Gå videre til hovedindholdet

En dystopisk kulturrejse med Google og Bilka som rejseguider


På FOLKEMØDET i går havde BF arrangeret en dystopisk kulturrejse med Google og Bilka som rejseguider.

Det formede sig som et debatmøde på en cafe midt i hjertet af folkemødet og da vi først havde fået skræmt de almindeligt spisende gæster væk fra cafeen, kom der en fed debat ud af det, hvor Journalist Michael Jeppesen på anderledes og inspirerende vis guidede publikum og ikke mindst os aktører gennem en kort og intens debat. 

Michel Steen-Hansen, direktør, Danmarks Biblioteksforening. Mette Bom, skribent og hverdagsfeministisk radiovært, Radio 24syv.  Pernille Drost, formand, Bibliotekarforbundet. Dennis Nørmark, antropolog forfatter og samfundsdebattør.


Midt mellem 700 andre arrangementer skal der noget ekstra til for at tiltrække sig opmærksomhed og få gang i debatten. Det sørgede Michael Jeppesen for ved at proklamere at "dette er et bibliotek, debatørerne er bibliotekarer og kan derfor svare på alt" for på et bibliotek er alle de væsentlige samfundsudviklinger samlet. Publikum var lånerne som skulle stille spørgsmål. Og så var der nok nogen der forventede stilhed som en af fordommene om biblioteker tilskriver, men stilhed kom man ikke til at opleve, selvom vi også kom rundt om det emne.Michael Jeppesen startede på provokerende vis med at dele spørgsmål ud til publikum, så de ikke bare selv skulle sidde og finde på og debatten startede så med at  en aktiv låner stillede spørgsmålet

Michael Jeppesen spiller
på fordommene
Hvad skal vi med biblioteker, har vi overhovedet brug for dem? Vi havde ikke regnet med at det var så aktive lånere, der var i salen, så spørgsmålet blev besvaret inden paneldeltagerne fik orden. Og så var der gang i samtalen. Der var rigtig mange bud på hvorfor samfundet har brug for biblioteker. Både som stedet man skaffer sig de materialer man ikke kan få andre steder eller stedet til fordybelse eller stedet ens børn bliver inspireret af en forunderlig litterær og kulturel verden eller stedet hvor lærer og får hjælp eller bare stedet hvor man mødes. Mange var buddene og lånerne var ikke enige om, hvad der var vigtigst eller hvad man burde prioritere, fælles for dem var dog at de alle fandt at biblioteket var uundværligt.   

Debatten kom også omkring biblioteker som den institution der sikrer fri og lige adgang til viden og kultur som hjørnesten i et demokratisk samfund. Om hvorfor brugerbetaling var en særdeles dårlig ide, da det ville skabe skel og holde dem væk som har størst gavn af at komme på biblioteket ud fra et dannende perspektiv.

Under mange af spørgsmålene lå usikkerhed som den transformation der er igang som følge af digitaliseringen
 og vi kom selvfølgelig rundt om den aktuelle og meget varme debat om Skader de offentlige biblioteker musikforretningen? og hvordan vi finder balancen. Vi fandt ikke de endegyldige svar, men at bibliotekerne stadig skal spille en aktiv rolle for at give borgerne adgang til viden og kultur er vigtig, også i en verden, hvor stadig mere er digitalt. 

Denne aften på FOLKEmødet  var der en bred FOLKElig opbakning til at FOLKEbibliotekerne skal styrkes og det er vigtigt at bevarer dem som fysiske steder, da det er den sidste af de store FOLKEinstitutioner hvor folk kan mødes på tværs af sociale skel. Det er en forudsætning for et velfungerende FOLKEstyre. 




Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

The development of ‘open library’ in Denmark #wlic2013

In occasion of my participation in the World Congress for Libraries IFLA, I have made ​​a presentation of the libraries in Denmark and especially the concept we call OPEN LIBRARIES. The theme of WLIC 2013 is "Future Libraries: Infinite Possibilities" and OPEN LIBRARIES is one of the possibilities. In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books. We have 98 municipalities and all of them are obligated, by legislation, to have a library and to finance it. Some of the municipalities have more than one library. We have approximately 450 public libraries, to a population of 5,5 mil. people.  Half of the libraries are closed in the last ten years, but the development has hopefully stopped now. It seems that development lead to fewer and few...

Hvad læser børn i en skole uden et bibliotek?

Mine største børn siger stadig at de går på skolebiblioteker, men jeg tvivler på at min den yngste på 4 kommer til at kende begrebet. I kølvandet på folkeskolereformen er skolebiblioteket nemlig blevet afskaffet eller i hvert fald erstattet af pædagogiske læringscentre . Hvad betyder det for skolen og elevernes kompetencer i forhold til traditionelle biblioteksdyder som litteratursøgning, kildekritik og læselyst, når man ændre fokus fra bibliotek til læringscenter. Det er tanker der er inspireret af at jeg er på vej til generalforsamling i Aarhus hos Kommunernes Skolebiblioteksforening eller de har naturligvis også skiftet navn til  Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre . En forening som vi I Danmarks Biblioteksforening har et godt og udbytterigt samarbejder med, hvilket vi desværre ikke har med den anden "skolebiblioteksforening" Pædagogisk LæringsCenterForening som har meddelt at de ikke længere ønsker at deltage i biblioteksparaplysamarbejdet da de ikke l...

Open libraries - without staff ............. all the time

Do you know this when you visit the library? The experience is no longer as common in Denmark North Beach: San Francisco Public Library   yesterday at 9:55 am When I as a Dane participant in such a big event like IFLA or the ALA Annual Meeting is one of the questions we often get; is it true that in Denmark the libraries are open without staff?  The answer I give is; no, we do not have libraries without staff, but we have libraries that are open even when the staff is not there. More than half of all public libraries in Denmark are now "open libraries" In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books.  See  New e-book deals between all danish publishers and the public libraries in Denmark We have 98 municip...