tirsdag den 22. maj 2012

Der var engang, hvor biblioteker rummede bøger


I Weekendavisen 16. maj 2012 havde direktøren for Statsbiblioteket i Aarhus Svend Larsen en tankevækkende kronik.

Hans point tager udgangspunkt i at "findes det ikke on-line, findes det slet ikke". Det er den virkelighed, bibliotekerne skal tage bestik af, og kun hvis de forandrer deres funktioner, vil de overleve. Det glemmer bibliotekets såkaldte venner, når de forsvarer biblioteket, sådan som de kendte det som unge.Allerede i dag er tendensen sådan i forskningsbibliotekerne, at findes det ikke på nettet, findes det ikke. Mange biblioteker har i dag digitale tilbud, fx lektiehjælp (lektier-online.dk), musik og film på indvandrersprog (BibZoom.dk). Materialer og service er kun interessante, hvis brugerne kan finde dem online, og selv da skal der gøres en indsats for at synliggøre dem. Hvis disse og andre digitale tilbud skal være kernen i fremtidens biblioteker, skal bibliotekerne tilføje ekstra værdi i forhold til kommercielle tilbud om e-bøger, musik og så videre.

Det er ikke længere nok, at bibliotekernes tilbud er gratis for brugerne.

Udover det digitale bibliotek er der det fysiske bibliotek, og de er ikke længere nødvendigvis del af samme organisation. Men vi skal huske at selvom brugerne vil have digitale materialer, så strømmer de stadig til de fysiske mødesteder som biblioteket jo er lokalt. 

Tjek selv hele kronikken ud i Weekendavisen (som altså ikke findes digitalt, så måske er den slet ikke ;-)Ingen kommentarer:

Send en kommentar