Gå videre til hovedindholdet

Kreative og engagerede folk har travlt med at tænke masser af tanker om fremtidens bibliotek

En af de store sjællandske lokaleaviser mener at bibliotekerne kommer højt på dagsordnen til kommunevalget. Det er Dagbladet, der i sin Ringsted udgave den 11. April skriver:
”Kreative og engagerede folk her og i udlandet har altså travlt med at tænke masser af tanker om fremtidens bibliotek. Spørgsmålet er, hvad de lokale politikere synes om det hele. Og hvad er det helt præcist, de forestiller sig med en eventuel privatisering? Mon ikke vi for alvor kan blive klogere på det, efterhånden som kommunalvalget nærmer sig?”

De stiller spørgsmålet med baggrund i den privatiseringsdebat der er vedr. biblioteket i Ringsted, men også i forhold til selve begrebet ”bibliotek” og hvilke associationer det rejser. Det er noget af det man har arbejdet med i London, hvor fire biblioteker har skiftet navn til "Idea Store" (idébutik). Borgerne i området forbinder nemlig ikke ordet bibliotek med noget positivt, men med noget støvet, akademisk noget, der kun er for studerende eller folk med en høj uddannelse. "Idea Store" signalerer til gengæld noget åbent og kreativt og er for alle - og så drives de som butikker, der skal sælge en vare. Bøgerne præsenteres indbydende, der er et caféområde med god kaffe og personalet cirkulerer hele tiden og hjælper "kunderne". Biblioteket er også hjemsted for en masse kurser i alt fra sprog og økonomi til mekanik og krystalhealing, og brugerne bliver inviteret til at overnatte på biblioteket og bydes på rundstykker og frisktrykte aviser om morgenen.

Spørgsmålet er så om det ændre image at skifte navn eller om images i virkeligheden skabes af indholdet. Jeg tror godt man kan holde fast i en fælles betegnelse som bibliotek, og stadig udvikle det ud fra, at det ikke længere kun er en bogsamling.

Dagbladets artikel tager da også udgangspunkt i mit oplæg til Danmarks Biblioteksforenings årsmøde om hvordan vi får sat de der biblioteket på dagsordnen til kommunevalget.

I deres udlægning lyder det sådan:
”Da Danmarks Biblioteksforening for nylig holdt årsmøde, handlede hans tale nemlig primært om, hvordan bibliotekerne kan komme på dagsordenen op til kommunalvalget i november. Det har han flere gode idéer til. For eksempel nævnte han, at Danmarks Biblioteksforening opfordrer bibliotekschefer til allerede før sommerferien at planlægge det første vælgermøde på biblioteket , ligesom der kan laves en "politisk markedsdag". Her kan man skabe et politisk hjørne med valgmateriale og mulighed for at møde en politiker, ligesom "dagens politiker" kan præsenteres på bibliotekets hjemmeside.

Men ikke nok med det. Bibliotekerne skal også på forsiden af aviserne, og det kan de måske komme ved at lave en meningsmåling, hvor man for eksempel spørger folk, om de ved, hvem der betaler for biblioteket , om de bruger bibliotekets mange tilbud på internettet og om biblioteket har de rette åbningstider . Biblioteksforeningen kan også undersøge, hvordan det går med de kommunale budgetter . For som Michel Steen-Hansen påpegede, skal de kommunale budgetter jo vedtages, omtrent mens valgkampen raser. Og bliver bibliotekernes budget beskåret, er det en oplagt sag at få frem, mener han.

Michel Steen-Hansen spurgte også forsamlingen på årsmødet, om det mon er muligt at rejse en sag, som vil ryge direkte på de lokale kulturudvalgs dagsordner. Det kunne for eksempel handle om muligheden for at lave selvbetjente biblioteker - eventuelt bare på en del af dagen, hvor der ellers ville være lukket . Eller ved at spørge, om bibliotekerne mon kan stå for undervisning og borgerservice. Foreningen har også formuleret et par e-mails med "ammunition til valgkampen", hvor politikerne kan blive klædt på med oplysninger om, at biblioteker styrker integrationen og skaber et godt uddannelsesmiljø.”

Og jo jeg tror altså på at vi kan sætte bibliotekerne højt på dagsordnen, når der skal prioriteres ude i kommunerne og ikke kun ud fra lokale privatiseringsdebatter, men fordi bibliotekerne har en væsentlig samfundsnytte og er med til at skabe merværdi, simpelthen fordi viden skaber vækst, så lad os dele den og til det er bibliotekerne altså rigtig gode.

Se hele Dagbladets artikel her: http://artikler-og-dokumenter.googlegroups.com/web/Dagbladet_11-04-09_-_h%C3%B8rt_i_byen.pdf?gsc=VVn_XgsAAABALlt27d0sWUM0pRsq3Jjk

Kommentarer

 1. Hej Michell!
  Jeg synes, idéen om et vælgermøde på biblioteket er lige i vinkel. Jeg er sikker på, at det vil tiltrække mange vælgere og sætte fokus på bibliotekerne.
  Nu håber jeg bare, at de flinke biblioteksledere både ser og følger op på opfordringen.
  Jeg følger din blog dagligt - er der andre derude, der også gør det???
  Venlig hilsen
  biblioteksstuderende, Vibeke Börninck

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Hør, hvorfor børn, der vokser op med bøger, klarer sig bedre senere i livet

Kulturmagasinet  KRÆS - RADIO4   (kl. 14.00-15.00) skal i dag handle om hvorfor det er vigtigt at børn læser.  Ikke kun fordi det er fedt at læse gode historier, men fordi n y forskning bekræfter, at tilgængelige bøger i hjemmet hjælper børn til at læse mere, blive bedre læsere og bedre uddannet senere i livet. Og har børnene ikke adgang til bøger i hjemmet er det vigtigt at de får adgang via andre institutioner som biblioteker. Det budskab udfolder sig i en samtale mellem Ea Hoppe Blaabæk, post. doc KU, Michel Steen-Hansen direktør i Danmarks Biblioteksforening og værten "kulturjunkien" Maja Hald.   Hør det her  Det hele tager sit afsæt i Ea Hoppe Blaabæk ph.d.-afhandling om, hvordan forældre giver kulturel, social arv videre til deres børn. Den er også blevet fyldigt omtalt i Kristeligt Dagblad  I   Kristeligt Dagblad   artikel skriver det også at afhandlingen punkterer en, for avisen og tilsyneladende også forskeren, udbredt myte om bibliotekerne som kulturelle fyrtårne

Når folkeskoler og folkebiblioteker bruger hinanden

I sidste uge efterlyste jeg gode eksempler på samarbejder mellem Folkebiblioteker og Folkeskoler og det er strømmet ind. Tak for det.  Det er også startskuddet på  Danmarks Biblioteksforening temaside om Folkebibliotekerne og den nye folkeskolereform, som du kan se og bidrage til på db.dk/folkeskole Jeg har lavet et kort oplæg til det "Dialogmøder om den åbne skole" som undervisningsministeret afholder i dag og alle de eksempler jeg kommer med vil indgå i DB's tema. Til præsentationen har jeg også fået hjælp af Signe Jarvad Chef Københavns Biblioteker - Kultur Valby, som har arbejdet systematisk med de københavnske bibliotekers læringsindsat i forhold til folkeskolen.  Vores fokus vil være understøtteden undervisning  som det udtrykkes i den nye folkeskolereform. På længere sigt vil DB lavet et inspirationskatalog til alle landets biblioteker, skoler og kommuner om hvordan vi kan udnytte de forskellige kompetencer vi besidder til gavn for eleverne og vide

Regeringen vil bruge 130 millioner på at genoplive døde bymidter i 'donut-byer' - biblioteket er en oplagt hjertestarter

Regeringen lancerer i dag en forsøgsordning, hvor 10 byer i landet skal deles om 130 millioner kroner. De skal bruges på, at bymidterne skal genopfinde sig selv og få livet tilbage, forklarer indenrigs- og boligminister, Kaare Dybvad (S). - Jeg tror det er vigtigt at kigge på, hvilke andre ting man kan gøre for at gøre det attraktivt for folk at opholde sig i midtbyerne, siger han til DR . I den sammenhæng kan kultur og specielt biblioteker spille en afgørende rolle, hvis man skal modvirke den såkaldte DONUTEFFEKT. I Donut-byer er der befolkningsvækst i forstæderne, og folk i forstæderne tager ikke længere ind til byen for at handle, fordi de handler på nettet, i storcentre eller i de større byer, hvor de har arbejde. Denne effekt ses i de små og mellemstore byer, hvor man endnu ikke har fundet en løsning på problematikken. I sådanne byer kan kultur og kreativ udnyttelse af bymidten spille en særdeles vigtig rolle Det ligger i forlængelse af regeringsudspillet fra sidste år "Tætte