Gå videre til hovedindholdet

Vi har helt glemt den offentlige diskussion om...demokratiet og oplysningen

Politikere opruster folkeoplysningen skrev Kristeligt Dagblad i weekenden. Det udsagn byggede på at kulturminister Marianne Jelved vil byge en ny "national vision" som skal skabe en renæssance af folkeoplysningen.
Vi har helt glemt den offentlige diskussion om,
hvilket samfund vi gerne vil have.
Vi er i stedet begyndt at lade landets helbred
blive afgjort af internationale målinger,
som ikke leder os i den rigtige retning.

Man kan mærke der er kommet andre boller på suppen i kulturministeriet, hvor den nye kulturminister er klar i mæglet på sine værdipolitiske udmeldinger, specielt set i forhold til den forrige minister, om hvem jeg aldrig helt fandt ud af hvilken retning han ville i. Uanset om man er enig i Marianne Jelveds kultursyn eller ej, så finder jeg det forfriskende at der kommer nogle klare meldinger, som man kan forholde sig til.

F.eks. når hun til omtalte artikel siger "Vi har helt glemt den offentlige diskussion om, hvilket samfund vi gerne vil have. Vi er i stedet begyndt at lade landets helbred blive afgjort af internationale målinger, som ikke leder os i den rigtige retning..... Det skyldes, at vi har ladet især globaliseringen og den økonomiske krise presse den særlige danske folkeoplysning og dens værdier i knæ" som Marianne Jelved sagde til Kristeligt Dagblad i weekenden.
Kulturministeren har netop placeret det længe ventede "Videncenter for Folkeoplysning" sammen med Idrættens Analyseinstitut og biddraget til en bog om genskabelsen af folkeoplysningen og i dag holder ministeren så en konference om en national vision for folkeoplysningen.


Kredsen forside 200
Bogen ”Myndige borgere og
forpligtende fællesskaber”. Se mere
her
Om den siger hun til Kristeligt Dagblad ”Vi er de senere år kommet helt væk fra den historiske tradition for en løbende værdidebat om, hvad der egentlig er udfordringerne i vores samfund lige nu, hvordan vi løser dem, og hvem der skal gøre det. Det bliver ikke mindst tydeligt ude i de frivillige foreninger og idrætsorganisationer, som tidligere påtog sig den væsentlige dannelsesopgave at skabe forpligtende fællesskaber og en dialog med beslutningstagerne. I dag handler det mere om medlemstal. Måske fordi de opfatter vores samfund som fuldt udbygget,” siger Marianne Jelved, der nu håber på at få genskabt den offentlige samtale om samfundsværdier, hun synes, er forsvundet.

I artiklen i Kristeligt Dagblad taler hun ikke om biblioteker, men jeg er sikker på at ministeren er opmærksom på at bibliotekerne er en vigtig del af folkeoplysningen. Jeg har tidligere skrevet om at Folkeoplysning og folkebibliotek - er hinandens forudsætninger - og to sider af samme sag.

Det tror jeg er vigtigt, at erindre hinanden og ministeren om, når det kommer til udviklingen af det moderne folkebibliotek og den moderne folkeoplysning. Ingen af parterne kan klare sig uden den anden, for vi er en del af samme SAG. Det handler alt sammen om demokrati

Jeg kom til at tænke på de første ord jeg citerede da jeg startede denne blog. 
”DEMOKRATI er ikke bare en styreform. Demokrati er samtale. Det er en måde at handle på. En måde at omgås andre mennesker på, hvor respekten for individet, fællesskabet omgivelserne og samfundet er helt centralt. Og hvor fordommene lader sig udfordre, og argumenterne flytter holdninger”
Hal Koch
Det lyser om om den nye kulturminister indskriver sig i denne Hal Koch'ske demokrati opfattelse og det synes jeg vi skal gribe i SAMTALEN med hende. 

Hun talte i øvrigt også om denne såkaldte "gendannelse" på Danmarks Biblioteksforenings årsmøde.

Se eller gense hende her fra DB Årsmøde 2013 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

The development of ‘open library’ in Denmark #wlic2013

In occasion of my participation in the World Congress for Libraries IFLA, I have made ​​a presentation of the libraries in Denmark and especially the concept we call OPEN LIBRARIES. The theme of WLIC 2013 is "Future Libraries: Infinite Possibilities" and OPEN LIBRARIES is one of the possibilities. In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books. We have 98 municipalities and all of them are obligated, by legislation, to have a library and to finance it. Some of the municipalities have more than one library. We have approximately 450 public libraries, to a population of 5,5 mil. people.  Half of the libraries are closed in the last ten years, but the development has hopefully stopped now. It seems that development lead to fewer and few...

Hvad læser børn i en skole uden et bibliotek?

Mine største børn siger stadig at de går på skolebiblioteker, men jeg tvivler på at min den yngste på 4 kommer til at kende begrebet. I kølvandet på folkeskolereformen er skolebiblioteket nemlig blevet afskaffet eller i hvert fald erstattet af pædagogiske læringscentre . Hvad betyder det for skolen og elevernes kompetencer i forhold til traditionelle biblioteksdyder som litteratursøgning, kildekritik og læselyst, når man ændre fokus fra bibliotek til læringscenter. Det er tanker der er inspireret af at jeg er på vej til generalforsamling i Aarhus hos Kommunernes Skolebiblioteksforening eller de har naturligvis også skiftet navn til  Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre . En forening som vi I Danmarks Biblioteksforening har et godt og udbytterigt samarbejder med, hvilket vi desværre ikke har med den anden "skolebiblioteksforening" Pædagogisk LæringsCenterForening som har meddelt at de ikke længere ønsker at deltage i biblioteksparaplysamarbejdet da de ikke l...

Open libraries - without staff ............. all the time

Do you know this when you visit the library? The experience is no longer as common in Denmark North Beach: San Francisco Public Library   yesterday at 9:55 am When I as a Dane participant in such a big event like IFLA or the ALA Annual Meeting is one of the questions we often get; is it true that in Denmark the libraries are open without staff?  The answer I give is; no, we do not have libraries without staff, but we have libraries that are open even when the staff is not there. More than half of all public libraries in Denmark are now "open libraries" In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books.  See  New e-book deals between all danish publishers and the public libraries in Denmark We have 98 municip...