torsdag den 28. maj 2009

Udfordringer i bibliotekssektoren de næste 24 måneder

’Skal vi nå kunderne, der hvor de er, eller skal kunderne komme til os på bibliotekerne?’ Det var et af de spørgsmål, der blev vendt og debatteret, da Michel Steen-Hansen på workshop A ved årets Kontaktdag satte ord på de udfordringer, bibliotekerne står overfor i de kommende år.

Statsbiblioteket udgiver et nyhedsbrev. Jeg har sakset lidt i det de udgav i dagMichel Steen-Hansen, der er direktør for Danmarks Biblioteksforening, havde dugfriske holdninger til bibliotekernes fremtid. Det samme havde workshopdeltagerne.
Om det er bibliotekerne, der skal nå kunderne med ’tank-selv-stationer med netmusik og lydbøger og bogautomater på perronen, så underholdningen er klaret til togturen, eller om kunderne partout skal besøge biblioteket, kom der ikke noget endegyldigt svar på. Der imod var der enighed om, at en kombination med ’både-og’ må være at foretrække.

Være forrest med tiltag til borgerne
Ifølge Michel Steen-Hansen, bør bibliotekerne være forrest i forhold til de tilbud, der gives borgerne. Vi har den direkte kontakt, og det skal udnyttes. Han kommenterede bl.a. på følgende udviklingsområder:
Fra information til kommunikation
Fra samling til service
Bedre adgang til indhold
Digital formidling 24/7

Digitale og fysiske udfordringer
Diskussionen kom omkring emnet teknologi. Der findes mange former for brugbar teknologi, der kan integreres i bibliotekernes hverdag og tilbud; mobil, chip etc. Michel Steen-Hansen er overbevist om, at bibliotekerne kan og bør udfordre dette område yderligere og turde spille med som en aktiv spiller.

Stå sammen
Et væsentligt issue for bibliotekerne er samarbejde. Det kan f.eks. være svært at fange de unges opmærksomhed i mængden af andre tilbud. Men Michel Steen-Hansen mener bestemt, at hvis alle biblioteker samarbejder og er med, kan det nye børnesite ’Pissegratis’ have en fremtid, der måske kan hamle op med portaler som Arto.

Formidling er væsentlig
Det er enormt vigtigt, at bibliotekerne får formidlet, hvem de er, og hvad man kan bruge dem til. Med eksempler hentet fra unge, som: ’kan man låne musik på biblioteket?’ og ’Nå, kan man godt genlåne en bog…’ bliver det tydeligt, at formidlingen ikke er god nok. Hvorfor knytter vi ikke de forskellige informationer og services sammen? Hvorfor fortæller vi ikke om litteratur.dk eller netmusikken ved et udlån?

Michel Steen-Hansen prikkede med sit inspirerende og højaktuelle oplæg til deltagerne, hvilket resulterede i en eftermiddag, der bød på en god og nærende dialog om bibliotekernes rolle i fremtiden.

Af Ulla Eltang Sylvestersen Statsbiblioteket.

Michel Steen-Hansens præsentation

Ingen kommentarer:

Send en kommentar