mandag den 22. juni 2009

»Bibliotekerne synes sgu ikke piratkopiering er okay!«

I dag skiver Metroexpres at hver tredje dansker indrømmer at have downloadet ulovligt, og ifølge en undersøgelse, som Brancheorganisation Ifpi har lavet, er 95 procent af alle downloads på nettet ulovlige.

Det er også baggrunden for at bibliotekerne i de seneste år har brugt rigtig mange ressourcer på at opbygge netmusik.dk hvor danskerne gratis kan downloade musik, og det er vel og mærke lovligt, fordi bibliotekerne betaler kunstnerne for at kunne udlåne numrene.

I bibliotekerne finder vi det faktisk dybt forkasteligt at så mange synes det er ok, at downloade musik ulovligt. Og derfor er vi også glade for, hvis vi kan være med til at få danskerne til at ændre adfærd ved at lave nogle løsninger der er både gratis og lovlige for brugerne. Og vi tror bestemt at netmusik.dk er en væsentlig årsag til at antallet af folk, der synes det er ok at downloade ulovligt er faldende

Faktisk har vi i år kunne se at lovlige ’downlån’ fra bibliotekerne eksploderer. Bibliotekernes lånetjeneste netmusik.dk har relanceret sig selv og mere end fordoblet de lovlige musiklån som download via nettet. Det er nemlig gratis for brugerne vi bibliotekernes tjeneste netmusik.dk, i modsætning til andre tjenester, hvor man f.eks. er afhængig af at have en bestemt internetudbyder.Siden netmusik.dk lancerede en ny udgave i april, er antallet af digitale musiklån mere end fordoblet. Det kræver kun, at man er registreret som låner på et bibliotek.

På siden søger man i 1,6 millioner numre inden for mange genrer, både brede og smalle. Man henter de enkelte stykker musik eller album ned på sin harddisk, hvorefter man kan afspille dem øjeblikkeligt. Gratis.Hurtigere og lettere I gennemsnit henter danske bibliotekslånere tilsammen 20.000 numre ned på deres computere hver eneste dag. Før relanceringen var det 8.000. Og det er ganske lovligt, for efter en uges lånetid holder numrene simpelthen op med at fungere. De kan ikke længere afspilles. Og kunstnere og pladeselskaber får betaling for de mange udlån, ligesom forfatterne får bibliotekspenge for udlån.En forklaring på netmusik.dk’s popularitet er utvivlsomt, at netmusikken kan lånes, så snart den er udkommet. En fysisk cd er derimod dømt ude i fire måneder, før den må komme på bibliotekernes hylder – hvorefter man skal stille sig op i køen af lånere og vente på, at det bliver ens tur. Fra netmusik.dk kan det samme album derimod hentes af lige så mange lånere, det skal være, samtidig.

Det glæder os, at bibliotekernes tilbud er med til at mindske mængden af ulovlige download. Samtidig håber vi, at den gode dialog som bibliotekerne har med musikbranchen også kan medføre, at karenstiden på den fysiske musik CD’er snart kan ophæves

For yderligere oplysninger, kontaktDirektør i Danmarks Biblioteksforening Michel Steen-Hansen, tlf. 4030 5230

Ingen kommentarer:

Send en kommentar