fredag den 24. april 2020

Taler man kulturen op, ved at snakke en kulturminister ned?


Det er pudsigt at opleve den inerti der opstår, når den kreative klasse udser sig et nyt offer til det kulturpolitiske alter. Helt uden skelen til større samfundsmæssige faktorer og helt uden at bekymre sig om, at kulturen i virkeligheden bliver offeret, hvis debatten handler om hvad der er den RIGTIGE kultur. Og helt uden at tænke over, hvordan man selv kunne bringe offergaver til det politiske alter, ved i fællesskab at tale kulturens betydning op, og ved sammen at vise værdien for samfundet.
Endnu en gang er det en kulturminister der sættes i orkanens øje.
Der er sikkert meget at kritisere Joy Morgensen for, men vel næppe at hun har hørt Absolut Music 2 da hun var teenager, som lige nu er det der fylder en stor del af kulturdebatten (for de udvalgte få). Ærgerligt, hvis en smagsdommerdebat kommer til at overskygge den vigtige debat om kulturens samfundsmæssige betydning.

Måske skulle vi bedømme den enkelte politiker på den førte politik, frem for på deres kulturelle smag.

Ingen tvivl om at kulturlivet er under massivt pres af coronakrisen, lige som resten af samfundet. Det ændrer vi bare ikke på, ved at tonen bliver skinger. Kulturlivet generelt har i en længere periode været ramt af politiske grønthøstere, men de standses ikke af at bashe andre menneskers kulturelle smag i deres ungdom.

Tænk f.eks. på den gang da den kulturelle klasse gjorde grin med Brian Mikkelsen, fordi hans yndlingsopera var "Phantom of the opera"! Nu er samme kulturelite vilde med ham som den længst siden kulturminister, som i sin nuværende position er i stand til af få Dansk Erhverv til at prioritere kultur.

Det ville gavne os alle sammen at sætte kulturdebatten i et større perspektiv. Tænk, hvis vi i en krisetid i stedet brugte krudtet på at vise, hvad kulturen gør for det enkelte menneske og for samfundet, når det handler om at skabe indhold i livet og om at skabe grobund for en (gen)åbning af hele samfundet.

Tænk hvis vi i den snakkende klasse tænkte, hvad kan jeg bidrage med, for at tale kulturen op.

Det tænkte jeg alt sammen over da jeg læste kulturjournalist Emil Hansen artikel, hvor han giver et andet perspektiv på kulturdebatten i almindelighed og kulturministeren smag i særdeleshed i Kulturmonitor, men det kan du selv læse på https://www.kulturmonitor.dk/et-forsvar-for-kulturministeren-og-absolute-music-2/ 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar