Gå videre til hovedindholdet

Mens vi er i Corona-karantæne, skulle vi så ikke finde ro og refleksion, ved at læse nogle bøger? #karantænebøger

Alvor. Sammenhold. Samfundssind. reflektion. Ingen panik. Ingen hamstring. Pas på hinanden! Pas på de svage! Følg myndighedernes anvisninger - se coronavirus.dk

Statsministeren har meldt ud, at alle de der kan, skal holde sig hjemme og at alle offentligt ansatte uden kritiske funktioner sendes hjem. Det betyder at skoler og biblioteker er lukkede.

Hvad skal vi så lave når vi alle er i mere eller mindre frivillig corona karantæne. Ja man kan jo forsøge at finde den indre ro og sætte sig og læse bøger.

Men det digitale bibliotek har stadig åbent - prøv ereolen.dk og dine børn kan også bruge ereolengo.dk/ (hvor de kan logge ind med deres UNI login, hvis altså deres kommune har adgang)

Vi har også lavet en guide hvor du kan finde andre veje til digitale litterære oplevelser læsdigitalt.dk/

Bøgerne gør nemlig noget ved os som mennesker. Skønlitteratur udvikler identitet og empati og i en tid, hvor vi er udfordret og mindes om vores udødelighed, har vi brug for det refleksive rum som læsningen kan give os og som kan sætte ord på den nødvendig dialog.

Og så er det jo altså fedt at dykke ned i en god bog, så prøv det.

Når det så er sagt, hvad kan man så læse hvis man ønsker at dykke ned i den helt aktuelle problemstilling med at være i karantæne? Inspireret af InformationNiels Ivar Larsen, har jeg sat mig for at lave en liste med titler der beskæftiger sig med emnet. 

Det kan også være inspirationen til at tale om, hvad truslen fra sygdom, karantæne, angst og isolation gør ved os i den aktuelle situation. En svær snak, som vi også hele tiden skal have med vores børn. Men litteraturen hjælper og med at finde et sprog og en refleksion. 

Har du nogle ideer til bøger om karantæne så skriv til mig eller brug #karantænebøger 
(desværre kan du ikke finde så mange af dem på ereolen, da de ikke er tilgængelige digitalt, men så kan vi måske låne af hinanden)

Åndens Fænomenologi - G.W.F. Hegel
Er du hjemmekarantæneramt og utryg i en coronatid? Her er et råd: Grib ’Åndens Fænomenologi’ af denne forfatter. Læs den fra start til slut. Tal så med andre om dialektisk erkendelsesteori – og de vil automatisk sky dit selskab.

Dekameron - Boccaccio
Man kan også læse ’Dekameron’, skrevet som rammefortælling af denne 1300-tals-forfatter: Syv unge kvinder og tre unge mænd sidder i selvvalgt karantæne og fortæller hinanden 100 historier i en villa uden for Firenze, mens Den Sorte Død hærger.

Pesten kommer til Bergamo - J.P. Jacobsen
Af anden oplagt, men knap så opmuntrende karantænelekture findes naturligvis denne forfatters berømte ’Pesten kommer til Bergamo’: »Dag for dag blev den gruelige Smitte gridskere i sit Tag. Forfærdelsen steg op som til Galenskab.«

Kærlighed i koleraens tid - G.G. Márquez
En af mine all time farvoritbøger som jeg læser med mellemrum, og så også Niels Ivar Larsen nævner i Information, som en sidste litterær modgift kunne være denne livsbekræftende ’Kærlighed i koleraens tid’ om en mand, der i et koleraplaget Colombia, må vente 53 år, 7 måneder og 11 dage på at få den kvinde, han elsker.

Kold karantæne -David Koepp 
”Kold Karantæne” er en sci-fi thriller om en livsfarlig og yderst smitsom svampeart.

"To Års Karantæne" John Søndergaard Andersen 
Bogen foregår i Grønland i 70'erne og handler om hvordan en ung mand formår at bibeholde egne værdier trods barske oplevelser i et råt og nådesløst miljø. 'To års karantæne' viser også hvad det er vi udsætter vores børn for, når vi river dem ud af deres trygge hverdag.

Niende marts to tusinde og tyve af Mariangela Gualtieri
Digte kan noget med at skabe stemning. Poesien kan give os en emotionel indsigt i os selv, i andre og i hele verden. Det har jeg skrevet om her Nu ved vi, hvor trist det er at holde en meters afstand til hinanden #Corona #covid19
Skriv selv et coronadigt
Poetry slammer Peter Dyreborg har gang i et projekt, hvor han opfordre til at skrive Coronadigte. Kender du en ung, der skriver? Eller en midaldrende/ældre?
Eller en lærer, der kan bruge kreative input til undervisningen?
Del gerne. Og lad verden få en masse gode digte og meget andet godt i disse mærkelige tider. Se mere om det her



The Rain - Netflex
Man kunne jo også falde i en Netflexserie som The Rain, der udspiller sig seks år efter en brutal virus udrydder det meste af Skandinaviens befolkning og et søskendepar ..... men man kunne også lade være og finde den mentale styrke der skabes ved at læse, reflekterer og tale sammen om det.
Har du nogle ideer til bøger om karantæne så skriv til mig eller brug #karantænebøger

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne - lad det være et wake-up call

"Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne – »grænsen er nok nået« ifølge interesseorganisation" er overskriften på en artikel i Kulturmonitor i dag. Og denne milde underdrivelse om at grænsen nok er nået stammer fra mig og Danmarks Biblioteksforening. Den kunne også have været børn der ikke har adgang til bøger bliver dårligere til at læse. Baggrunden for artiklen er en opgørelse som kulturministeriet har lavet til SF’s socialordfører, Theresa Berg-Andersen. Her har ministeren opgjort antallet af for biblioteker fra 2006 og frem til i dag og gjort det klart, at antallet af danske biblioteker er faldet drastisk gennem de sidste 17 år. Opgørelsen viser at at antallet af biblioteksfilialer, er faldet fra 420 (2006) til 310 (2022) altså en en lukning af 1/4 af bibliotekerne. Havde de dykket lidt længere tilbage end til kommunalreformen kunne de se at antallet er halveret siden 1996 hvor der var 900 betjeningssteder. Stof til politisk eftertanke I Kulturmonitor siger

Fremtidens fysiske bibliotek i Slagelse

Idé I mange år havde Slagelse Centralbibliotek ønsket en udbygning. I 2000 blev arkitekt Claus Bjarrum derfor inviteret til at fortælle om biblioteksbyggeri. Han sagde de magiske ord: I har masser af plads, I bruger den bare forkert! Det blev et af udgangspunkterne da projekt Fremtidens fysiske bibliotek tog sin begyndelse. Biblioteket havde også i nogle år haft en række organisatoriske udfordringer. Derfor valgte man at kæde de to ting sammen. Lundgaard konsulenterne blev koblet på en organisationsudvikling, samtidig med at en arkitekt fra Claus Bjarrum A/S fulgte processen. Den ny organisationsplan byggede på fire dimensioner: Kultur, Viden og Information, Børn samt en social dimension. Denne organisation har vi løbende udfoldet, men det er en ganske anden historie. Med udgangspunkt i disse dimensioner tegnede arkitekten tre skitser til et nyt bibliotek i de eksisterende bygninger. Et entusiastisk kulturudvalg traf den endelige beslutning om at iværksætte skitse 1 til godt 10 mio. kr

Der er brug for bibliotekerne som aldrig før også for Vanopslagh

Hen over sommeren har der været en del debat om biblioteket, som opstod i kølvandet på at formanden for Liberal Alliances Alex Vanopslagh i sin bog ’Vejen til ansvar’ forslår at lukke bibliotekerne. Debatten koger stadig og i dag tager vi en tur i et par radiokanaler, hvor Radio4 sætter emnet til debat kl. 9.00-10.00 og Paw Østergaard Jensen, formand for Danmarks Biblioteksforening spiller ud i Radio4 kl. 09.35 i en snak om, hvorfor det er der er behov for bibliotekerne som ingensinde før og det er da også landets mest besøgte kulturinstitution. P1 Debat forsætter Kl 12.15 -13.30 (denne er udsat til senere på ugen) hvor spørgsmålene igennem debatten bliver: ’Luk folkebibliotekerne? Kan og bør private erstatte dem? Vil det sætte viden, dannelse og lokalsamfund og sammenhængskraft over styr, hvis man lukker? Er bogen død? Er det bibliotekernes rolle at holde diverse arrangementer? Og er systemet indrettet rigtigt i kommunalt regi?’ Panelet er: Jens Kristian Lütken (V) KBH, Simon Fe