Gå videre til hovedindholdet

Would you ban the internet just to save the library?

I dag holder forskningsbiblioteksforeningen årsmøde (se mine PowerPoint)

Temaet er ”Tumult i informationsland” eller det er i hvert fald overskriften på formandens beretning.
De har i den forbindelse bedt mig om at komme med oplæg under overskriften ”Udfordring til FFU-bibliotekerne”

Jeg tager udgangspunkt i et citat fra en forsker som jeg var til konference med for nylig. Han sagde:

”Mine studerende bruger ikke bøger, men tidsskrifter og artikler, og det går de ikke på biblioteket efter, men henter på internettet” (1)
Det har han helt ret i, han ved bare ikke at det faktisk er biblioteket, der sørger for at de studerende kan få adgang til de digitale artikler og tidsskrifter. Det kan godt være de henter det over internettet og at de kan få adgang hjemmefra.

Jeg måtte så fortælle ham, at de stadig skal ind over biblioteketssystem, for at få gratis adgang. Det vil sige, at det er biblioteket der sørger for både den digitale infrastruktur og betaler for adgangen.

Bibliotekets rolle er jo også netop at sørge for fri og lige adgang til al information, og at sørge for det er så nemt som muligt for brugerne, at få fat i det rigtige. Rollen er også hele tiden at udvikle nye services, der giver bedre adgang og mulighed for brugerne.

Så forskningsbibliotekerne er bare en succes og har udviklet fantastiske redskaber i DEFF (Det Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek. I den forbindelse er det jo ligegyldigt om forskerne og de studerende ved at det er biblioteket, der drifter, udvikler og ikke mindst betaler for licenserne til alle materialerne. Her kunne vi så sætte et punktum, men…..

De der bestemmer skal vide at uden biblioteker, ingen adgang
Når brugerne ikke ved de bruger biblioteket til at få deres materialer, fordi biblioteket har udviklet servicen til det yderste og gjort det nemt, hvordan skal vi så få midler til fortsat at udvikle bibliotekerne eller bare få budget til den daglige drift?

Jeg tror det er vigtigt at brande bibliotekerne og deres services i en politisk kontekst. Altså ikke kun over for politikere, men over for alle beslutningstagere uanset om det er folketing, bestyrelser eller ledere. At vi hele tiden over for de bevilgende myndigheder får fortalt, at bibliotekernes rolle fortsat er at skabe fri og lige adgang til materialerne og formidle forskningsresultaterne. At vi får fortalt, at uden bibliotekerne vil adgangen og servicen ikke være det.

Det er måske ikke så vigtigt om brugerne i situationen ved at det er biblioteket der sørger for adgangen via internettet, men det er vigtigt at de der bestemmer ved det, fordi ellers så kan man jo bare spare biblioteket væk og konsekvensen vil så være at der ikke er adgang til alle forskningsressourcerne.

Hvis ikke vi i fællesskab fra bibliotekerne råber op og fortæller om deres rolle som vidensformidlere i informationssamfundet, så ender vi med at Will Smiths dystopiske opfattelse af bibliotekerne ”I, Robot” fra 2004 bliver den gængse. I den siger han ”Man forbyder jo ikke Internettet for at rede bibliotekerne”, det kan godt være ”vi” biblioteksfolk ved bedre, at vi ved at det er bibliotekerne som sørger for, at der er fri og lige adgang til mange af materialerne, men hvis ikke de der bestemmer ved det, så kan jeg da godt blive bange for fremtiden. Jag kan frygte at opfattelse af, at det er internettet og ikke bibliotekerne der skaber adgang vinder. Så lad os råbe det ud så vi kan sikre adgang til viden også i den digitale verden.  


(1)        Jørgen Møller, Lektor ved Aalborg Universitet, institut for planlægning,  i sit oplæg ” Kulturpolitik og udkanter, oplæg og debat ” på konferencen Biblioteksudvikling  i udkantsområder 30. august 2011




Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

The development of ‘open library’ in Denmark #wlic2013

In occasion of my participation in the World Congress for Libraries IFLA, I have made ​​a presentation of the libraries in Denmark and especially the concept we call OPEN LIBRARIES. The theme of WLIC 2013 is "Future Libraries: Infinite Possibilities" and OPEN LIBRARIES is one of the possibilities. In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books. We have 98 municipalities and all of them are obligated, by legislation, to have a library and to finance it. Some of the municipalities have more than one library. We have approximately 450 public libraries, to a population of 5,5 mil. people.  Half of the libraries are closed in the last ten years, but the development has hopefully stopped now. It seems that development lead to fewer and few...

Hvad læser børn i en skole uden et bibliotek?

Mine største børn siger stadig at de går på skolebiblioteker, men jeg tvivler på at min den yngste på 4 kommer til at kende begrebet. I kølvandet på folkeskolereformen er skolebiblioteket nemlig blevet afskaffet eller i hvert fald erstattet af pædagogiske læringscentre . Hvad betyder det for skolen og elevernes kompetencer i forhold til traditionelle biblioteksdyder som litteratursøgning, kildekritik og læselyst, når man ændre fokus fra bibliotek til læringscenter. Det er tanker der er inspireret af at jeg er på vej til generalforsamling i Aarhus hos Kommunernes Skolebiblioteksforening eller de har naturligvis også skiftet navn til  Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre . En forening som vi I Danmarks Biblioteksforening har et godt og udbytterigt samarbejder med, hvilket vi desværre ikke har med den anden "skolebiblioteksforening" Pædagogisk LæringsCenterForening som har meddelt at de ikke længere ønsker at deltage i biblioteksparaplysamarbejdet da de ikke l...

Open libraries - without staff ............. all the time

Do you know this when you visit the library? The experience is no longer as common in Denmark North Beach: San Francisco Public Library   yesterday at 9:55 am When I as a Dane participant in such a big event like IFLA or the ALA Annual Meeting is one of the questions we often get; is it true that in Denmark the libraries are open without staff?  The answer I give is; no, we do not have libraries without staff, but we have libraries that are open even when the staff is not there. More than half of all public libraries in Denmark are now "open libraries" In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books.  See  New e-book deals between all danish publishers and the public libraries in Denmark We have 98 municip...