Gå videre til hovedindholdet

Litteratur der kan hjælpe os gennem #corona krisen - og give perspektiv på virus, isolation og meningen med livet - hvad synes du skal med på litteraturlisten #karantænebøger!

Litteraturen har til alle tider hjulpet os med at sætte livet i perspektiv, sådan at vi kan forholde os til os selv og hele verden. Det tror jeg er en af årsagerne til at vi lige nu læser meget mere, i en tid hvor det, der fylder mest for os, er de eksistentielle overvejelser, der ligger i ikke at kende eller kunne planlægge sin fremtid.


I en situation, hvor hele verden er ramt af Coronakrise og mange af os er i mere eller mindre selvvalgt karantæne, kan litteraturen i den grad hjælpe os mentalt gennem krisen.

Det kan man også mærke i bibliotekernes digitale udlån som er steget eksplosivt i karantæneperioden. Og det vel at mærke fra et højt niveau, for bibliotekernes digitale tjenester er udviklet længe før coronaen er begyndt at holde os hjemme, og borgerne er derfor vant til at bruge dem.

Derfor er det også bemærkelsesværdigt, at vi bruger karantæneperioden til at låne og læse endnu mere og det lader også til at bogsalget stiger i landets butikker. Men det bekræfter, at vi mennesker har brug for litteraturen til at give livet perspektiv.  Du kan selv prøve det på www.ereolen.dk

Jeg arbejder i karantæneperioden på en liste over bøger, der specifikt forholder sig til karantæne, virus og den særlige situation verden er i for tiden. Det at dykke ned i bøger, der viser hvordan andre forholde sig til den fortvivlende situation vi oplever, men som samtidig kan vise, at der er lys for enden af tunnelen kan give mening, fordi der i historien har været mange tilfælde af epidemier - og hvor menneskeheden rent faktisk overlevede. Der er masser af eksempler både i fag- og skønlitteraturen, og i alle genre fra krimien til poesiens muligheder for at få et fordybende perspektiv til vores til  tankemylder.



Har du nogle ideer til bøger om karantæne så skriv til mig eller brug #karantænebøger på de sociale medier, så opdaterer jeg listen som du kan se her:

LISTEN #karantænebøger

Alle himlens fugle af Rakel Haslund-Gjerrild
’Alle himlens fugle’ udkom den dag, Danmark gik i undtagelsestilstand. Rakel Haslund-Gjerrilds skildring af en pige, som færdes helt alene i en katastroferamt verden, føles uhyggeligt aktuel.

En lykkelige slutning af Maren Uthaug
En fabulerende slægtsroman fra Uthaug om en bedemandsslægt, men det er i den grad også en epidemi historie. Den har nemlig de store emedimier med, fordi det jo giver kunder i butikken hos bedemanden.

Bogen er udkommet ½ år før nogle af os kendte Corona, så læst i det lys er den forudseende aktuel. En pudsig og tankevækkende passage er beskrivelsen af polioepidemien fra starten af 50'erne.

"Polioen blev den sidste epidemi, der fik danskerne til at lukke dørene og holde sig på afstand af andre mennesker. For i løbet af halvtredserne og tresserne måtte døden igen se sig slået af videnskaben, der opfandt den ene vaccine efter den anden og gjorde det vanskeligt at feje benene væk under flere på en gang. Men døden behøvede ikke at kede sig længe, for ironisk nok var det vores evne til hele tiden at opfinde nye ting, der gav døden nye muligheder"



Hvor flodkrebsene synger af Delia Owens
Et enkelt citat fortæller hvofor en af årets helt store bestsellere er Coronarelevant. „Vær sød ikke at fortælle mig noget om isolation. Ingen behøver at fortælle mig, hvordan det forandrer et menneske. Jeg har levet i den. Jeg er isolation,“ hviskede Kya en anelse skarpt. 
En smuk episk fortælling om en piges ukuelige vilje og barske liv i 1950'ernes USA. Kya Clark er den vilde pige, ”marskpigen”. Hun vokser op i 1950’erne i en hytte ude i sumpskoven ved North Carolinas kyst. Hendes mor og fire ældre søskende forlader en efter en hjemmet, så hun til sidst er alene med sin voldelige far. En dag forsvinder han også. Kya holder sig på afstand af andre mennesker, men savnet af nærvær knytter hende til Tate, og deres forhold udvikler sig med årene til kærlighed. Se anmeldelse på Litteratursiden


Pesten af Albert Camus
En af de bøger, som i den grad har spillet en rolle i min dannelse som humanistisk eksistentialist, fra jeg læse den første gang i min gymnasietid.

”Pesten” er et af Camus hovedværker og fortælles af en anonym fortæller, som i 1947 oplever et pestudbrud på tæt hold i Oran – en havneby i Algeriet. I Oran oplever fortælleren, hvordan rotter og siden mennesker rundt om ham dør stribe indtil en karantæne sætter stop i pestens hastigt smittende tempo. Albert Camus skildrer med hans karakteristiske fornemmelse for eksistentialistiske spørgsmål, hvordan byens indbyggere reagerer på dødens forestående på forskellig vis med fornægtelse, forglemmelse og modløshed. Selvom bogen er en symbolsk beretning om nazismen og kampen mod den, kan den i den nuværende situation give perspektiv.



Walden af Henry David Thoreau
Filosoffen og digteren Henry David Thoreau skrev sit hovedværk Walden – Livet i skovene for over 100 år siden, mens han boede alene i et lille hus ved bredden af skovsøen Walden Ponds. Det er en bog om naturen og menneskets forhold til den – og Thoreaus poetiske og bidske optegnelser er velkomne og vedkommende i en tid, der trues af økologiske katastrofer. Men det er også en metafortælling om at leve i isolation.
Dekameron - Boccaccio
Man kan også læse ’Dekameron’, skrevet som rammefortælling af denne 1300-tals-forfatter: Syv unge kvinder og tre unge mænd sidder i selvvalgt karantæne og fortæller hinanden 100 historier i en villa uden for Firenze, mens Den Sorte Død hærger. Bogen kan også læses som en erotisk lyst til livet, som man jo også kan trænge til i disse coronatider.

Kvindernes Decameron af Julia Voznesenskajas
En slags pendent til Boccaccios “Decameron”. Den handler om ti kvinder der er indlagt på en fødeklinik i Leningrad i 1980erne. Der er epedemifare og de ti kvinder er derfor isoleret på fødeklinikken. De beslutter sig for på ti dage, at fortælle hinanden historier om bla. “Den første kærlighed”, “Elskov i komiske situationer”.

LÆS OGSÅ Det digitale bibliotek har åbent for børn og voksne. 
Trolddomsbjerget af Thomas Mann
Trolddomsbjerget er den mest drilske af Manns store romaner, men også den præges af undergangsstemningen. Den skildrer den unge Hans Castorp, der egentlig blot skal afgive sin fætter et kort besøg på et sanatorium i bjergene, men som umærkeligt bliver en del af hverdagen på sanatoriet og ikke kan komme derfra. Sygdommen bliver normaltilstanden, og beboerne på trolddomsbjerget ender med at se de raske som en slags afvigere. Henvist til kun at beskæftige sig med sygdom og død og almindelige intriger i det lille, men samtidig meget kosmpolitiske samfund, som udgøres af sanatoriet, slumrer beboerne hen i en sært drømmelignende tilstand. Mann formår at skabe en fornemmelse af eventyr i romanen, samtidig med at han ironiserer skarpt over bl.a. tidens psykoanalyse. Det fortrængte slår ud i lys lue på trolddomsbjerget, både i form af psykiske og erotiske spændinger, men også i konfrontationen med døden. Beboerne hengiver sig til spiritisme, når de ikke fascineret studerer hinandens røntgenfotografier eller giver sig hen til lange diskussioner om form og formløshed - læs mere om romanen og Thomas Mann på Litteratursiden 

Åndens Fænomenologi - G.W.F. Hegel
Er du hjemmekarantæneramt og utryg i en coronatid? Her er et råd: Grib ’Åndens Fænomenologi’ af Hegel. Læs den fra start til slut. Tal så med andre om dialektisk erkendelsesteori – og de vil automatisk sky dit selskab, som Niels Ivar Larsen udtrykte det.

Pesten kommer til Bergamo - J.P. Jacobsen
Knap så opmuntrende karantænelekture findes i ’Pesten kommer til Bergamo’: »Dag for dag blev den gruelige Smitte gridskere i sit Tag. Forfærdelsen steg op som til Galenskab.«

Først bliver den nye del smittet, der dør en lang række mennesker, og borgerne fra den gamle Bergamo-bydel brænder den nye bydel af, men bliver så selv ramt inde bag murerne.Pesten er jo nok foreløbig den værste sygdomshistorie i Europas historie, og forhåbentlig skal vi aldrig genopleve dette, så bliv hellere hjemme og pas på jer selv.


Kærlighed i koleraens tid af G.G. Márquez
En af mine all time farvoritbøger som jeg læser med mellemrum, og så også Niels Ivar Larsen nævner i Information, som en sidste litterær modgift kunne være denne livsbekræftende ’Kærlighed i koleraens tid’ om en mand, der i et koleraplaget Colombia, må vente 53 år, 7 måneder og 11 dage på at få den kvinde, han elsker.

Pestens år af Daniel Defoe
En af europæisk litteraturs første store pestfortælling. ’Pestens år’ er en mærkelig klassiker fra det tidlige 1700-tal beretter om det sidste store pestudbrud i England. Det er både skræmmende og umådelig interessant læsning.

Kold karantæne af David Koepp
”Kold Karantæne” er en sci-fi thriller om en livsfarlig og yderst smitsom svampeart og det kan jo smage lidt af corona.

Opgøret af Stephen King
Ved en fejl slipper en dødsens farlig virus ud fra et amerikansk militær-laboratorium, og selvom hele anlægget burde lukke ned automatisk, lykkes det en af de ansatte på basen at stikke af sammen med sin familien. De når ikke langt, men dog langt nok til at smitte en række mennesker, de møder, og med en dødelighed på næsten 100% tager det ikke lang tid, før det meste af jordens befolkning er døde.....

Som pesten af Hanne-Vibeke Holst
Den danske læge Karoline Branner arbejder som koordinator i WHO’s afdeling for pandemibekæmpelse, da en ny og dødelig influenza bryder ud. Først i Danmark, siden kloden rundt.  Den idealistiske Karoline sættes på sit livs prøve. Ikke alene skal hun stoppe pandemiens gruopvækkende hærgen, hun skal også kæmpe mod stærke politiske og økonomiske kræfter. Oveni er hun trængt på hjemmefronten, hvor hun må slås for at holde sammen på en umulig kærlighed.

Du kan også høre Fredensborg Bibliotekernes podcarst med fokus på kriser og litteraturen og har i den forbindelse talt med blandt andet Hanne Vibeke Holst.

Lyt med og opdag det håb, litteraturen kan give os i krisetider.

To Års Karantæne af John Søndergaard Andersen
Bogen foregår i Grønland i 70'erne og handler om hvordan en ung mand formår at bibeholde egne værdier trods barske oplevelser i et råt og nådesløst miljø. 'To års karantæne' viser også hvad det er vi udsætter vores børn for, når vi river dem ud af deres trygge hverdag.

Læs også Det digitale bibliotek har åbent for børn og voksne - helt uden #Corona #covid19
Truslen fra det ukendte af Michael Crichton 
Den læste jeg i en udgave fra Det Bedste (Reader's Digest) da jeg var teenager, og den skræmte mig virkelig. Det er en techno-thrillerroman fra 1969 af Michael Crichton, der dokumenterer indsatsen fra et team af videnskabsfolk, der undersøger udbruddet af en dødbringende udenrigslandsk mikroorganisme i Arizona.

Løgnhalsen fra Umbrien af Rjarne Reuter 
En sjov og firnurlig bog, som foregår i pestens tid og som da jeg læste den første gang fik mig til at trække på smilebåndet, spændt på om den også vil gøre det i dag.
Kræmmeren Pagamino drager i 1348 fra Neapels kongerige til Lucca, gennem et pestplaget landskab, for at finde recepten på det evige liv, og undervejs kommer han ud for mange burleske og uhyggelige oplevelser. læs om den hos litteratursiden.dk/

Brudstykker af en landsbydegns dagbog af Steen Steensen Blicher
Hvor han maner et grusomt billede frem af pesten i København. Du kan læse et fyldigt uddrag i epedemi kontekst hos Politiken

Rynkekneppesygen af Peter Adolphsens
Som handler om en epidemi, hvor folk bliver helt rynkede og meget liderlige«, som professoren beskriver det. 

Døden udebliver indimellem af José Saramago
Portugals forfatter José Saramago har skrevet en grandios lille skarpladt roman med samfundssatire og eksistentialisme i skøn forening, men en slags omvendt pandemi historie, for her dør ingen, og det er netop problemet.

Citat "Dagen efter døde der ingen. Denne omstændighed, så stik imod alle livets normer, fyldte menneskenes sind med den største uro, hvad der må siges at være højst berettiget med tanke på at der ikke findes eksempler på et sådant fænomen i den fyrretyve binds verdenshistorie, ikke et eneste tilfælde man ville kunne henvise til, hvor der skulle være gået en hel dag, med alle dens storslåede fireogtyve timer, dagstid såvel som nattetid, morgentid såvel som aftenstid, uden at der forekom et dødsfald grundet sygdom, en dødsulykke, et fuldført selvmord, absolut ingenting, kort sagt intet."

EN FORTÆLLING OM BLINDHED af José Saramago 
En bog jeg selv læste da jeg opholdt mig på den iberiske halvø i sommer, hvor jeg læste den som en påmindelse om at værne om demokratiet, men som nu pludselig har en helt tredie betydning. Pludselig en dag bliver en mand blind, og snart efter alle han har haft berøring med - Samfundets og menneskenes håndtering af "problemet" bliver en besk og vittig fabel om civilisationens tynde fernis.


Anne Franks dagbog
Den tyske pige Anne Frank (1929-1945) måtte under Anden Verdenskrig gå under jorden med sin jødiske familie. Efter lidt over to år blev skjulestedet afsløret af nazisterne. Beboerne blev sendt til forskellige koncentrationslejre, og kun Annes fader, Otto Frank, overlevede. Mens Anne levede i skjul, skrev hun dagbog, som efter hendes død blev udgivet og siden er solgt i over 31 millioner eksemplarer. Læs den og oplev hvorfor den er så vigtig - også i dag, med eller uden Corona.

Station 11 af Emily st. John Mandel20 år efter en influenzaepidemi har dræbt de fleste mennesker, rejser en teater- og musiktrup rundt blandt småbyer og enklaver ud fra tanken om, at det ikke er nok at overleve. Men verden er ikke blevet et mindre farligt sted, og spørgsmålet er, om der er håb for menneskeheden?

“Septemberfotællingerne” novellesamling
Rammen er 7 fortællere der isoleres p.g.a. en katastrofe og så fortæller de løs. Det er bl.a. forfattere som Svend Åge Madsen, Henrik Nordbrandt, Inger Christensen og Peter Seeberg som bidrager.


EN DAG, HVOR JAMES MCDOUGAL FORSVANDT af Kalle Dixelius 
Svenskere med superkræfter, et medicinalfirma med en dødbringende virus og ulykkelig kærlighed er elementerne i en lidt rodet superhelteroman, der dog reddes af sin lune, svenske humor.

Piazza del Popolo af Vilhelm Bergsøe 
En knaldroman fra 1866 om bl.a. et epidemiramt København. En gruppe skandinaver er i Rom, men kan ikke bevæge sig uden for bymuren, fordi området er hærget af røverbander. Derfor giver de sig i stedet til at fortælle hinanden historier, og historierne udgør romanens indhold sammen med en rammefortælling, hvor en dumdristig ung mand er blevet kidnappet af nogle røvere, fordi han er gået uden for bymuren.

De døde fylder dagene med en smag af mønster af Carsten Müller Nielsens
En roman der kredser om en katastrofe, nemlig Tjernobylulykken, som også har paralleller til situationen lige nu. Som Müller Nielsen udtrykte det i litteratursidens video med ham om at skønlitteraturen kan noget særligt ved at "dykke ned i de nære fortællinger. Mens politikerne taler om politik, forskerne taler om tal og medierne taler om de store breaking news, så er skønlitteraturen et rum for empati og fordybelse."

Den spanske Syge af Tommy Heisz
DEN SPANSKE SYGE er en historiebog, der i disse #corona tider er helt aktuel. Det var nemlig en pandemi der ramte os for 100 år siden, og som havde mange lighedtegn med Corona og som på verdensplan slog over 20 mio mennesker ihjel. Men det kan hjælpe os til sætte den nuværende situation i perspektiv, og hjælpe os til at forstå, hvorfor isolation kan være nødvendig. læs om den her biblioteksdebat

Det er bare en virus af Anders Fomsgaard
Hvis bogen var udgivet i dag og ikke for et ½ år siden, havde man måske strøget bare i titlen. "Det er bare en virus" er en bog skrevet af overlæge og virusforsker Anders Fomsgaard, der arbejder på Statens Serum Institut.  Det er en viden, han deler ud af i denne bog, som på én gang er lærerig, skræmmende og underholdende. Du får nemlig et indblik i de mange forskellige typer af virus, vi mennesker kan komme i kontakt med – herunder de grove, der truer os på en global skala, de utilpassede, som burde begrænse sig til dyr samt de klamme, der opstår efter tæt kropskontakt.

Her har han tilegnet sig en masse viden om virus, og han ved derfor også, hvordan man bedst bekæmper dem - han er igang med at skrive et nyt sidste kapitel - det kan du læse her 

Fra Den Sorte Død til i dag af Frank M. Snowden.
Nyudkommet bog, hvor titlen vist siger det hele, indtil videre vist kun på engelsk Epidemics and Society: From the Black Death to the Present


Niende marts to tusinde og tyve af Mariangela Gualtieri
Digte kan noget med at skabe stemning. Poesien kan give os en emotionel indsigt i os selv, i andre og i hele verden. Det har jeg skrevet om her Nu ved vi, hvor trist det er at holde en meters afstand til hinanden #Corona #covid19


Coronadigte
Information har bedt danske digtere om at skrive et digt om coronavirussen
Digt af Klaus Høeck: CORONA
Digt af Marianne Larsen: Brat opvågnen
Digt af Morten Søndergaard: VI RUS


En dag i rækken af dage under Covid-19
Digteren Caspar Eric har skrevet digt om corona i Politiken:
Min kæreste er lige ude og løbe, vi slider hinanden i en etværelses lejlighed. Da coronaen sendte os i undtagelsestilstand, begyndte digteren Caspar Eric at skrive et digt om dagen og lægge digtene ud på sin blog et for et. Politiken bad ham skrive et digt om hans tilstand tirsdag 24. marts. Det kan du læse her.​​​

Skriv selv et coronadigt
Poetry slammer Peter Dyreborg har gang i et projekt, hvor han opfordre til at skrive Coronadigte. Kender du en ung, der skriver? Eller en midaldrende/ældre?
Eller en lærer, der kan bruge kreative input til undervisningen?
Del gerne. Og lad verden få en masse gode digte og meget andet godt i disse mærkelige tider. Se mere om det her

Inkubationstid - digt af Mads Mygind
Den aarhusianske digter Mads Mygind er lige blevet far. Mens hans søn blev født på Aarhus Universitetshospital, blev de første corona-mistænkte patienter fløjet ind på selv samme hospital. Den oplevelse har han skrevet digtet 'Inkubationstid' om.

"Digtet er både meget privat og meget offentligt i sit indhold: Det begynder med fødslen af min søn, dernæst en længere indlæggelse på Mor- og Barnafsnittet. Til sidst vender den nybagte familie tilbage til et samfund, der har forandret sig", fortæller Mads Mygind.

Vil du læse digtet, kan du finde det på Ereolens hjemmeside og i app'en.




Tips til dystopisk læsestof i dit hjemme-eksi
Der er mange der dykker ned i litteraturen og kommer med anbefalinger. Her guider museumsinspektør Jesper Kurt dig til gode undergangs-bøger - lige fra Jules Verne til Mumitroldene

Har du nogle ideer til bøger om karantæne så skriv til mig eller brug #karantænebøger.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

The development of ‘open library’ in Denmark #wlic2013

In occasion of my participation in the World Congress for Libraries IFLA, I have made ​​a presentation of the libraries in Denmark and especially the concept we call OPEN LIBRARIES. The theme of WLIC 2013 is "Future Libraries: Infinite Possibilities" and OPEN LIBRARIES is one of the possibilities. In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books. We have 98 municipalities and all of them are obligated, by legislation, to have a library and to finance it. Some of the municipalities have more than one library. We have approximately 450 public libraries, to a population of 5,5 mil. people.  Half of the libraries are closed in the last ten years, but the development has hopefully stopped now. It seems that development lead to fewer and few...

Hvad læser børn i en skole uden et bibliotek?

Mine største børn siger stadig at de går på skolebiblioteker, men jeg tvivler på at min den yngste på 4 kommer til at kende begrebet. I kølvandet på folkeskolereformen er skolebiblioteket nemlig blevet afskaffet eller i hvert fald erstattet af pædagogiske læringscentre . Hvad betyder det for skolen og elevernes kompetencer i forhold til traditionelle biblioteksdyder som litteratursøgning, kildekritik og læselyst, når man ændre fokus fra bibliotek til læringscenter. Det er tanker der er inspireret af at jeg er på vej til generalforsamling i Aarhus hos Kommunernes Skolebiblioteksforening eller de har naturligvis også skiftet navn til  Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre . En forening som vi I Danmarks Biblioteksforening har et godt og udbytterigt samarbejder med, hvilket vi desværre ikke har med den anden "skolebiblioteksforening" Pædagogisk LæringsCenterForening som har meddelt at de ikke længere ønsker at deltage i biblioteksparaplysamarbejdet da de ikke l...

Open libraries - without staff ............. all the time

Do you know this when you visit the library? The experience is no longer as common in Denmark North Beach: San Francisco Public Library   yesterday at 9:55 am When I as a Dane participant in such a big event like IFLA or the ALA Annual Meeting is one of the questions we often get; is it true that in Denmark the libraries are open without staff?  The answer I give is; no, we do not have libraries without staff, but we have libraries that are open even when the staff is not there. More than half of all public libraries in Denmark are now "open libraries" In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books.  See  New e-book deals between all danish publishers and the public libraries in Denmark We have 98 municip...