Gå videre til hovedindholdet

Unge er ikke én stor homogen gruppe

I dag har jeg debatindlæg i Politikensom ser sådan ud:

Politiken bragte 20. februar en artikel om at "Popmusikere skal lokke de unge påbiblioteket" med udgangspunkt i Frederiksberg Biblioteks projekt ’GAFFA Library Session’, hvor man i samarbejde med musikmagasinet Gaffa arrangerer koncerter på biblioteket.

Det er en interessant artikel som Sabrina Skjødt har begået, og den beskriver rigtig godt, hvad bibliotekerne også kan, når de rykker og spiller med på den populære musik.

Dog har hun en forkert forsætning, når hun i sin underrubrik skriver: "De danske biblioteker har faldende besøgstal, og det er især de unge, der ikke ved, hvad de skal bruge biblioteket til."

Der er ikke et faldende besøgstal på bibliotekerne. Antallet af besøg har tværtimod været stigende de seneste år, men andelen som jævnligt går på biblioteket er faldet på det seneste.
Men det ændrer altså ikke ved, at der er flere der går ind ad døren til bibliotekerne, og at bibliotekerne er den langt mest besøgte kulturinstitution med over 36 mio. besøgende om året.

Sabrine skriver videre om koncerterne, at de ”er et led i bibliotekets strategi for at tiltrække de unge. 77 procent af de unge i alderen 15-19 år bruger slet ikke de danske biblioteker, fordi det ikke interesserer dem. Det viser en undersøgelse af danskernes kulturvaner….."
Det er faktuelt forkert at 77 % svarer sådan i den nævnte undersøgelse. Det rigtige tal er 37 % af de unge, og det kunne jo også være galt nok, hvis man ser isoleret på det.

Det er nok rigtigt, at mange biblioteker laver musiske indslag og meget andet for at tiltrække de unge. Det skal de også, for bibliotekerne skal være der for alle befolkningsgrupper uanset alder og levevis. Men at bibliotekerne ikke skulle interessere flertallet af de unge, er et noget fortegnet billede, hvilket en del andre undersøgelse da også viser. 

For det første kan man ikke betragte "unge" som en entydig homogen gruppe, da der er meget stor forskel på liv og interesser afhængig af uddannelsesmønster, arbejde, familiesituation m.v.

Egentlig ved vi det vel godt; Unge er forskellige, men alligevel sniger ”de unge” sig ofte ind som begreb, når man beskriver fænomener, og altså også i Politikens artikel.

Det vil vi gerne ændre, og det er et af udgangspunkterne for Tænketanken Fremtidens Biblioteker, som snart offentliggør den største danske segmenteringsundersøgelse, der er lavet om ”de unges” biblioteksbrug.
  
En lille appetizer fra undersøgelsen:
Ser man på unge på ungdomsuddannelser er det hele 90 % af dem som bruger biblioteket, og brugerandelen for unge på videregående uddannelser er 77 %.
Blandt unge børneforældre er det 63 % som bruger af biblioteket, altså noget mindre end de to andre brugergrupper. Alligevel er de unge børneforældre den brugergruppe, som tillægger biblioteket den største personlige værdi.

Artiklen i Politikens har til gengæld ret i, at det blandt unge i beskæftigelse kun er 24 % som har besøgt biblioteket inden for den seneste måned.


Men dette – og meget, meget mere - kan man blive meget klogere på, hvis man deltager på konferencen "Hvem er fremtidens bibliotek til?" den 5 marts på Nørrebro Teater.
Og det vil vi da også gerne invitere Politiken til at gøre, i kan se mere på db.dk


Artiklen jeg reagerer på er:

Kommentarer

 1. Hej Michel - meget interessant det her - kan du løfte sløret for flere frække tal - for jeg skal moderere en session på Gyldendal om unge, litteratur, Paradise Hotel, etc, under Kbh. læser i næste uge - den hedder For ulækker til love? (hvlket er en fantastisk titel). Jeg har nemlig brug for at dokumentere noget FORSKELLIGHED. Ville elske bibliotekstal -

  SvarSlet
 2. Hej Lotte

  Undersøgelsen offentliggøres først den 5 marts og ligger i regi af Tænketanken Fremtidens Biblioteker, men prøv at kontakte deres leder Lotte Hviid Dhyrbye lhd@db.dk for der er rimelig meget om unge

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Michel. Jeg skal først tale højt d. 6.3., så det burde kunne klappe :)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Hør, hvorfor børn, der vokser op med bøger, klarer sig bedre senere i livet

Kulturmagasinet  KRÆS - RADIO4   (kl. 14.00-15.00) skal i dag handle om hvorfor det er vigtigt at børn læser.  Ikke kun fordi det er fedt at læse gode historier, men fordi n y forskning bekræfter, at tilgængelige bøger i hjemmet hjælper børn til at læse mere, blive bedre læsere og bedre uddannet senere i livet. Og har børnene ikke adgang til bøger i hjemmet er det vigtigt at de får adgang via andre institutioner som biblioteker. Det budskab udfolder sig i en samtale mellem Ea Hoppe Blaabæk, post. doc KU, Michel Steen-Hansen direktør i Danmarks Biblioteksforening og værten "kulturjunkien" Maja Hald.   Hør det her  Det hele tager sit afsæt i Ea Hoppe Blaabæk ph.d.-afhandling om, hvordan forældre giver kulturel, social arv videre til deres børn. Den er også blevet fyldigt omtalt i Kristeligt Dagblad  I   Kristeligt Dagblad   artikel skriver det også at afhandlingen punkterer en, for avisen og tilsyneladende også forskeren, udbredt myte om bibliotekerne som kulturelle fyrtårne

Når folkeskoler og folkebiblioteker bruger hinanden

I sidste uge efterlyste jeg gode eksempler på samarbejder mellem Folkebiblioteker og Folkeskoler og det er strømmet ind. Tak for det.  Det er også startskuddet på  Danmarks Biblioteksforening temaside om Folkebibliotekerne og den nye folkeskolereform, som du kan se og bidrage til på db.dk/folkeskole Jeg har lavet et kort oplæg til det "Dialogmøder om den åbne skole" som undervisningsministeret afholder i dag og alle de eksempler jeg kommer med vil indgå i DB's tema. Til præsentationen har jeg også fået hjælp af Signe Jarvad Chef Københavns Biblioteker - Kultur Valby, som har arbejdet systematisk med de københavnske bibliotekers læringsindsat i forhold til folkeskolen.  Vores fokus vil være understøtteden undervisning  som det udtrykkes i den nye folkeskolereform. På længere sigt vil DB lavet et inspirationskatalog til alle landets biblioteker, skoler og kommuner om hvordan vi kan udnytte de forskellige kompetencer vi besidder til gavn for eleverne og vide

Regeringen vil bruge 130 millioner på at genoplive døde bymidter i 'donut-byer' - biblioteket er en oplagt hjertestarter

Regeringen lancerer i dag en forsøgsordning, hvor 10 byer i landet skal deles om 130 millioner kroner. De skal bruges på, at bymidterne skal genopfinde sig selv og få livet tilbage, forklarer indenrigs- og boligminister, Kaare Dybvad (S). - Jeg tror det er vigtigt at kigge på, hvilke andre ting man kan gøre for at gøre det attraktivt for folk at opholde sig i midtbyerne, siger han til DR . I den sammenhæng kan kultur og specielt biblioteker spille en afgørende rolle, hvis man skal modvirke den såkaldte DONUTEFFEKT. I Donut-byer er der befolkningsvækst i forstæderne, og folk i forstæderne tager ikke længere ind til byen for at handle, fordi de handler på nettet, i storcentre eller i de større byer, hvor de har arbejde. Denne effekt ses i de små og mellemstore byer, hvor man endnu ikke har fundet en løsning på problematikken. I sådanne byer kan kultur og kreativ udnyttelse af bymidten spille en særdeles vigtig rolle Det ligger i forlængelse af regeringsudspillet fra sidste år "Tætte