Gå videre til hovedindholdet

Frivillig Velfærd #Folkemøde #Bibzonen #FMDK

Danmarks Biblioteksforening er på folkemødet sammen med Tænketanken Fremtidens Biblioteker.

I dag skal vi snakke om Frivillige og Velfærd

Tænketanken Fremtidens Biblioteker tager på folkemødet den 14. juni kl.12.00 i Bibzonen hul på debatten om, hvordan de danske kulturinstitutioner griber frivillighedens muligheder og udfordringer an?
Hvorfor skal vi det og hvordan? Forpasser vi en unik chance, hvis ikke vi involvere civilsamfundet i højere grad,end vi gør i dag?

Paneldeltagere
- Knud Aarup, Direktør, Socialstyrelsen
- Ole Bisbjerg, Chef for bibliotek og borgerservice, Magion
- Pernille Drost, Formand, Bibliotekarforbundet
- Hanne Thomsen, Sekretariatsleder, Det boligsociale Fællessekretariat i Slagelse Kommune
-  Lotte Hviid Dhyrbye, Leder, TænketankenDebat med panel og publikum: Ordstyrer vil tage udgangspunkt i følgende spørgsmål:
-  Hvor går grænserne for frivillighed? Kan vi selv sætter grænserne og hvordan?

- Har vi som kulturinstitutioner et ansvar for at involvere frivillige? Både et samfundsansvar men også for vores institutioner: Kan vi tillade os at lade være ifht. muligheder for brugerinvolvering, ressourcer, innovation?

- Er der risiko for, at vi bliver afhænge af de frivillige kræfter? Er det overhovedet et problem, hvis vi gør?

- Er flere frivillige i sig selv et gode? Og er vi klar til at investere de nødvendige ressourcer, der skal til, hvis vi både skal fastholde og rekruttere frivillige – og især de unge frivillige, der har en anden tilgang til det at være frivillige?

- Hvad kræver det at komme ind i konkurrencen om de kompetente frivillige - og kan vi sige ja til nogen og nej til andre?

- Er der risiko for, at vi kvæler det, der gør frivilligheden unik, ved at underlægge frivilligheden samme regler og rammer som det offentlige?

- Hvad kræver det, hvis samarbejde på tværs af områder og sektorer er nøglen til fremtidens velfærd?

- Kan vi overhovedet tale velfærd uden frivillige og samarbejde med civilsamfund?

Kig forbi og hør debatten om ovenstående spørgsmål

Se mere om vores frivillighedsundersøgelse her 

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Hør, hvorfor børn, der vokser op med bøger, klarer sig bedre senere i livet

Kulturmagasinet  KRÆS - RADIO4   (kl. 14.00-15.00) skal i dag handle om hvorfor det er vigtigt at børn læser.  Ikke kun fordi det er fedt at læse gode historier, men fordi n y forskning bekræfter, at tilgængelige bøger i hjemmet hjælper børn til at læse mere, blive bedre læsere og bedre uddannet senere i livet. Og har børnene ikke adgang til bøger i hjemmet er det vigtigt at de får adgang via andre institutioner som biblioteker. Det budskab udfolder sig i en samtale mellem Ea Hoppe Blaabæk, post. doc KU, Michel Steen-Hansen direktør i Danmarks Biblioteksforening og værten "kulturjunkien" Maja Hald.   Hør det her  Det hele tager sit afsæt i Ea Hoppe Blaabæk ph.d.-afhandling om, hvordan forældre giver kulturel, social arv videre til deres børn. Den er også blevet fyldigt omtalt i Kristeligt Dagblad  I   Kristeligt Dagblad   artikel skriver det også at afhandlingen punkterer en, for avisen og tilsyneladende også forskeren, udbredt myte om bibliotekerne som kulturelle fyrtårne

Når folkeskoler og folkebiblioteker bruger hinanden

I sidste uge efterlyste jeg gode eksempler på samarbejder mellem Folkebiblioteker og Folkeskoler og det er strømmet ind. Tak for det.  Det er også startskuddet på  Danmarks Biblioteksforening temaside om Folkebibliotekerne og den nye folkeskolereform, som du kan se og bidrage til på db.dk/folkeskole Jeg har lavet et kort oplæg til det "Dialogmøder om den åbne skole" som undervisningsministeret afholder i dag og alle de eksempler jeg kommer med vil indgå i DB's tema. Til præsentationen har jeg også fået hjælp af Signe Jarvad Chef Københavns Biblioteker - Kultur Valby, som har arbejdet systematisk med de københavnske bibliotekers læringsindsat i forhold til folkeskolen.  Vores fokus vil være understøtteden undervisning  som det udtrykkes i den nye folkeskolereform. På længere sigt vil DB lavet et inspirationskatalog til alle landets biblioteker, skoler og kommuner om hvordan vi kan udnytte de forskellige kompetencer vi besidder til gavn for eleverne og vide

Regeringen vil bruge 130 millioner på at genoplive døde bymidter i 'donut-byer' - biblioteket er en oplagt hjertestarter

Regeringen lancerer i dag en forsøgsordning, hvor 10 byer i landet skal deles om 130 millioner kroner. De skal bruges på, at bymidterne skal genopfinde sig selv og få livet tilbage, forklarer indenrigs- og boligminister, Kaare Dybvad (S). - Jeg tror det er vigtigt at kigge på, hvilke andre ting man kan gøre for at gøre det attraktivt for folk at opholde sig i midtbyerne, siger han til DR . I den sammenhæng kan kultur og specielt biblioteker spille en afgørende rolle, hvis man skal modvirke den såkaldte DONUTEFFEKT. I Donut-byer er der befolkningsvækst i forstæderne, og folk i forstæderne tager ikke længere ind til byen for at handle, fordi de handler på nettet, i storcentre eller i de større byer, hvor de har arbejde. Denne effekt ses i de små og mellemstore byer, hvor man endnu ikke har fundet en løsning på problematikken. I sådanne byer kan kultur og kreativ udnyttelse af bymidten spille en særdeles vigtig rolle Det ligger i forlængelse af regeringsudspillet fra sidste år "Tætte