mandag den 18. marts 2013

En kulturminister der begejstrer

Det er ikke så ofte jeg har oplevet en kulturminister blive mødt af begejstring, fra en sal fyldt af kulturfolk og kulturpolitikere. Men det har jeg så lige oplevet. I Danmarks Biblioteksforening har vi netop hold årsmøde under temaet "Biblioteket efter Spotify" og der blev faktisk både jublet og storgrinet da kulturministeren var på scenen.


Til en sådan event samles omkring 500 kulturpolitikere og kulturfolk. Det giver anledning til mange debatter og oplevelser, men det kan du selv læse om:
Et tilbageblik på årsmøde 2013

Vi har også en tradition for at kulturministeren kigger forbi. Således også i år hvor kulturminister Marianne Jelved aflagde årsmødet besøg, og hun begejstrede salen. Læs hele hendes tale, eller se videoen herunder.

Ministeren spillede satirisk ud og lagde vægt på, at hun belært af de seneste 14 dage, ikke længere måtte komme med randbemærkninger, fordi de blev misforstået som bl.a. under et møde fornylig på CBS, hvor ministeren angiveligt udtalte sig til fordel for lærernes og Bondos aktuelle kamp.

Det vakte derfor stor jubel og grin, at ministeren en del gange afbrød sig selv med humoristiske randbemærkninger og egne vinklinger. Kulturministeren leverede dog også en række mere alvorlige budskaber blandt om fremtidens biblioteker og behovet for at styrke biblioteket indsats på forskellig vis, hvilket naturligt vakte endnu større begejstring blandt de mange tilhørere i Bella Centers store auditorium.


”Det er ikke nok, at eleverne lærer at læse, de skal også støttes når det gælder selve læselysten.” Derfor overvejer kulturministeren nu, hvordan man kan skabe nye initiativer i den sammenhæng gennem partnerskaber mellem børneinstitutioner, folkeskoler og folkebiblioteker.

Kulturminister Marianne Jelved tog udgangspunkt i bibliotekets centrale rolle som kulturelt omdrejningspunkt i lokalsamfundet og som det åbne og frie sted, hvor folk kommer af egen lyst. Derfor er biblioteket oplagte primusmotorer i, ikke kun at skabe bedre læsekundskaber, men også i at styrke læselysten endnu mere.

”Jeg har en drøm om at Danmark bliver en nation af litteraturlæsere. Her har bibliotekerne en selvfølgelig og central rolle at spille”, fastslog Marianne Jelved og tilsluttede sig i øvrigt forfatteren Merethe Pryds Helle’s syn på biblioteket:
"Biblioteket er det eneste sted i vores samfund, hvor alle kan komme, uden at være inviteret, uden at skulle noget særligt. Det er udtryk for sandt demokrati. På biblioteket er viden, trykt og digitalt og af alle slags, tilgængelig for alle, og gennem biblioteket kan vi have en samtale med mennesker fra andre tider og andre steder. Dét synes jeg er stort."

Hvis du er fristet kan du se "Alt om Årsmøde 2013" med alle oplæg

Næste år afholdes DBs årsmøde i Vejle. Vi håber du har lyst til at deltage! 
Og hvem ved måske vi denne gang kan få lov at opleve, at det er den samme kulturminister, der deltager to gange i træk. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar