Gå videre til hovedindholdet

Priskrig og faldende omsætning på bøger

I de seneste dage har man i Politiken og Information kunne følge debat om det faldende bogsalg.

Flere markante røster fra bogbranchen advarede i gårsdagens Politiken om en krise affødt af de frie bogpriser, der kan få selv den blødeste paperback til at blive stiv af skræk.

LÆS Frie priser truer smalle bøger

I dag følger Politiken op med at ”helt så dramatisk mener formanden for Boghandlerforeningen, Lars Østergaard, dog ikke, situationen er. Og han afviser blankt, at hans forenings godt 400 boghandlende medlemmer har grund til at frygte fremtiden.»Vi har selvfølgelig kunnet mærke en forbrugskrise affødt af den generelle krise, men rent salgsmæssigt har vi ikke dårlige tider«, siger han……

Det har jeg tidligere skrevet om på min blog.

Politiken pointerer i dag i deres artikel

”Papirvarer skal tages indLars Østergaard erkender, at supermarkederne har overtaget en del af salget af de nyeste titler, som boghandlerne kunne tjene gode penge på, før priserne blev givet fri i 2005. Men det skal boghandlernes alternative indtjeningsmuligheder kompensere for, siger formanden:'Urimelige konkurrencevilkår'»Jeg har altid gerne villet have de lidt skæve titler, også dem, som jeg kun kan sælge en eller to af om året. Det sjove for mig har altid været at kunne hjælpe bogelskeren, der kommer ind efter en helt bestemt og sjælden bog«, fortæller han.Men med bestsellere til spotpris i supermarkedet på den anden side ad gaden, er det svært at leve af bogsalget. »Hvor jeg før solgte 75 af den nye Liza Marklund-krimi, sælger jeg kun 10-20 stykker i dag. For bogen ligger ovre i Kvickly 100 kroner billigere«, siger Peter Tinghøj. Det er urimelige konkurrencevilkår, fordi supermarkederne ikke er afhængige af at tjene på deres bogsalg, siger han. »I Kvickly kan du købe det nyeste og så skrubbe af. Jeg er formidler af bogglæde, og jeg har også de fem foregående Marklundkrimier. Det koster lidt ekstra, men så får du også den mere personlige betjening«, siger Peter Tinghøj.

POLITIKEN MENER Bogbranchen tænker for konservativt

Information skriver i dag:

”Bogsalget til supermarkeder holdes skjult

Bogsalget er gået fra slemt til værre, viser de seneste tal fra bogmarkedet. Men reelt har ingen det fulde overblik, for en stigende del af forlagenes salg til supermarkederne figurerer slet ikke i de officielle statistikker”

” Sagen er, at omsætningstallene fra Bogbarometret hovedsageligt baserer sig på den bogomsætning, der går gennem forlagsekspeditionerne DBK og NBC. Men da et stigende antal ordrer i dag bliver leveret uden om distributionsstederne og direkte til supermarkederne fra trykkerierne, er det umuligt at aflæse forlagenes reelle omsætning i de officielle statistikker.

Hvor stort udenomssalget er, ønsker hverken forlagene eller supermarkederne at oplyse.”

…….og Information skriver videre:

"Frie priser
Hverken Gyldendal, Lindhardt og Ringhof eller Politikens Forlag lægger over for Information skjul på, at de i stigende grad afsætter bøger direkte til supermarkederne uden om de almindelige distributionskanaler. Af konkurrencehensyn ønsker ingen af forlagene dog at offentliggøre de præcise tal. Det har Ilse Nørr, forlagsdirektør på forlaget Modtryk, der blandt andet udgiver Jan Guillou og Stieg Larsson, derimod ikke noget imod.

»Jeg vil tro, at godt 90 procent af de bøger, vi sælger til supermarkederne, går uden om distributionsleddet,« siger hun.

Af samme grund har hun svært ved at tro på, at den nedgang i salget til supermarkederne, som Bogbarometret viser, er reel. Og det er et problem, mener hun. Ikke mindst når det kommer til at vurdere de frie prisers effekt på den samlede bogomsætning i branchen.

»Hvis der er et stort mørketal, som slet ikke figurerer i statistikkerne, så får vi ikke et retvisende billede af, om de frie priser totalt set har betydet en større eller mindre omsætning på bogmarkedet,« siger hun.

I en leder i BogMarkedet opfordrede ansvarshavende redaktør Nils Bjervig for nylig forlagene til højere grad af åbenhed:

»Det ville klæde forlagene og gavne branchens statistikker, hvis alle leverancer blev indrapporteret til foreningen,« skrev han."

Jeg synes også vi skal have kastet lys over, hvordan salget af bøger udvikler sig og det kræver gennemskuelige statistikker. I sidste ende handler det også om hvordan fremtidens bogmarked skal se ud, hvordan vi sørger for at der er plads til både bestsellere og den smalle litteratur, som bliver truet, hvis salget overgår til nogle få store supermarkedskæder som kun prioritere de bedst sælgende bøger.

Et centralt spørgsmål er imidlertid, hvordan man får den debat i gang på et forsvarligt niveau, hvor det ikke bare handler om for eller imod liberalisering af priser, for eller imod den smalle litteratur eller bestsellere. Hvordan får vi debatten i gang om hvordan kulturstøtte skaber samfundsværdi?

Kommentarer

 1. Det er en meget sørgelig udvikling! Supermarkeder tjener på indkøbsvognen, lokker med tilbudsvarer og kan naturligvis konkurrere qua indtjeningen på andre varer. Hvis man opsøger en specialist, f.eks. en fotohandler, så kan man få vejledning omkring et kamera som en Føtex-ansat aldrig nogensinde ville kunne gi'! Eller internettet, for den sags skyld! Det er en personlig kontakt med en ekspert, som er guld værd for 'brugsanvisningsforskrækkede'.
  Men det dør!
  Tilbage står en Føtex-forhandler med et fåret udtryk og en frustreret frue med et Fuji, der ikke virker.
  Det er ikke svært at overføre scenariet til bogbranchen.

  SvarSlet
 2. Jeg ved godt, vi skal vænne os til det.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Fremtidens fysiske bibliotek i Slagelse

Idé I mange år havde Slagelse Centralbibliotek ønsket en udbygning. I 2000 blev arkitekt Claus Bjarrum derfor inviteret til at fortælle om biblioteksbyggeri. Han sagde de magiske ord: I har masser af plads, I bruger den bare forkert! Det blev et af udgangspunkterne da projekt Fremtidens fysiske bibliotek tog sin begyndelse. Biblioteket havde også i nogle år haft en række organisatoriske udfordringer. Derfor valgte man at kæde de to ting sammen. Lundgaard konsulenterne blev koblet på en organisationsudvikling, samtidig med at en arkitekt fra Claus Bjarrum A/S fulgte processen. Den ny organisationsplan byggede på fire dimensioner: Kultur, Viden og Information, Børn samt en social dimension. Denne organisation har vi løbende udfoldet, men det er en ganske anden historie. Med udgangspunkt i disse dimensioner tegnede arkitekten tre skitser til et nyt bibliotek i de eksisterende bygninger. Et entusiastisk kulturudvalg traf den endelige beslutning om at iværksætte skitse 1 til godt 10 mio. kr

Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne - lad det være et wake-up call

"Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne – »grænsen er nok nået« ifølge interesseorganisation" er overskriften på en artikel i Kulturmonitor i dag. Og denne milde underdrivelse om at grænsen nok er nået stammer fra mig og Danmarks Biblioteksforening. Den kunne også have været børn der ikke har adgang til bøger bliver dårligere til at læse. Baggrunden for artiklen er en opgørelse som kulturministeriet har lavet til SF’s socialordfører, Theresa Berg-Andersen. Her har ministeren opgjort antallet af for biblioteker fra 2006 og frem til i dag og gjort det klart, at antallet af danske biblioteker er faldet drastisk gennem de sidste 17 år. Opgørelsen viser at at antallet af biblioteksfilialer, er faldet fra 420 (2006) til 310 (2022) altså en en lukning af 1/4 af bibliotekerne. Havde de dykket lidt længere tilbage end til kommunalreformen kunne de se at antallet er halveret siden 1996 hvor der var 900 betjeningssteder. Stof til politisk eftertanke I Kulturmonitor siger

Kulturen i SVM regeringsgrundlaget 2022

Så blev sløret løftet for det nye Regeringsgrundlag i den kommende SVM-regering. I kan læse det hele her  - jeg har kigget lidt nærmere ned i de kulturpolitiske elementer.  Det indeholder et helt afsnit om om kultur.  Helt overordnet kan man mene at en flertalsregering giver mange muligheder for at udvikle kulturlivet, så alle borgere får mulighed for gode kulturtilbud. Ser man tilbage på valgkampen så har alle tre regeringspartier markeret sig med store ambitioner i valgkampen. særligt Venstre og Moderaterne har lovet massive investeringer i kulturlivet – så det er spændende at se hvordan de konkret vil indfri ambitionerne. Så må vi vente spændt til i morgen, hvor regeringen vil afsløre deres ministerliste og se om der kommer en ambitiøs kulturminister. I regeringsgrundlaget er ét afsnit om kultur: 7.3 Kultur og kirke Kulturen udfordrer vores måde at tænke og se verden på samtidig med, at det binder os sammen som land og folk. Det er den danske identitet