Gå videre til hovedindholdet

Priskrig og faldende omsætning på bøger

I de seneste dage har man i Politiken og Information kunne følge debat om det faldende bogsalg.

Flere markante røster fra bogbranchen advarede i gårsdagens Politiken om en krise affødt af de frie bogpriser, der kan få selv den blødeste paperback til at blive stiv af skræk.

LÆS Frie priser truer smalle bøger

I dag følger Politiken op med at ”helt så dramatisk mener formanden for Boghandlerforeningen, Lars Østergaard, dog ikke, situationen er. Og han afviser blankt, at hans forenings godt 400 boghandlende medlemmer har grund til at frygte fremtiden.»Vi har selvfølgelig kunnet mærke en forbrugskrise affødt af den generelle krise, men rent salgsmæssigt har vi ikke dårlige tider«, siger han……

Det har jeg tidligere skrevet om på min blog.

Politiken pointerer i dag i deres artikel

”Papirvarer skal tages indLars Østergaard erkender, at supermarkederne har overtaget en del af salget af de nyeste titler, som boghandlerne kunne tjene gode penge på, før priserne blev givet fri i 2005. Men det skal boghandlernes alternative indtjeningsmuligheder kompensere for, siger formanden:'Urimelige konkurrencevilkår'»Jeg har altid gerne villet have de lidt skæve titler, også dem, som jeg kun kan sælge en eller to af om året. Det sjove for mig har altid været at kunne hjælpe bogelskeren, der kommer ind efter en helt bestemt og sjælden bog«, fortæller han.Men med bestsellere til spotpris i supermarkedet på den anden side ad gaden, er det svært at leve af bogsalget. »Hvor jeg før solgte 75 af den nye Liza Marklund-krimi, sælger jeg kun 10-20 stykker i dag. For bogen ligger ovre i Kvickly 100 kroner billigere«, siger Peter Tinghøj. Det er urimelige konkurrencevilkår, fordi supermarkederne ikke er afhængige af at tjene på deres bogsalg, siger han. »I Kvickly kan du købe det nyeste og så skrubbe af. Jeg er formidler af bogglæde, og jeg har også de fem foregående Marklundkrimier. Det koster lidt ekstra, men så får du også den mere personlige betjening«, siger Peter Tinghøj.

POLITIKEN MENER Bogbranchen tænker for konservativt

Information skriver i dag:

”Bogsalget til supermarkeder holdes skjult

Bogsalget er gået fra slemt til værre, viser de seneste tal fra bogmarkedet. Men reelt har ingen det fulde overblik, for en stigende del af forlagenes salg til supermarkederne figurerer slet ikke i de officielle statistikker”

” Sagen er, at omsætningstallene fra Bogbarometret hovedsageligt baserer sig på den bogomsætning, der går gennem forlagsekspeditionerne DBK og NBC. Men da et stigende antal ordrer i dag bliver leveret uden om distributionsstederne og direkte til supermarkederne fra trykkerierne, er det umuligt at aflæse forlagenes reelle omsætning i de officielle statistikker.

Hvor stort udenomssalget er, ønsker hverken forlagene eller supermarkederne at oplyse.”

…….og Information skriver videre:

"Frie priser
Hverken Gyldendal, Lindhardt og Ringhof eller Politikens Forlag lægger over for Information skjul på, at de i stigende grad afsætter bøger direkte til supermarkederne uden om de almindelige distributionskanaler. Af konkurrencehensyn ønsker ingen af forlagene dog at offentliggøre de præcise tal. Det har Ilse Nørr, forlagsdirektør på forlaget Modtryk, der blandt andet udgiver Jan Guillou og Stieg Larsson, derimod ikke noget imod.

»Jeg vil tro, at godt 90 procent af de bøger, vi sælger til supermarkederne, går uden om distributionsleddet,« siger hun.

Af samme grund har hun svært ved at tro på, at den nedgang i salget til supermarkederne, som Bogbarometret viser, er reel. Og det er et problem, mener hun. Ikke mindst når det kommer til at vurdere de frie prisers effekt på den samlede bogomsætning i branchen.

»Hvis der er et stort mørketal, som slet ikke figurerer i statistikkerne, så får vi ikke et retvisende billede af, om de frie priser totalt set har betydet en større eller mindre omsætning på bogmarkedet,« siger hun.

I en leder i BogMarkedet opfordrede ansvarshavende redaktør Nils Bjervig for nylig forlagene til højere grad af åbenhed:

»Det ville klæde forlagene og gavne branchens statistikker, hvis alle leverancer blev indrapporteret til foreningen,« skrev han."

Jeg synes også vi skal have kastet lys over, hvordan salget af bøger udvikler sig og det kræver gennemskuelige statistikker. I sidste ende handler det også om hvordan fremtidens bogmarked skal se ud, hvordan vi sørger for at der er plads til både bestsellere og den smalle litteratur, som bliver truet, hvis salget overgår til nogle få store supermarkedskæder som kun prioritere de bedst sælgende bøger.

Et centralt spørgsmål er imidlertid, hvordan man får den debat i gang på et forsvarligt niveau, hvor det ikke bare handler om for eller imod liberalisering af priser, for eller imod den smalle litteratur eller bestsellere. Hvordan får vi debatten i gang om hvordan kulturstøtte skaber samfundsværdi?

Kommentarer

  1. Det er en meget sørgelig udvikling! Supermarkeder tjener på indkøbsvognen, lokker med tilbudsvarer og kan naturligvis konkurrere qua indtjeningen på andre varer. Hvis man opsøger en specialist, f.eks. en fotohandler, så kan man få vejledning omkring et kamera som en Føtex-ansat aldrig nogensinde ville kunne gi'! Eller internettet, for den sags skyld! Det er en personlig kontakt med en ekspert, som er guld værd for 'brugsanvisningsforskrækkede'.
    Men det dør!
    Tilbage står en Føtex-forhandler med et fåret udtryk og en frustreret frue med et Fuji, der ikke virker.
    Det er ikke svært at overføre scenariet til bogbranchen.

    SvarSlet
  2. Jeg ved godt, vi skal vænne os til det.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

The development of ‘open library’ in Denmark #wlic2013

In occasion of my participation in the World Congress for Libraries IFLA, I have made ​​a presentation of the libraries in Denmark and especially the concept we call OPEN LIBRARIES. The theme of WLIC 2013 is "Future Libraries: Infinite Possibilities" and OPEN LIBRARIES is one of the possibilities. In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books. We have 98 municipalities and all of them are obligated, by legislation, to have a library and to finance it. Some of the municipalities have more than one library. We have approximately 450 public libraries, to a population of 5,5 mil. people.  Half of the libraries are closed in the last ten years, but the development has hopefully stopped now. It seems that development lead to fewer and few...

Hvad læser børn i en skole uden et bibliotek?

Mine største børn siger stadig at de går på skolebiblioteker, men jeg tvivler på at min den yngste på 4 kommer til at kende begrebet. I kølvandet på folkeskolereformen er skolebiblioteket nemlig blevet afskaffet eller i hvert fald erstattet af pædagogiske læringscentre . Hvad betyder det for skolen og elevernes kompetencer i forhold til traditionelle biblioteksdyder som litteratursøgning, kildekritik og læselyst, når man ændre fokus fra bibliotek til læringscenter. Det er tanker der er inspireret af at jeg er på vej til generalforsamling i Aarhus hos Kommunernes Skolebiblioteksforening eller de har naturligvis også skiftet navn til  Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre . En forening som vi I Danmarks Biblioteksforening har et godt og udbytterigt samarbejder med, hvilket vi desværre ikke har med den anden "skolebiblioteksforening" Pædagogisk LæringsCenterForening som har meddelt at de ikke længere ønsker at deltage i biblioteksparaplysamarbejdet da de ikke l...

Open libraries - without staff ............. all the time

Do you know this when you visit the library? The experience is no longer as common in Denmark North Beach: San Francisco Public Library   yesterday at 9:55 am When I as a Dane participant in such a big event like IFLA or the ALA Annual Meeting is one of the questions we often get; is it true that in Denmark the libraries are open without staff?  The answer I give is; no, we do not have libraries without staff, but we have libraries that are open even when the staff is not there. More than half of all public libraries in Denmark are now "open libraries" In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books.  See  New e-book deals between all danish publishers and the public libraries in Denmark We have 98 municip...