torsdag den 12. marts 2020

Mens vi er i Corona-karantæne, skulle vi så ikke finde ro og refleksion, ved at læse nogle bøger? #karantænebøger

Alvor. Sammenhold. Samfundssind. reflektion. Ingen panik. Ingen hamstring. Pas på hinanden! Pas på de svage! Følg myndighedernes anvisninger - se coronavirus.dk

Statsministeren har meldt ud, at alle de der kan, skal holde sig hjemme og at alle offentligt ansatte uden kritiske funktioner sendes hjem. Det betyder at skoler og biblioteker er lukkede.

Hvad skal vi så lave når vi alle er i mere eller mindre frivillig corona karantæne. Ja man kan jo forsøge at finde den indre ro og sætte sig og læse bøger.

Men det digitale bibliotek har stadig åbent - prøv ereolen.dk og dine børn kan også bruge ereolengo.dk/ (hvor de kan logge ind med deres UNI login, hvis altså deres kommune har adgang)

Vi har også lavet en guide hvor du kan finde andre veje til digitale litterære oplevelser læsdigitalt.dk/

Bøgerne gør nemlig noget ved os som mennesker. Skønlitteratur udvikler identitet og empati og i en tid, hvor vi er udfordret og mindes om vores udødelighed, har vi brug for det refleksive rum som læsningen kan give os og som kan sætte ord på den nødvendig dialog.

Og så er det jo altså fedt at dykke ned i en god bog, så prøv det.

Når det så er sagt, hvad kan man så læse hvis man ønsker at dykke ned i den helt aktuelle problemstilling med at være i karantæne? Inspireret af InformationNiels Ivar Larsen, har jeg sat mig for at lave en liste med titler der beskæftiger sig med emnet. 

Det kan også være inspirationen til at tale om, hvad truslen fra sygdom, karantæne, angst og isolation gør ved os i den aktuelle situation. En svær snak, som vi også hele tiden skal have med vores børn. Men litteraturen hjælper og med at finde et sprog og en refleksion. 

Har du nogle ideer til bøger om karantæne så skriv til mig eller brug #karantænebøger 
(desværre kan du ikke finde så mange af dem på ereolen, da de ikke er tilgængelige digitalt, men så kan vi måske låne af hinanden)

Åndens Fænomenologi - G.W.F. Hegel
Er du hjemmekarantæneramt og utryg i en coronatid? Her er et råd: Grib ’Åndens Fænomenologi’ af denne forfatter. Læs den fra start til slut. Tal så med andre om dialektisk erkendelsesteori – og de vil automatisk sky dit selskab.

Dekameron - Boccaccio
Man kan også læse ’Dekameron’, skrevet som rammefortælling af denne 1300-tals-forfatter: Syv unge kvinder og tre unge mænd sidder i selvvalgt karantæne og fortæller hinanden 100 historier i en villa uden for Firenze, mens Den Sorte Død hærger.

Pesten kommer til Bergamo - J.P. Jacobsen
Af anden oplagt, men knap så opmuntrende karantænelekture findes naturligvis denne forfatters berømte ’Pesten kommer til Bergamo’: »Dag for dag blev den gruelige Smitte gridskere i sit Tag. Forfærdelsen steg op som til Galenskab.«

Kærlighed i koleraens tid - G.G. Márquez
En af mine all time farvoritbøger som jeg læser med mellemrum, og så også Niels Ivar Larsen nævner i Information, som en sidste litterær modgift kunne være denne livsbekræftende ’Kærlighed i koleraens tid’ om en mand, der i et koleraplaget Colombia, må vente 53 år, 7 måneder og 11 dage på at få den kvinde, han elsker.

Kold karantæne -David Koepp 
”Kold Karantæne” er en sci-fi thriller om en livsfarlig og yderst smitsom svampeart.

"To Års Karantæne" John Søndergaard Andersen 
Bogen foregår i Grønland i 70'erne og handler om hvordan en ung mand formår at bibeholde egne værdier trods barske oplevelser i et råt og nådesløst miljø. 'To års karantæne' viser også hvad det er vi udsætter vores børn for, når vi river dem ud af deres trygge hverdag.

Niende marts to tusinde og tyve af Mariangela Gualtieri
Digte kan noget med at skabe stemning. Poesien kan give os en emotionel indsigt i os selv, i andre og i hele verden. Det har jeg skrevet om her Nu ved vi, hvor trist det er at holde en meters afstand til hinanden #Corona #covid19
Skriv selv et coronadigt
Poetry slammer Peter Dyreborg har gang i et projekt, hvor han opfordre til at skrive Coronadigte. Kender du en ung, der skriver? Eller en midaldrende/ældre?
Eller en lærer, der kan bruge kreative input til undervisningen?
Del gerne. Og lad verden få en masse gode digte og meget andet godt i disse mærkelige tider. Se mere om det herThe Rain - Netflex
Man kunne jo også falde i en Netflexserie som The Rain, der udspiller sig seks år efter en brutal virus udrydder det meste af Skandinaviens befolkning og et søskendepar ..... men man kunne også lade være og finde den mentale styrke der skabes ved at læse, reflekterer og tale sammen om det.
Har du nogle ideer til bøger om karantæne så skriv til mig eller brug #karantænebøger

Ingen kommentarer:

Send en kommentar