Gå videre til hovedindholdet

Unge er ikke én stor homogen gruppe

I dag har jeg debatindlæg i Politikensom ser sådan ud:

Politiken bragte 20. februar en artikel om at "Popmusikere skal lokke de unge påbiblioteket" med udgangspunkt i Frederiksberg Biblioteks projekt ’GAFFA Library Session’, hvor man i samarbejde med musikmagasinet Gaffa arrangerer koncerter på biblioteket.

Det er en interessant artikel som Sabrina Skjødt har begået, og den beskriver rigtig godt, hvad bibliotekerne også kan, når de rykker og spiller med på den populære musik.

Dog har hun en forkert forsætning, når hun i sin underrubrik skriver: "De danske biblioteker har faldende besøgstal, og det er især de unge, der ikke ved, hvad de skal bruge biblioteket til."

Der er ikke et faldende besøgstal på bibliotekerne. Antallet af besøg har tværtimod været stigende de seneste år, men andelen som jævnligt går på biblioteket er faldet på det seneste.
Men det ændrer altså ikke ved, at der er flere der går ind ad døren til bibliotekerne, og at bibliotekerne er den langt mest besøgte kulturinstitution med over 36 mio. besøgende om året.

Sabrine skriver videre om koncerterne, at de ”er et led i bibliotekets strategi for at tiltrække de unge. 77 procent af de unge i alderen 15-19 år bruger slet ikke de danske biblioteker, fordi det ikke interesserer dem. Det viser en undersøgelse af danskernes kulturvaner….."
Det er faktuelt forkert at 77 % svarer sådan i den nævnte undersøgelse. Det rigtige tal er 37 % af de unge, og det kunne jo også være galt nok, hvis man ser isoleret på det.

Det er nok rigtigt, at mange biblioteker laver musiske indslag og meget andet for at tiltrække de unge. Det skal de også, for bibliotekerne skal være der for alle befolkningsgrupper uanset alder og levevis. Men at bibliotekerne ikke skulle interessere flertallet af de unge, er et noget fortegnet billede, hvilket en del andre undersøgelse da også viser. 

For det første kan man ikke betragte "unge" som en entydig homogen gruppe, da der er meget stor forskel på liv og interesser afhængig af uddannelsesmønster, arbejde, familiesituation m.v.

Egentlig ved vi det vel godt; Unge er forskellige, men alligevel sniger ”de unge” sig ofte ind som begreb, når man beskriver fænomener, og altså også i Politikens artikel.

Det vil vi gerne ændre, og det er et af udgangspunkterne for Tænketanken Fremtidens Biblioteker, som snart offentliggør den største danske segmenteringsundersøgelse, der er lavet om ”de unges” biblioteksbrug.
  
En lille appetizer fra undersøgelsen:
Ser man på unge på ungdomsuddannelser er det hele 90 % af dem som bruger biblioteket, og brugerandelen for unge på videregående uddannelser er 77 %.
Blandt unge børneforældre er det 63 % som bruger af biblioteket, altså noget mindre end de to andre brugergrupper. Alligevel er de unge børneforældre den brugergruppe, som tillægger biblioteket den største personlige værdi.

Artiklen i Politikens har til gengæld ret i, at det blandt unge i beskæftigelse kun er 24 % som har besøgt biblioteket inden for den seneste måned.


Men dette – og meget, meget mere - kan man blive meget klogere på, hvis man deltager på konferencen "Hvem er fremtidens bibliotek til?" den 5 marts på Nørrebro Teater.
Og det vil vi da også gerne invitere Politiken til at gøre, i kan se mere på db.dk


Artiklen jeg reagerer på er:

Kommentarer

  1. Hej Michel - meget interessant det her - kan du løfte sløret for flere frække tal - for jeg skal moderere en session på Gyldendal om unge, litteratur, Paradise Hotel, etc, under Kbh. læser i næste uge - den hedder For ulækker til love? (hvlket er en fantastisk titel). Jeg har nemlig brug for at dokumentere noget FORSKELLIGHED. Ville elske bibliotekstal -

    SvarSlet
  2. Hej Lotte

    Undersøgelsen offentliggøres først den 5 marts og ligger i regi af Tænketanken Fremtidens Biblioteker, men prøv at kontakte deres leder Lotte Hviid Dhyrbye lhd@db.dk for der er rimelig meget om unge

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Michel. Jeg skal først tale højt d. 6.3., så det burde kunne klappe :)

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

The development of ‘open library’ in Denmark #wlic2013

In occasion of my participation in the World Congress for Libraries IFLA, I have made ​​a presentation of the libraries in Denmark and especially the concept we call OPEN LIBRARIES. The theme of WLIC 2013 is "Future Libraries: Infinite Possibilities" and OPEN LIBRARIES is one of the possibilities. In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books. We have 98 municipalities and all of them are obligated, by legislation, to have a library and to finance it. Some of the municipalities have more than one library. We have approximately 450 public libraries, to a population of 5,5 mil. people.  Half of the libraries are closed in the last ten years, but the development has hopefully stopped now. It seems that development lead to fewer and few...

Hvad læser børn i en skole uden et bibliotek?

Mine største børn siger stadig at de går på skolebiblioteker, men jeg tvivler på at min den yngste på 4 kommer til at kende begrebet. I kølvandet på folkeskolereformen er skolebiblioteket nemlig blevet afskaffet eller i hvert fald erstattet af pædagogiske læringscentre . Hvad betyder det for skolen og elevernes kompetencer i forhold til traditionelle biblioteksdyder som litteratursøgning, kildekritik og læselyst, når man ændre fokus fra bibliotek til læringscenter. Det er tanker der er inspireret af at jeg er på vej til generalforsamling i Aarhus hos Kommunernes Skolebiblioteksforening eller de har naturligvis også skiftet navn til  Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre . En forening som vi I Danmarks Biblioteksforening har et godt og udbytterigt samarbejder med, hvilket vi desværre ikke har med den anden "skolebiblioteksforening" Pædagogisk LæringsCenterForening som har meddelt at de ikke længere ønsker at deltage i biblioteksparaplysamarbejdet da de ikke l...

Open libraries - without staff ............. all the time

Do you know this when you visit the library? The experience is no longer as common in Denmark North Beach: San Francisco Public Library   yesterday at 9:55 am When I as a Dane participant in such a big event like IFLA or the ALA Annual Meeting is one of the questions we often get; is it true that in Denmark the libraries are open without staff?  The answer I give is; no, we do not have libraries without staff, but we have libraries that are open even when the staff is not there. More than half of all public libraries in Denmark are now "open libraries" In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books.  See  New e-book deals between all danish publishers and the public libraries in Denmark We have 98 municip...