mandag den 24. august 2009

Samarbejder mellem biblioteker og erhvervsliv

Ude omkring i landet er der begyndt at dukke gode eksempler op på samarbejde mellem erhversliv og bibliotekerne. Jeg tror det er en god ide at skabe partnerskaber, der kan støtte erhvervslivet i at udvikle kompetencer i det moderne videnssamfund, samtidig med at der udvikles nye kompetencer på bibliotekerne, tiltrækkes nye brugergrupper, og der skulle jo så også gerne følge en bedre økonomi med. Et af de eksempler er i Aabenraa.

Aabenraa Bibliotekerne forærer kulturministeren mentale mælkevitaminer

I denne uge forærer Aabenraa Bibliotekerne kulturminister Carina Christensen en kasse mælk fra det økologiske mejeri Naturmælk i Tinglev. Kartonerne er forsynet med en annonce om mejeriets samarbejde med Aabenraa Bibliotekerne.

Med foræringen tager Aabenraa Bibliotekerne kulturministeren på ordet og byder ind på, hvordan et bibliotek kan tiltrække nye brugere. På sin rundrejse i Danmark tidligere på året samlede kulturministeren inspiration til, hvordan hele landet kan få et bredere og bedre kulturtilbud via samarbejdet med kommunerne.

Aabenraa Bibliotekerne og Naturmælk har indgået en aftale om at opstille et lille bibliotek i mejeriets personalekantine. En konkurrence blandt mejeriets personale gav biblioteket navnet Læseriet.

- Vi kan varmt anbefale at inddrage de lokale virksomheder, når biblioteket skal forny sig. Vi spurgte dem ”Hvad skal vi have på hylderne?” og ”hvordan formidler vi alt det, vi har, og alt det vi kan som fagpersoner?”. Et klart svar var at få hylderne derud, hvor folk alligevel er: På arbejdspladsen, fortæller bibliotekschef Pia Henriette Friis fra Aabenraa Bibliotekerne.

Bøger, magasiner og musik udskiftes løbende i Læseriet, hvor de ansatte i frokostpausen kan låne noget godt med hjem til familien, hvis det kniber med at nå på det rigtige bibliotek i åbningstiden.

- Når vi hører reaktioner og idéer fra mejeriets ansatte, får vi inspiration til at udvikle biblioteket og gøre det attraktivt for endnu flere borgere, siger Pia Henriette Friis.

Naturmælk har også fået noget ud af udviklingsarbejdet og samarbejdet med biblioteket.

- Vi oplever Aabenraa Bibliotekerne som langt fra klichéen om bibliotekarer, der sidder med knold i nakken bag skranken og hvæser ”ssshhh” ud over de duknakkede lånere. Her er bibliotekarerne ude blandt lånerne som fagpersoner og vidensagenter både hos os i vores Læseri og på hjemmebanen på biblioteket, siger administrationschef Nelly Riggelsen fra Naturmælk.

Ordningen kører som et forsøg i et år, og bibliotekschefen håber, at det bliver så stor en succes, at den fortsætter som noget permanent og måske kan udbredes til andre virksomheder.

Du kan læse mere om Aabenraa Bibliotekerne på www.aabenraabib.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar