Gå videre til hovedindholdet

Biblioteket, budgetterne og den politiske erkendelse

I sidste uge skrev en biblioteksleder til mig…..”Dejlig dag i dag – vi skal nemlig ikke spare på Bibliotekerne i 2010 – og vi får anlægsmidler til ny afleveringsautomat m.m.”

Det er dejligt, når folk skriver glade mails og at der er nogle politikere derude i kommunerne, der gerne vil prioritere bibliotekerne og er bevidste om, hvad de kan gøre for at skabe vækst og sammenhængskraft. Og at det altså ikke gøres gratis.

Derfor er jeg da også meget spændt på hvordan de sidste kommunale budgetter falder ud. For set fra kulturfronten, ser det ikke lige godt ud i alle af de kommuner, der allerede har færdiggjort budgettet for næste år. Men der er håb endnu, for jeg tror den politiske bevidsthed, om nødvendigheden af investeringer i kultur- og vidensinstitutioner, er til stede. Så må vi bare håber at viljen også er der. Det vil vise sig om et par uger, når Danmarks Biblioteksforening, har indsamlet data fra alle de kommunale budgetter.

I sammen uge som jeg fik den glade mail fra bibliotekslederen, havde en anden leder skrevet i Berlingske Tidende den 26. September.

Han gjorde også opmærksom på bibliotekernes samfundsnytte og udtrykker samtiden håb om, at de kommende budgetforhandlinger ville give stort afkast på både kort og lang sigt. Hvis altså politikerne vil…..

Mogens Vestergaard fra Roskilde Bibliotek og formand for bibliotekschefforeningen skrev.
”IT-kløften bliver større
Ifølge tal fra Danmarks Statistik er 40 procent af danskerne ikke fortrolige nok med internettet til at gøre brug af selvbetjeningsløsninger på nettet.
Set i forhold til det offentliges strategi om at flytte flere og flere services over til nettet er 40 procent et voldsomt tal.

Når kommunerne samtidig - netop nu -er ved at skære markant ned på bibliotekernes tilskud, kan det få uoverskuelige konsekvenser. Kommunernes digitaliseringsstrategi risikerer at kuldsejle. For de 40 procent er det et stort problem, at man skal ind på Skats hjemmeside for at udfylde sin selvangivelse og bede om en papirudgave af sin årsopgørelse.
Landets folkebiblioteker møder daglig mange af de 40 procent. De kommer for at få hjælp til at forstå og bruge systemerne. Bibliotekerne gør meget allerede nu og vil gerne gøre mere. Bibliotekerne har givet håndslag på at være garanter for alle borgeres fri og lige adgang til at deltage i det digitale samfund. Det er til fordel for både den enkelte borger og for samfundet. Men lige nu er denne satsning ved at blive skudt ned. Halvdelen af kommunerne har brug for skatteforhøjelser for at få det hele til at løbe rundt. Og mange steder fejer sparekniven bredt og hårdt hen over budgetterne for 2009.
Bibliotekerne mærker det som indkøbsstop midt i året, stop for genbesættelse af ledige stillinger osv.

Derfor vil en investering i bibliotekerne i de kommende budgetforhandlinger give meget stort afkast på både kort og lang sigt.”

Vi må håbe at han får ret i, at der fremover bliver prioriteret så bibliotekerne fortsat kan være med til at udvikle vidensamfundet.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

The development of ‘open library’ in Denmark #wlic2013

In occasion of my participation in the World Congress for Libraries IFLA, I have made ​​a presentation of the libraries in Denmark and especially the concept we call OPEN LIBRARIES. The theme of WLIC 2013 is "Future Libraries: Infinite Possibilities" and OPEN LIBRARIES is one of the possibilities. In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books. We have 98 municipalities and all of them are obligated, by legislation, to have a library and to finance it. Some of the municipalities have more than one library. We have approximately 450 public libraries, to a population of 5,5 mil. people.  Half of the libraries are closed in the last ten years, but the development has hopefully stopped now. It seems that development lead to fewer and few...

Hvad læser børn i en skole uden et bibliotek?

Mine største børn siger stadig at de går på skolebiblioteker, men jeg tvivler på at min den yngste på 4 kommer til at kende begrebet. I kølvandet på folkeskolereformen er skolebiblioteket nemlig blevet afskaffet eller i hvert fald erstattet af pædagogiske læringscentre . Hvad betyder det for skolen og elevernes kompetencer i forhold til traditionelle biblioteksdyder som litteratursøgning, kildekritik og læselyst, når man ændre fokus fra bibliotek til læringscenter. Det er tanker der er inspireret af at jeg er på vej til generalforsamling i Aarhus hos Kommunernes Skolebiblioteksforening eller de har naturligvis også skiftet navn til  Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre . En forening som vi I Danmarks Biblioteksforening har et godt og udbytterigt samarbejder med, hvilket vi desværre ikke har med den anden "skolebiblioteksforening" Pædagogisk LæringsCenterForening som har meddelt at de ikke længere ønsker at deltage i biblioteksparaplysamarbejdet da de ikke l...

Open libraries - without staff ............. all the time

Do you know this when you visit the library? The experience is no longer as common in Denmark North Beach: San Francisco Public Library   yesterday at 9:55 am When I as a Dane participant in such a big event like IFLA or the ALA Annual Meeting is one of the questions we often get; is it true that in Denmark the libraries are open without staff?  The answer I give is; no, we do not have libraries without staff, but we have libraries that are open even when the staff is not there. More than half of all public libraries in Denmark are now "open libraries" In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books.  See  New e-book deals between all danish publishers and the public libraries in Denmark We have 98 municip...