Gå videre til hovedindholdet

Nu er E-bogs læseren her


Kindle, som er langt den mest populære og brugervenlige e-bogslæser kommer nu til Danmark. Mange har spået, at vi her har med en e-bogslæser, at gøre, der er en seriøs konkurrent til den traditionelle papir bog.

Det er en af de debatter, der kommer op i næste nummer af Danmarks Biblioteker som udkommer 1. Nov.

Kindle ligner et produkt, der kan gøre for bogbranchen, hvad Apple gjorde for musikbranchen med iPod og det siges, at Kindle i sit første leveår solgte bedre end hvad Ipod gjorde det første år.

Amazons Kindle er ikke den eneste e-bog på markedet. Sony har også en model som snart bliver introduceret på det europæiske marked i samarbejde med Google, som er overordentlig interessant, da de er i gang med at digitalisere store mængder af bøger fra de amerikanske biblioteker.

Desværre er det kun den mindste udgave af Kindle på seks tommer, der kommer til Danmark. Prisen kommer til at ligge omkring 1400 kroner. E-bogen kan rumme op til 1500 bøger, der kan hentes direkte via 3G-mobilnettet. Endelig kan den afspille MP3-filer, ligesom der er indbygget oplæsning af teksten, dog kun på engelsk. Men hvordan det teknisk kommer til at være i Danmark ved vi ikke helt endnu. F.eks. er det vist ikke muligt at indgå aftale med en operatør om 3G downlooad endnu.

Kindle bruger kun strøm når man bladrer, skærmen er nemlig bygget på ”e-ink - e-blæk” teknologi det vil sige uden baggrundslys som computerskærmen, så den er ligeså behagelig at læse i, som en almindelig bog og man kan sagtens sidde i direkte sollys og nyde sin roman.
Det er ikke nok at have en maskine, der gør det realistisk at læse bøger på en skærm. Der skal også være bøger at læse og en boghandel at hente dem i. Det kan Amazon præsentere med Amazon.com /Kindle og Sony/google. Her mangler de danske biblioteker svaret og en prismodel ,der sikrer at også bibliotekerne kan levere e-bøger, uden at tømme deres driftsbudgetter.


Altså er e-bogen et produkt som ligner noget der på sigt kan udkonkurrere de traditionelle bøger. Og den udfordring må Bibliotekerne se at finde et samlet og fremadrettet svar på. …………………..

Følg debatten i Danmarks Biblioteker

Kommentarer

 1. Ja, vi er klar og har været det længe. På Randers Bibliotek fik vi midler fra styrelsen i flere år til e-bogscenter.dk, hvor vi indsamlede og videreformidlede viden om e-bøger, både hvad angik læsere og indhold.Den måtte vi desværre lukke af økonomiske grunde for et par år siden, ærgeligt nok der var brugere nok på siden.
  I snart ti år har vi lånt e-bøger ud, som kun har kunnet læses på PCén,og det er der så en del der har vænnet sig ti, men det virkelige problem har altid været indholdet.
  Rocket e-books hed de første læsere som vi lånte ud, store og klodsede. Endelig er der kommet flere bedre modeller på banen.Så vi er klar på Randers Bibliotek men tænker på om Kindle er klar til biblioekerne både med hensyn til indhold og til downloads muligheder.

  SvarSlet
 2. Der var endnu engan debat om dette indlæg et helt andet sted end på denne blog. Her er et udpluk fra Facebook:

  Michael Qvist Frederiksen
  Desværre er vi nok nogle adskillige millioner bagud - hvad koster sådan et "dyr"?

  Thomas Angermann
  Er Amazon klar til bibliotekerne?

  Michel Steen-Hansen
  Det er nok et spørgsmål om hvem der skal gøre sig lækre over for hvem?

  Thomas Angermann
  Ok, så hvad tager vi på?

  Michel Steen-Hansen
  Tjaaa - det ved jeg så ikke helt, men jeg tror man selv skal gøre sig attraktiv, hvis andre skal fatte interesse for en. Selv have noget at byde ind med, og hvad synes du vi har at tilbude Amazonerne?

  Charlotte S H Jensen- synes også klart, at det er fedt med e-læsning... det er da på tide :-) Men ville det lækreste ikke være et åbent format? Som jeg har forstået det, så kan Kindle kun læse Amazons, hvorimod fx Google satser på det åbne? Eller er jeg galt afmarcheret med "gamle oplysninger" fra http://newz.dk/google-vaelger-side-i-digital-bog-kamp
  Et alment udbredt - og åbent format - kunne vel være godt -fx for de videnskabelige tidsskrifter?

  Charlotte S H Jensen
  Har du set denne http://mashable.com/2009/10/14/barnes-noble-ereader-2/ ?

  Lone Arevad
  Du glemte billedbøgerne! Dem kan de sgu ik' ta' fra os! ;-)

  Michel Steen-Hansen
  Kindel har en ganske glimrende billedgengivelse......

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne - lad det være et wake-up call

"Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne – »grænsen er nok nået« ifølge interesseorganisation" er overskriften på en artikel i Kulturmonitor i dag. Og denne milde underdrivelse om at grænsen nok er nået stammer fra mig og Danmarks Biblioteksforening. Den kunne også have været børn der ikke har adgang til bøger bliver dårligere til at læse. Baggrunden for artiklen er en opgørelse som kulturministeriet har lavet til SF’s socialordfører, Theresa Berg-Andersen. Her har ministeren opgjort antallet af for biblioteker fra 2006 og frem til i dag og gjort det klart, at antallet af danske biblioteker er faldet drastisk gennem de sidste 17 år. Opgørelsen viser at at antallet af biblioteksfilialer, er faldet fra 420 (2006) til 310 (2022) altså en en lukning af 1/4 af bibliotekerne. Havde de dykket lidt længere tilbage end til kommunalreformen kunne de se at antallet er halveret siden 1996 hvor der var 900 betjeningssteder. Stof til politisk eftertanke I Kulturmonitor siger

Der er brug for bibliotekerne som aldrig før også for Vanopslagh

Hen over sommeren har der været en del debat om biblioteket, som opstod i kølvandet på at formanden for Liberal Alliances Alex Vanopslagh i sin bog ’Vejen til ansvar’ forslår at lukke bibliotekerne. Debatten koger stadig og i dag tager vi en tur i et par radiokanaler, hvor Radio4 sætter emnet til debat kl. 9.00-10.00 og Paw Østergaard Jensen, formand for Danmarks Biblioteksforening spiller ud i Radio4 kl. 09.35 i en snak om, hvorfor det er der er behov for bibliotekerne som ingensinde før og det er da også landets mest besøgte kulturinstitution. P1 Debat forsætter Kl 12.15 -13.30 (denne er udsat til senere på ugen) hvor spørgsmålene igennem debatten bliver: ’Luk folkebibliotekerne? Kan og bør private erstatte dem? Vil det sætte viden, dannelse og lokalsamfund og sammenhængskraft over styr, hvis man lukker? Er bogen død? Er det bibliotekernes rolle at holde diverse arrangementer? Og er systemet indrettet rigtigt i kommunalt regi?’ Panelet er: Jens Kristian Lütken (V) KBH, Simon Fe

Open libraries - without staff ............. all the time

Do you know this when you visit the library? The experience is no longer as common in Denmark North Beach: San Francisco Public Library   yesterday at 9:55 am When I as a Dane participant in such a big event like IFLA or the ALA Annual Meeting is one of the questions we often get; is it true that in Denmark the libraries are open without staff?  The answer I give is; no, we do not have libraries without staff, but we have libraries that are open even when the staff is not there. More than half of all public libraries in Denmark are now "open libraries" In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books.  See  New e-book deals between all danish publishers and the public libraries in Denmark We have 98 municipalities a