Gå videre til hovedindholdet

Bibliotekerne bør gradvist åbnes - Åbent brev til kulturminister Joy Mogensen

Når nu Danmark skal lukkes op efter corona-lukningen. Gradvist, ansvarligt og kontrolleret. Så vil det være oplagt at åbne landet folkebiblioteker, da man netop her vil være i stand til at tage de nødvendige forholdsregler og skabe den sikkerhed, der skal til for at undgå unødig smittespredning.

I bibliotekssektoren har vi arbejdet på en plan for hvordan det kunne ske. Gradvist, ansvarligt og kontrolleret.


Vi har skrevet et åbent brev, som vi har sendt til kulturministeren og statsministeren om hvordan det kunne gøres og hvilke scenarier vi ser som oplæg til sundhedsmyndighederne.

Åbent brev til kulturminister Joy Mogensen

Bibliotekerne bør gradvist åbnes


Med 37,6 millioner besøgende i 2018 er Danmarks mest besøgte kulturinstitution bibliotekerne. Derfor bør bibliotekerne helt oplagt være blandt de kulturtilbud der kommer med i første bølge af kulturtilbud der genåbnes, når Danmark kontrolleret og ansvarligt lukkes op.
Bibliotekerne kunne allerede tidligt under nedlukningen konstatere en markant øget tilstrømning til bibliotekernes digitale tilbud som f.eks. eReolen og Filmstriben. Borgerne har søgt litteratur og viden, mens de har været nødsaget til at blive hjemme, og her var og er bibliotekerne naturligt valg for mange.
Bibliotekerne bør derfor også være blandt de første kulturinstitutioner der åbnes kontrolleret i den næste bølge af genåbning af Danmark. På bibliotekerne vil det nemlig være muligt at genåbne, med stor sikkerhed og afstand mellem publikum, medarbejdere og andre aktører.
I bibliotekssektoren forstår vi til fulde borgernes behov, og derfor har Forbundet Kultur og Information, Bibliotekschefforeningen og Danmarks Biblioteksforening sat sig sammen for at udarbejde scenarier og en række fælles anbefalinger til hvordan en forsvarlig genåbning kan ske, som oplæg til politikere og sundhedsmyndigheder.


Bibliotekerne kan åbnes for skoler og daginstitutioner
Bibliotekerne oplever netop nu et voksende pres og ønske fra borgerne for igen at åbne dørene. Bibliotekerne får især mange henvendelser fra studerende på gymnasier og andre ungdomsuddannelser, som er desperate for at få adgang til fysiske materialer til deres opgaver.
Bibliotekerne oplever konkret mange efterspørgsler fra både børnefamilier og ældre borgere, der på grund af at de er i særlig risiko ofte er isoleret uden mulighed for besøg af nære pårørende. Bibliotekerne er en af de institutioner der har mulighed for at række mere ud til dem på en sikker og kontrolleret måde, og udlevere fysisk materiale til dem. Bibliotekerne løfter en del på andre velfærdsdagsordener og for mange udsatte børn, der mangler et sted at være uden for hjemmet, er biblioteket også et helle.
På denne baggrund foreslår Danmarks Biblioteksforening, Bibliotekschefforeningen og Forbundet Kultur og Information derfor, en forsvarlig og kontrolleret genåbning af landets folkebiblioteker. Vi foreslår i første fase en begrænset åbning af fysiske biblioteksservices, og at daginstitutioner, skoler og uddannelsesinstitutioner i begrænset omfang kan få adgang. Bibliotekerne kan skabe rum for aktiviteter for børnene, skabe adgang til læsning, musik og film, samt indgå i daginstitutionernes pædagogiske og læringsmæssige forløb i kontrollerede og sikre rammer.
Bibliotekernes direkte og indirekte støtte til kunstneriske erhverv
Vi henleder i øvrigt opmærksomheden på de store bidrag, bibliotekerne under krisen yder til trængte erhverv, som f.eks. forfatterne. Dette kraftigt øgede digitale udlån og den deraf kommende ekstra økonomiske indsprøjtning til forfattere og forlag kan kun lade sig gøre, fordi de danske folkebiblioteker har omprioriteret budgetterne til digitale udlån betragteligt i de første uger af Coronakrisen.
Hvis vi i fællesskab, tænker fremad, er vi i de danske biblioteker overbeviste om, at vi kan komme ud på den anden side på en måde, som giver både håb og mening for borgerne, bibliotekerne, læselysten og det tilhørende marked.
Krisen har vist at fællesskaber og sammenhold styrker os – som samfund og som individer. Derfor vil det være oplagt at inddrage bibliotekerne i den gradvise og kontrollerede åbning af kultursektoren, som på så mange måder har betydning for vores hverdag og som bringer os sammen, hvad enten man er barn, ung, voksen eller pensionist. Det er mere end nogensinde vigtigt at holde fast i når vi skal på den anden side af Corona.
De bedste hilsner
Steen Bording Andersen
Formand, Danmarks Biblioteksforening
Pia Henriette Friis
Formand, Bibliotekschefforeningen
Tine Segel
Formand, Forbundet Kultur og Information

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne - lad det være et wake-up call

"Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne – »grænsen er nok nået« ifølge interesseorganisation" er overskriften på en artikel i Kulturmonitor i dag. Og denne milde underdrivelse om at grænsen nok er nået stammer fra mig og Danmarks Biblioteksforening. Den kunne også have været børn der ikke har adgang til bøger bliver dårligere til at læse. Baggrunden for artiklen er en opgørelse som kulturministeriet har lavet til SF’s socialordfører, Theresa Berg-Andersen. Her har ministeren opgjort antallet af for biblioteker fra 2006 og frem til i dag og gjort det klart, at antallet af danske biblioteker er faldet drastisk gennem de sidste 17 år. Opgørelsen viser at at antallet af biblioteksfilialer, er faldet fra 420 (2006) til 310 (2022) altså en en lukning af 1/4 af bibliotekerne. Havde de dykket lidt længere tilbage end til kommunalreformen kunne de se at antallet er halveret siden 1996 hvor der var 900 betjeningssteder. Stof til politisk eftertanke I Kulturmonitor siger

Fremtidens fysiske bibliotek i Slagelse

Idé I mange år havde Slagelse Centralbibliotek ønsket en udbygning. I 2000 blev arkitekt Claus Bjarrum derfor inviteret til at fortælle om biblioteksbyggeri. Han sagde de magiske ord: I har masser af plads, I bruger den bare forkert! Det blev et af udgangspunkterne da projekt Fremtidens fysiske bibliotek tog sin begyndelse. Biblioteket havde også i nogle år haft en række organisatoriske udfordringer. Derfor valgte man at kæde de to ting sammen. Lundgaard konsulenterne blev koblet på en organisationsudvikling, samtidig med at en arkitekt fra Claus Bjarrum A/S fulgte processen. Den ny organisationsplan byggede på fire dimensioner: Kultur, Viden og Information, Børn samt en social dimension. Denne organisation har vi løbende udfoldet, men det er en ganske anden historie. Med udgangspunkt i disse dimensioner tegnede arkitekten tre skitser til et nyt bibliotek i de eksisterende bygninger. Et entusiastisk kulturudvalg traf den endelige beslutning om at iværksætte skitse 1 til godt 10 mio. kr

Der er brug for bibliotekerne som aldrig før også for Vanopslagh

Hen over sommeren har der været en del debat om biblioteket, som opstod i kølvandet på at formanden for Liberal Alliances Alex Vanopslagh i sin bog ’Vejen til ansvar’ forslår at lukke bibliotekerne. Debatten koger stadig og i dag tager vi en tur i et par radiokanaler, hvor Radio4 sætter emnet til debat kl. 9.00-10.00 og Paw Østergaard Jensen, formand for Danmarks Biblioteksforening spiller ud i Radio4 kl. 09.35 i en snak om, hvorfor det er der er behov for bibliotekerne som ingensinde før og det er da også landets mest besøgte kulturinstitution. P1 Debat forsætter Kl 12.15 -13.30 (denne er udsat til senere på ugen) hvor spørgsmålene igennem debatten bliver: ’Luk folkebibliotekerne? Kan og bør private erstatte dem? Vil det sætte viden, dannelse og lokalsamfund og sammenhængskraft over styr, hvis man lukker? Er bogen død? Er det bibliotekernes rolle at holde diverse arrangementer? Og er systemet indrettet rigtigt i kommunalt regi?’ Panelet er: Jens Kristian Lütken (V) KBH, Simon Fe