Gå videre til hovedindholdet

Samarbejder mellem biblioteker og erhvervsliv

Ude omkring i landet er der begyndt at dukke gode eksempler op på samarbejde mellem erhversliv og bibliotekerne. Jeg tror det er en god ide at skabe partnerskaber, der kan støtte erhvervslivet i at udvikle kompetencer i det moderne videnssamfund, samtidig med at der udvikles nye kompetencer på bibliotekerne, tiltrækkes nye brugergrupper, og der skulle jo så også gerne følge en bedre økonomi med. Et af de eksempler er i Aabenraa.

Aabenraa Bibliotekerne forærer kulturministeren mentale mælkevitaminer

I denne uge forærer Aabenraa Bibliotekerne kulturminister Carina Christensen en kasse mælk fra det økologiske mejeri Naturmælk i Tinglev. Kartonerne er forsynet med en annonce om mejeriets samarbejde med Aabenraa Bibliotekerne.

Med foræringen tager Aabenraa Bibliotekerne kulturministeren på ordet og byder ind på, hvordan et bibliotek kan tiltrække nye brugere. På sin rundrejse i Danmark tidligere på året samlede kulturministeren inspiration til, hvordan hele landet kan få et bredere og bedre kulturtilbud via samarbejdet med kommunerne.

Aabenraa Bibliotekerne og Naturmælk har indgået en aftale om at opstille et lille bibliotek i mejeriets personalekantine. En konkurrence blandt mejeriets personale gav biblioteket navnet Læseriet.

- Vi kan varmt anbefale at inddrage de lokale virksomheder, når biblioteket skal forny sig. Vi spurgte dem ”Hvad skal vi have på hylderne?” og ”hvordan formidler vi alt det, vi har, og alt det vi kan som fagpersoner?”. Et klart svar var at få hylderne derud, hvor folk alligevel er: På arbejdspladsen, fortæller bibliotekschef Pia Henriette Friis fra Aabenraa Bibliotekerne.

Bøger, magasiner og musik udskiftes løbende i Læseriet, hvor de ansatte i frokostpausen kan låne noget godt med hjem til familien, hvis det kniber med at nå på det rigtige bibliotek i åbningstiden.

- Når vi hører reaktioner og idéer fra mejeriets ansatte, får vi inspiration til at udvikle biblioteket og gøre det attraktivt for endnu flere borgere, siger Pia Henriette Friis.

Naturmælk har også fået noget ud af udviklingsarbejdet og samarbejdet med biblioteket.

- Vi oplever Aabenraa Bibliotekerne som langt fra klichéen om bibliotekarer, der sidder med knold i nakken bag skranken og hvæser ”ssshhh” ud over de duknakkede lånere. Her er bibliotekarerne ude blandt lånerne som fagpersoner og vidensagenter både hos os i vores Læseri og på hjemmebanen på biblioteket, siger administrationschef Nelly Riggelsen fra Naturmælk.

Ordningen kører som et forsøg i et år, og bibliotekschefen håber, at det bliver så stor en succes, at den fortsætter som noget permanent og måske kan udbredes til andre virksomheder.

Du kan læse mere om Aabenraa Bibliotekerne på www.aabenraabib.dk

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Hør, hvorfor børn, der vokser op med bøger, klarer sig bedre senere i livet

Kulturmagasinet  KRÆS - RADIO4   (kl. 14.00-15.00) skal i dag handle om hvorfor det er vigtigt at børn læser.  Ikke kun fordi det er fedt at læse gode historier, men fordi n y forskning bekræfter, at tilgængelige bøger i hjemmet hjælper børn til at læse mere, blive bedre læsere og bedre uddannet senere i livet. Og har børnene ikke adgang til bøger i hjemmet er det vigtigt at de får adgang via andre institutioner som biblioteker. Det budskab udfolder sig i en samtale mellem Ea Hoppe Blaabæk, post. doc KU, Michel Steen-Hansen direktør i Danmarks Biblioteksforening og værten "kulturjunkien" Maja Hald.   Hør det her  Det hele tager sit afsæt i Ea Hoppe Blaabæk ph.d.-afhandling om, hvordan forældre giver kulturel, social arv videre til deres børn. Den er også blevet fyldigt omtalt i Kristeligt Dagblad  I   Kristeligt Dagblad   artikel skriver det også at afhandlingen punkterer en, for avisen og tilsyneladende også forskeren, udbredt myte om bibliotekerne som kulturelle fyrtårne

Når folkeskoler og folkebiblioteker bruger hinanden

I sidste uge efterlyste jeg gode eksempler på samarbejder mellem Folkebiblioteker og Folkeskoler og det er strømmet ind. Tak for det.  Det er også startskuddet på  Danmarks Biblioteksforening temaside om Folkebibliotekerne og den nye folkeskolereform, som du kan se og bidrage til på db.dk/folkeskole Jeg har lavet et kort oplæg til det "Dialogmøder om den åbne skole" som undervisningsministeret afholder i dag og alle de eksempler jeg kommer med vil indgå i DB's tema. Til præsentationen har jeg også fået hjælp af Signe Jarvad Chef Københavns Biblioteker - Kultur Valby, som har arbejdet systematisk med de københavnske bibliotekers læringsindsat i forhold til folkeskolen.  Vores fokus vil være understøtteden undervisning  som det udtrykkes i den nye folkeskolereform. På længere sigt vil DB lavet et inspirationskatalog til alle landets biblioteker, skoler og kommuner om hvordan vi kan udnytte de forskellige kompetencer vi besidder til gavn for eleverne og vide

Regeringen vil bruge 130 millioner på at genoplive døde bymidter i 'donut-byer' - biblioteket er en oplagt hjertestarter

Regeringen lancerer i dag en forsøgsordning, hvor 10 byer i landet skal deles om 130 millioner kroner. De skal bruges på, at bymidterne skal genopfinde sig selv og få livet tilbage, forklarer indenrigs- og boligminister, Kaare Dybvad (S). - Jeg tror det er vigtigt at kigge på, hvilke andre ting man kan gøre for at gøre det attraktivt for folk at opholde sig i midtbyerne, siger han til DR . I den sammenhæng kan kultur og specielt biblioteker spille en afgørende rolle, hvis man skal modvirke den såkaldte DONUTEFFEKT. I Donut-byer er der befolkningsvækst i forstæderne, og folk i forstæderne tager ikke længere ind til byen for at handle, fordi de handler på nettet, i storcentre eller i de større byer, hvor de har arbejde. Denne effekt ses i de små og mellemstore byer, hvor man endnu ikke har fundet en løsning på problematikken. I sådanne byer kan kultur og kreativ udnyttelse af bymidten spille en særdeles vigtig rolle Det ligger i forlængelse af regeringsudspillet fra sidste år "Tætte