Gå videre til hovedindholdet

Mens vi er i Corona-karantæne, skulle vi så ikke finde ro og refleksion, ved at læse nogle bøger? #karantænebøger

Alvor. Sammenhold. Samfundssind. reflektion. Ingen panik. Ingen hamstring. Pas på hinanden! Pas på de svage! Følg myndighedernes anvisninger - se coronavirus.dk

Statsministeren har meldt ud, at alle de der kan, skal holde sig hjemme og at alle offentligt ansatte uden kritiske funktioner sendes hjem. Det betyder at skoler og biblioteker er lukkede.

Hvad skal vi så lave når vi alle er i mere eller mindre frivillig corona karantæne. Ja man kan jo forsøge at finde den indre ro og sætte sig og læse bøger.

Men det digitale bibliotek har stadig åbent - prøv ereolen.dk og dine børn kan også bruge ereolengo.dk/ (hvor de kan logge ind med deres UNI login, hvis altså deres kommune har adgang)

Vi har også lavet en guide hvor du kan finde andre veje til digitale litterære oplevelser læsdigitalt.dk/

Bøgerne gør nemlig noget ved os som mennesker. Skønlitteratur udvikler identitet og empati og i en tid, hvor vi er udfordret og mindes om vores udødelighed, har vi brug for det refleksive rum som læsningen kan give os og som kan sætte ord på den nødvendig dialog.

Og så er det jo altså fedt at dykke ned i en god bog, så prøv det.

Når det så er sagt, hvad kan man så læse hvis man ønsker at dykke ned i den helt aktuelle problemstilling med at være i karantæne? Inspireret af InformationNiels Ivar Larsen, har jeg sat mig for at lave en liste med titler der beskæftiger sig med emnet. 

Det kan også være inspirationen til at tale om, hvad truslen fra sygdom, karantæne, angst og isolation gør ved os i den aktuelle situation. En svær snak, som vi også hele tiden skal have med vores børn. Men litteraturen hjælper og med at finde et sprog og en refleksion. 

Har du nogle ideer til bøger om karantæne så skriv til mig eller brug #karantænebøger 
(desværre kan du ikke finde så mange af dem på ereolen, da de ikke er tilgængelige digitalt, men så kan vi måske låne af hinanden)

Åndens Fænomenologi - G.W.F. Hegel
Er du hjemmekarantæneramt og utryg i en coronatid? Her er et råd: Grib ’Åndens Fænomenologi’ af denne forfatter. Læs den fra start til slut. Tal så med andre om dialektisk erkendelsesteori – og de vil automatisk sky dit selskab.

Dekameron - Boccaccio
Man kan også læse ’Dekameron’, skrevet som rammefortælling af denne 1300-tals-forfatter: Syv unge kvinder og tre unge mænd sidder i selvvalgt karantæne og fortæller hinanden 100 historier i en villa uden for Firenze, mens Den Sorte Død hærger.

Pesten kommer til Bergamo - J.P. Jacobsen
Af anden oplagt, men knap så opmuntrende karantænelekture findes naturligvis denne forfatters berømte ’Pesten kommer til Bergamo’: »Dag for dag blev den gruelige Smitte gridskere i sit Tag. Forfærdelsen steg op som til Galenskab.«

Kærlighed i koleraens tid - G.G. Márquez
En af mine all time farvoritbøger som jeg læser med mellemrum, og så også Niels Ivar Larsen nævner i Information, som en sidste litterær modgift kunne være denne livsbekræftende ’Kærlighed i koleraens tid’ om en mand, der i et koleraplaget Colombia, må vente 53 år, 7 måneder og 11 dage på at få den kvinde, han elsker.

Kold karantæne -David Koepp 
”Kold Karantæne” er en sci-fi thriller om en livsfarlig og yderst smitsom svampeart.

"To Års Karantæne" John Søndergaard Andersen 
Bogen foregår i Grønland i 70'erne og handler om hvordan en ung mand formår at bibeholde egne værdier trods barske oplevelser i et råt og nådesløst miljø. 'To års karantæne' viser også hvad det er vi udsætter vores børn for, når vi river dem ud af deres trygge hverdag.

Niende marts to tusinde og tyve af Mariangela Gualtieri
Digte kan noget med at skabe stemning. Poesien kan give os en emotionel indsigt i os selv, i andre og i hele verden. Det har jeg skrevet om her Nu ved vi, hvor trist det er at holde en meters afstand til hinanden #Corona #covid19
Skriv selv et coronadigt
Poetry slammer Peter Dyreborg har gang i et projekt, hvor han opfordre til at skrive Coronadigte. Kender du en ung, der skriver? Eller en midaldrende/ældre?
Eller en lærer, der kan bruge kreative input til undervisningen?
Del gerne. Og lad verden få en masse gode digte og meget andet godt i disse mærkelige tider. Se mere om det herThe Rain - Netflex
Man kunne jo også falde i en Netflexserie som The Rain, der udspiller sig seks år efter en brutal virus udrydder det meste af Skandinaviens befolkning og et søskendepar ..... men man kunne også lade være og finde den mentale styrke der skabes ved at læse, reflekterer og tale sammen om det.
Har du nogle ideer til bøger om karantæne så skriv til mig eller brug #karantænebøger

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Hør, hvorfor børn, der vokser op med bøger, klarer sig bedre senere i livet

Kulturmagasinet  KRÆS - RADIO4   (kl. 14.00-15.00) skal i dag handle om hvorfor det er vigtigt at børn læser.  Ikke kun fordi det er fedt at læse gode historier, men fordi n y forskning bekræfter, at tilgængelige bøger i hjemmet hjælper børn til at læse mere, blive bedre læsere og bedre uddannet senere i livet. Og har børnene ikke adgang til bøger i hjemmet er det vigtigt at de får adgang via andre institutioner som biblioteker. Det budskab udfolder sig i en samtale mellem Ea Hoppe Blaabæk, post. doc KU, Michel Steen-Hansen direktør i Danmarks Biblioteksforening og værten "kulturjunkien" Maja Hald.   Hør det her  Det hele tager sit afsæt i Ea Hoppe Blaabæk ph.d.-afhandling om, hvordan forældre giver kulturel, social arv videre til deres børn. Den er også blevet fyldigt omtalt i Kristeligt Dagblad  I   Kristeligt Dagblad   artikel skriver det også at afhandlingen punkterer en, for avisen og tilsyneladende også forskeren, udbredt myte om bibliotekerne som kulturelle fyrtårne

Når folkeskoler og folkebiblioteker bruger hinanden

I sidste uge efterlyste jeg gode eksempler på samarbejder mellem Folkebiblioteker og Folkeskoler og det er strømmet ind. Tak for det.  Det er også startskuddet på  Danmarks Biblioteksforening temaside om Folkebibliotekerne og den nye folkeskolereform, som du kan se og bidrage til på db.dk/folkeskole Jeg har lavet et kort oplæg til det "Dialogmøder om den åbne skole" som undervisningsministeret afholder i dag og alle de eksempler jeg kommer med vil indgå i DB's tema. Til præsentationen har jeg også fået hjælp af Signe Jarvad Chef Københavns Biblioteker - Kultur Valby, som har arbejdet systematisk med de københavnske bibliotekers læringsindsat i forhold til folkeskolen.  Vores fokus vil være understøtteden undervisning  som det udtrykkes i den nye folkeskolereform. På længere sigt vil DB lavet et inspirationskatalog til alle landets biblioteker, skoler og kommuner om hvordan vi kan udnytte de forskellige kompetencer vi besidder til gavn for eleverne og vide

Regeringen vil bruge 130 millioner på at genoplive døde bymidter i 'donut-byer' - biblioteket er en oplagt hjertestarter

Regeringen lancerer i dag en forsøgsordning, hvor 10 byer i landet skal deles om 130 millioner kroner. De skal bruges på, at bymidterne skal genopfinde sig selv og få livet tilbage, forklarer indenrigs- og boligminister, Kaare Dybvad (S). - Jeg tror det er vigtigt at kigge på, hvilke andre ting man kan gøre for at gøre det attraktivt for folk at opholde sig i midtbyerne, siger han til DR . I den sammenhæng kan kultur og specielt biblioteker spille en afgørende rolle, hvis man skal modvirke den såkaldte DONUTEFFEKT. I Donut-byer er der befolkningsvækst i forstæderne, og folk i forstæderne tager ikke længere ind til byen for at handle, fordi de handler på nettet, i storcentre eller i de større byer, hvor de har arbejde. Denne effekt ses i de små og mellemstore byer, hvor man endnu ikke har fundet en løsning på problematikken. I sådanne byer kan kultur og kreativ udnyttelse af bymidten spille en særdeles vigtig rolle Det ligger i forlængelse af regeringsudspillet fra sidste år "Tætte