Da jeg første gang gik ind ad døren til Biblioteket på Rentemestervej, sammen med en kammerat, var hans kommentar "Hold da op, her har jeg lyst til at være". Hånden på hjertet, så er det ikke så hver gang jeg går ind på et bibliotek jeg hører den sætning eller jeg selv får den lyst.
Men her havde man faktisk lyst til bare at være, så det var vi et stykke tid. Vi gik nemlig hen i Cafe Glad og nød et glas vin, mens vi sugede den imponerende arkitektur til os. Det summede af liv, fra både cafeens gæster, men også alle de aktiviteter, planlagte som spontane, der foregik i huset.
Det var en fed oplevelse og var vand på min meningsmølle om, at biblioteket er så meget andet end bøger, men skabes af de mennesker der mødes og det de foretager sig. Både sammen med personalet og sammen med hinanden.
Nu har Politikens læsere valgt at give Ibyen-prisen som "årets kant" 2013 til Biblioteket Rentemestervej.
Det har de fortjent og jeg er sikker på at de 30.000 gæster finder hver måned vej til en lille oase med kulturarrangementer og hjemlig hygge i Københavns Nordvestkvarter, er helt enige med Politiken.
Men se selv deres reaktion her:
Politikens Journalist STEFAN KLERCKE MATHIESEN, har i dagens Politiken skrevet en stemningsfuld artikel, om kulturhuset derude i Nordvest, som jeg vil tillade mig at citere fra, da den ikke er online:
"I en tid domineret af sociale medier, streamingtjenester og flashmobs vil de færreste i dag placere de gode gamle biblioteker blandt de kulturelle frontløbere. Men at den ældgamle institution langtfra har aftjent sin værnepligt, beviser de på Biblioteket Rentemestervej, der med en kombination af progressiv arkitektur, moderne kulturformidling og hjemlig hygge hver dag fylder huset med områdets beboere.
Derfor kan biblioteket i dag tilføje årets kant 2013 til deres allerede betydelige række af priser, som især har hædret husets nytænkende arkitektur, der også her i avisen blev belønnet med fem hjerter af Politikens arkitekturredaktør, Karsten R.S. Ifversen. På et ellers halvkedeligt hjørne af Rentemestervej og Tomsgårdsvej lyser biblioteket nemlig op som en stabel forgyldte bøger, der er udtænkt af tegnestuerne Cobe og Transform.
»Jeg var slet ikke i tvivl, da jeg første gang så tegningen, selv om der var mange flotte bud«, fortæller biblioteksleder Tine Garsdal, der har været en del af processen, helt fra det blev besluttet, at området skulle have et nyt bibliotek og kulturhus: som en slags gulerod for de borgere, der risikerede at blive bekymrede over en anden af områdets nytilflyttere, da Ungdomshuset i 2008 blev flyttet til Dortheavej.
Faktisk hænger biblioteket fysisk sammen med Ungdomshuset, og de to institutioner har i dag i et velfungerende samarbejde.
»En gang om året holder vi en stor fastelavnsfest, hvor vi åbner ind til Ungdomshuset, og så slår 4-500 mennesker katten af tønden og får veganerboller«, siger Tine Garsdal. »Og til maj åbner vi noget, vi kalder 'Heavy days in doomtown', hvor folk fra Ungdomshuset kommer ind og udstiller i huset her«.
Biblioteket skal være på forkant
At biblioteket skal have plads til anderledes initiativer, har været en del af visionen fra starten, understreger hun.
»Det skal være et hus, der hele tiden udvikler sig og er lidt på forkant«.
Derfor er hele husets øverste etage dedikeret til en stor, højloftet koncertsal, der lægger sortbejdsede gulve til alt fra jazzkoncerter til børneteater. Og det går godt i spænd med husets øvrige aktiviteter ifølge bibliotekslederen:
»Det er tit, at folk lige napper en bog med, når de har været til koncert. Eller omvendt«.
Et andet af husets centrale tilløbsstykker er Café Glad i underetagen, der er drevet af kokken Søren Gericke og blandt andet beskæftiger unge udviklingshæmmede. Her kan man få sund mad til rimelige priser, der kan indtages enten ved et stort langbord eller et af lokalets spredte caféborde, hvor besøgende bladrer i magasiner, og studerende arbejder ved deres bærbare computere. Den uformelle dagligstuefølelse er noget af det, gæsterne især sætter pris på, fortæller Tine Garsdal.
»Der er en stemning af nybagte boller i huset. Der er noget med arkitekturen, som gør, at folk kan lide at være her«.
Men selv om Biblioteket Rentemestervej kan meget andet end bare at låne bøger ud, skal der ikke herske tvivl om hovedformålet.
»Det er stadig et bibliotek. Vi tilbyder stadig informationer, folkeoplysning og formidling, men på anderledes måder, end man ellers er vant til«.
Og det gør de godt, mener altså Ibyens læsere, der har valgt biblioteket som årets kant. Et anerkendende nik, som kommer hele området til gode, mener Tine Garsdal.
»Det betyder, at vi har endnu en god historie at fortælle herudefra. Og det har Nordvest trængt til«.
Kommentarer
Send en kommentar