onsdag den 27. august 2014

Kulturministeren brugte kulturmødet til at præsentere en ny biblioteksformidlingspris

På Kulturmødet på Mors havde Danmarks Biblioteksforening sammen med Morsø bibliotek lavet en debat om "Bibliotekets rolle i litteraturen - Litteraturens rolle i biblioteket"

Det blev noget af et tilløbsstykke, ikke kun havde vi kapaciteter som Kulturminister Marianne Jelved, Kulturudvalgsformand i Aarhus og formand for Danmarks Biblioteksforening Steen B. Andersen, Gyldendals litterære direktør Johannes Riis og næstformand i Dansk Forfatterforening Egon Clausen på scenen, vi havde også et fuldt telt af interesserede publikummer.

De godt 100 mennesker der var samlet hørte måske ikke til
blandt de aller yngste,
men matchede nok meget godt 
aldersmæssigt de 
der var på scenen . 

Forud for debatten havde næstformand i Dansk Forfatterforening Egon Clausen ulejliget sig med at skrive en kronik i berlingske som blev bragt samme dag om at bibliotekerne, efter hans opfattelse kunne gøre det bedre. Det var et glimrende afsæt for debat, omend hans horisont var ret tilbageskuende i forhold til de moderne bibliotek, hvor samlingen ikke nødvendigvis står på hylderne på det lokale bibliotek, men alligevel er tilgængelig for borgerne om ikke andet ved at bestille hjem. Al litteraturen er nemlig tilgængelig også selvom den enkelte bog måske ikke kan fås samme dag og det sætter formidlingen i centrum - hvilket kun bliver forstærket i en stadig  mere digitale verden.

DBs's formand har svaret igen, se


Det var nok også den væsentligste point fra debatten, hvor kulturministeren satte trumf på, da hun fortalte at hun vil indstifte en formidlingspris for bibliotekerne med fokus på det, der sker i biblioteksrummet. Det glæder vi os til at tage aktivt del i fra Danmarks Biblioteksforenings side.

Som Marianne Jelved selv udtrykte det til Politiken efter debatten. "Der sker en påvirkning af alle os, der er med, og jeg kan give et eksempel fra mig selv: Jeg deltog i en paneldebat om bibliotekets rolle i samfundet, og her hørte jeg mange understrege, hvor vigtig formidlingsopgaven er. Ikke bare den opgave bibliotekaren har, men også måden bibliotekerne er indrettet på, og måden tingene er udstillet på. Det blev jeg faktisk så påvirket af, at jeg nu vil overveje – ja, jeg er nødt til lige at spørge mine embedsmænd først, men jeg vil gøre det – at indstifte en formidlingspris for bibliotekerne de næste tre år med fokus på det, der sker i biblioteksrummet. Så kan vi se, hvad der kan komme af ideer og udvikling ud af det. Det er et konkret initiativ, og jeg ville aldrig have foreslået en formidlingspris, hvis jeg ikke havde været med i den debat. Vi har muligheden for under de særlige rammer her at få sat nogle nye dagsordner, fordi her er tid til at argumentere, og det forpligter: Det, jeg har lovet eller foreslået og givet af tilkendegivelser, må jeg jo følge op på.
Da vores debat nærmere sig en afslutning, havde vi planlagt at det hele skulle slutte med virkelig kultur og ikke kun snak om det. Det understregede i den grad hvad KULTUR kan, nemlig skabe oplevelse, berige os og knytte os sammen. Tre unge lokale musikere spillede op med deres egne kompositioner og straks blev teltet befolket af en noget yngre gruppe mennesker, som langsomt overtog sidepladserne fra de modne publikum, der hastede videre til endnu en snak om kultur....De fleste var nemlig fra kulturparnasset og på Mors for at debatterer med de andre professionelle debatører.

Det kan du læse mere om i den næste hvor jeg laver en større evaluering af Kulturmødet og det kulturpolitiske impact og så kan du se min forudfattede skepsis her
Bibliotekets rolle i litteraturen - Litteraturens....

Eller følge debatten i Politiken


  1. Kulturen har godt af liv på Mors - Politiken.dk

    politiken.dk/debat/profiler/hoejbjerg/.../kulturen-har-godt-af-liv-paa-mor...

     - Det er fristende at erklære sig enig med teaterdirektør Martin Lyngbo, der mener, at det netop overståede Kulturmøde på Mors er en dårlig idé.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar