Gå videre til hovedindholdet

Biblioteket hjælper borgerne i fremtidens papirløse Danmark

Jeg faldt over dette gode eksempel på samarbejde mellem borgerservice, biblioteker og ældresagen i Favrskov om at hjælpe borgerne i fremtidens papirløse Danmark

I Midtjyllands Avis skriver de de 19.  september  2011
"Kommunikationen mellem borgerne og det offentlige Danmark skal være papirløst i 2015. Det er indholdet i en aftale, som regeringen sidst i august har indgået med kommunernes forening, KL og Danske Regioner. 

KL-formand Jan Trøjborg kalder besltunignen for udfordrende.
-For der er en del borgere, som ikke lige går ombord i en computer. De skal vejledes og presses til at bruge den kanal og i de tilfælde, hvor det ikke kan lade sig gøre, skal de kunne få hjælp enten på biblioteket eller i borgerservice, siger Jan Trøjborg til Jyllands Posten.
-Den udfordring er borgerservice og biblioteker i Favrskov i fuld gang med at tage op, siger borgerservicechef Tonny Olsen.
Borgerservicecentret i Hinnerup samt de fire biblioteker i henholdvsi Hinnerup, Hammel, Hadsten og Ulstrup, der også løser borgerserviceopgaver, hjælper meget gerne borgere, der skal have hjælp-tilselvhjælp til it. Det kan for eksempel være i form af hjælp til en flyttemeddelelse, udstedelse af NemID eller nyt sundhedskort.

Flere kurser
Ældresagens direktør, Bjarne Hastrup er positiv overfor den papirløse fremtid.
-Men der skal meget mere fart på computerkurser for de ældre, for mange vil gerne, siger han.
Favrskov Bibliotekerne har i en del år afholdt gratis ITkurser for alle interesserede.
Der er nu ekstra fokus på disse og paletten er udvidet 

I efteråret 2011 afholdes der således hele 24 kurser i biblioteksregi fordelt på Hinnerup, Hammel, Hadsten og Ulstrup. Emnerne er: " » ntroduktion til internettet for absolutte begyndere « , » Mere internet for begyndere « og » Kom i gang med e-mail « , som alle er kurser, der har været afholdt gennem flere år.
Nye er kurserne » Bliv bedre til Google « , » Kom i gang med e-handel « samt » Vejviser ibibliotekets tilbud « . Favrskov Bibliotekerne samarbejder desuden med Ældresagen om længere og mere uddybende kursusforløb om it. 

Helt aktuelt indgår Ældresagen og Favrskov Bibliotekerne sammen med Ældremobiliseringen og Videnskabsministeriet i et samarbejde om » Seniorsurfdag « den 7. oktober. Her inviteres ældre, der ikke bruger computer og internet til at prøve det -og få lyst til mere. 

-Favrskov Kommune har via bibliotekerne fokus på itkurser, så borgerne kan agere i fremtidens samfund. Det er glædeligt, at det også kan foregå som et samarbejde mellem forskellige institutioner og organisationer, i dette tilfælde i forhold til de ældre, s gier kultur-og fritidsformand i Favrskov, Anders Nørgaard ( S). "

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Hør, hvorfor børn, der vokser op med bøger, klarer sig bedre senere i livet

Kulturmagasinet  KRÆS - RADIO4   (kl. 14.00-15.00) skal i dag handle om hvorfor det er vigtigt at børn læser.  Ikke kun fordi det er fedt at læse gode historier, men fordi n y forskning bekræfter, at tilgængelige bøger i hjemmet hjælper børn til at læse mere, blive bedre læsere og bedre uddannet senere i livet. Og har børnene ikke adgang til bøger i hjemmet er det vigtigt at de får adgang via andre institutioner som biblioteker. Det budskab udfolder sig i en samtale mellem Ea Hoppe Blaabæk, post. doc KU, Michel Steen-Hansen direktør i Danmarks Biblioteksforening og værten "kulturjunkien" Maja Hald.   Hør det her  Det hele tager sit afsæt i Ea Hoppe Blaabæk ph.d.-afhandling om, hvordan forældre giver kulturel, social arv videre til deres børn. Den er også blevet fyldigt omtalt i Kristeligt Dagblad  I   Kristeligt Dagblad   artikel skriver det også at afhandlingen punkterer en, for avisen og tilsyneladende også forskeren, udbredt myte om bibliotekerne som kulturelle fyrtårne

Når folkeskoler og folkebiblioteker bruger hinanden

I sidste uge efterlyste jeg gode eksempler på samarbejder mellem Folkebiblioteker og Folkeskoler og det er strømmet ind. Tak for det.  Det er også startskuddet på  Danmarks Biblioteksforening temaside om Folkebibliotekerne og den nye folkeskolereform, som du kan se og bidrage til på db.dk/folkeskole Jeg har lavet et kort oplæg til det "Dialogmøder om den åbne skole" som undervisningsministeret afholder i dag og alle de eksempler jeg kommer med vil indgå i DB's tema. Til præsentationen har jeg også fået hjælp af Signe Jarvad Chef Københavns Biblioteker - Kultur Valby, som har arbejdet systematisk med de københavnske bibliotekers læringsindsat i forhold til folkeskolen.  Vores fokus vil være understøtteden undervisning  som det udtrykkes i den nye folkeskolereform. På længere sigt vil DB lavet et inspirationskatalog til alle landets biblioteker, skoler og kommuner om hvordan vi kan udnytte de forskellige kompetencer vi besidder til gavn for eleverne og vide

Regeringen vil bruge 130 millioner på at genoplive døde bymidter i 'donut-byer' - biblioteket er en oplagt hjertestarter

Regeringen lancerer i dag en forsøgsordning, hvor 10 byer i landet skal deles om 130 millioner kroner. De skal bruges på, at bymidterne skal genopfinde sig selv og få livet tilbage, forklarer indenrigs- og boligminister, Kaare Dybvad (S). - Jeg tror det er vigtigt at kigge på, hvilke andre ting man kan gøre for at gøre det attraktivt for folk at opholde sig i midtbyerne, siger han til DR . I den sammenhæng kan kultur og specielt biblioteker spille en afgørende rolle, hvis man skal modvirke den såkaldte DONUTEFFEKT. I Donut-byer er der befolkningsvækst i forstæderne, og folk i forstæderne tager ikke længere ind til byen for at handle, fordi de handler på nettet, i storcentre eller i de større byer, hvor de har arbejde. Denne effekt ses i de små og mellemstore byer, hvor man endnu ikke har fundet en løsning på problematikken. I sådanne byer kan kultur og kreativ udnyttelse af bymidten spille en særdeles vigtig rolle Det ligger i forlængelse af regeringsudspillet fra sidste år "Tætte