fredag den 14. august 2009

Væk med børnebøderne, de holder ungerne væk fra bibliotekerne eller?

En barriere for en sammensmeltning mellem børnebibliotekerne og skolebibliotekerne, er at børnebibliotekerne, de fleste steder, opkræver bøder for for sent afleverede materialer. Det gør skolebibliotekerne ikke, derfor er det vanskeligt at lave et sømløst bibliotek.

Det er en kommunal beslutning om bøderne skal være der. I Hedensted kommunes biblioteker har man, ifølge DR.dk 13. august 2009, bedt kommunen om lov til at fjerne bøderne til børn under 16. Dels fordi biblioteket i Hornsyld bliver slået sammen med skolebiblioteket , der ikke uddeler bøder og dels for at lokke flere kunder i butikken- Vi håber at flere børn får lyst til at bruge bibliotekets tilbud, siger biblioteksleder Ulla Henriksen fra Hedensted. ... Børn får forbud mod at låne bøger- Vi har i hvert fald oplevet flere forældre, der har sagt til børnene at de ikke må bruge biblioteket , hvis de ikke kan finde ud af at aflevere til tiden. Nogle børn har selv skullet betale bøderne af deres lommepenge, og vi mener ikke det skal være en straf at gå på biblioteket .

Spørgsmålet er så, om det virkelig forhindre nogle børn i at bruge biblioteket, at der opkræves bøder og hvilke konsekvenser det skal have for bibliotekerne, hvis bøder forhindre potentielle brugere i at benytte bibliotekstilbuddet?

1 kommentar:

  1. Børne- og Undervisningsudvalget i Hedensted Kommune besluttede, at bibliotekerne i Hedensted helt må droppe bøderne til børn under 16 år.

    Det vil koste bibliotekerne - og dermed Hedensted Kommune mellem 20.000 og 25.000 kr. årligt at droppe bøder til børn, men så melder man sig også ind i det fine selskab af kommuner, der ikke bruger bøder til børn. Også i Silkeborg har man afskaffet børnebøder - også her fordi man har bygget et skolebibliotek og et almindeligt bibliotek sammen et sted i kommunen.
    Vejle Amts Folkeblad 14. august

    SvarSlet