept we call OPEN LIBRARIES. The theme of WLIC 2013 is "Future Libraries: Infinite Possibilities" and OPEN LIBRARIES is one of the possibilities. In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books. We have 98 municipalities and all of them are obligated, by legislation, to have a library and to finance it. Some of the municipalities have more than one library. We have approximately 450 public libraries, to a population of 5,5 mil. people.  Half of the libraries are closed in the last ten years, but the development has hopefully stopped now. It seems that development lead to fewer and few...

Hvad læser børn i en skole uden et bibliotek?

Mine største børn siger stadig at de går på skolebiblioteker, men jeg tvivler på at min den yngste på 4 kommer til at kende begrebet. I kølvandet på folkeskolereformen er skolebiblioteket nemlig blevet afskaffet eller i hvert fald erstattet af pædagogiske læringscentre . Hvad betyder det for skolen og elevernes kompetencer i forhold til traditionelle biblioteksdyder som litteratursøgning, kildekritik og læselyst, når man ændre fokus fra bibliotek til læringscenter. Det er tanker der er inspireret af at jeg er på vej til generalforsamling i Aarhus hos Kommunernes Skolebiblioteksforening eller de har naturligvis også skiftet navn til  Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre . En forening som vi I Danmarks Biblioteksforening har et godt og udbytterigt samarbejder med, hvilket vi desværre ikke har med den anden "skolebiblioteksforening" Pædagogisk LæringsCenterForening som har meddelt at de ikke længere ønsker at deltage i biblioteksparaplysamarbejdet da de ikke l...

Open libraries - without staff ............. all the time

Do you know this when you visit the library? The experience is no longer as common in Denmark North Beach: San Francisco Public Library   yesterday at 9:55 am When I as a Dane participant in such a big event like IFLA or the ALA Annual Meeting is one of the questions we often get; is it true that in Denmark the libraries are open without staff?  The answer I give is; no, we do not have libraries without staff, but we have libraries that are open even when the staff is not there. More than half of all public libraries in Denmark are now "open libraries" In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books.  See  New e-book deals between all danish publishers and the public libraries in Denmark We have 98 municip...